Kasım 3, 2018

Yakın Zamanda Nesli Tükenecek Aslanlar Hakkında Bilgiler!

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan aslanlar hakkında birkaç bilgi;

Aslanların Yayılımı;

Aslanlar 10 bin yıl önce Avustralya ve Antarktika hariç tüm kıtalara yayılmıştı. Bugün ise Avrupa, Amerika, Asya’nın ise Hindistan hariç diğer bölgelerinde nesli tükenmiş, yalnızca Afrika ve Hindistan’da varlığını sürdürmektedirler. Zamanla nüfusları azalmış, özellikle 20. yüzyıldan bu yana çok hızlı bir şekilde soyları tükenmiştir. 1950’li yıllarda dünyada 500 bin aslan varken, şu an ise dünyada 30 bin civarı aslan bulunmaktadır.

700

Aslanlar, kedigiller sınıfında kaplanlardan sonra en büyük kedidir. Erkek aslanların yaşları yelelerinden belli olur. Yelesi ne kadar koyu ise aslan o kadar yaşlıdır. Dişiler ise genelde çiftleşmek için olgun aslanları tercih ederler.
Erkek aslanlar günde yaklaşık 20 kilo et yer, bu 80 kilo bir insanın günde 7-8 kilo et yemesine eşittir. Aslanlar diğer kedilerin aksine suyu pek sevmezler, ayrıca kedigillerde sadece aslanların kuyrukları püsküllüdür.

Yaşamları ve Ömürleri;

Aslanlar 2 yaşında yuvadan ayrılır fakat tam olgunluğa 5 yaşında ulaşırlar. Erkek aslanların birden fazla eşleri vardır ve çiftleşme öncesinde sürekli kükrerler. Dişi aslanların gebelik süresi 105 gündür, bir doğumda 2-5 arası yavru dünyaya gelir ve yavrular doğduğunda kör olurlar. Gözleri 6 gün sonra açılır. 3 aylık olduklarında sütten kesilir ve avlanma dersleri almaya başlarlar.

Aslanlar çoğu hayvanın aksine bir av yakaladığında ilk önce kendileri yer, daha sonra yavrulara bırakırlar. Bu yüzden vitamin eksikliği yaşayan yavrularda ölüm oranı oldukça fazladır. Fakat bu aslanlar için bir nüfus kontrol yöntemidir, dayanıklı olan hayatta kalır güçsüz olan hayatına veda eder.

Dünyaya gelen 8 aslandan ortalama 1 tanesi yetişkin olana dek yaşayabilmektir. Erkek aslanların boyları 3 metreye kadar, kiloları ise 200 nadiren 250 kiloya kadar ulaşabilir. Hız almadan 2 metre yüksekliğe ve 8 metre uzaklığa zıplayabilir. Genelde geceleri aktif olan aslanlar gündüzleri ev kedileri gibi tembel bir şekilde hareket eder ve genellikle uyurlar. Ortalama ömürleri 20-25 yıldır, iyi beslenmiş bir aslan ise 30 yıla kadar yaşayabilir.

Diğer İlginç Bilgiler;

2002 yılında görüntülere yansıyan bir olayda dişi bir aslan ilginç bir şekilde yavru antliobu yememiş, korumuş ve sahiplenmiştir. Daha sonra antilop grubun diğer üyeleri tarafından yenilse de, dişi aslanın yaptığı bu merhametli hareket kayda geçecek önemli bir olaydır.

Aslanlar ormanların kralı olarak nitelendirilir çünkü eskiden ormanlarda yaşarlardı, şimdi ise çayır ve ovalarda yaşamaktadırlar. Bir aslanın kükremesi tam 8 kilometre öteden duyulabilir. Aslanlar karanlıkta çok iyi görebilirler. Kaplanlar ve leoparlar gibi çok hızlı ve atik olmayan aslanlar grup halinde avlanırlar. Aslanların doğal düşmanları yoktur yalnızca zebraların çifte atması veya Afrika mandası gibi hayvanların sert boynuzları ile yaralanabilirler.

Benzer İçerikler;

Yorum Gönder