2011’de Yaşanan 9 Şiddetindeki Japonya Depremi ve Etkileri!

11 Mart 2011 tarihinde Japonya tarihinin en büyük depremi olarak kayıtlara geçen bu deprem, Töhoku bölgesinin doğu kıyısında gerçekleşmiş ve 9.03 şiddetindeki deprem 6 dakikadan daha uzun sürmüştür. Depremden 2 gün önce 9 Mart’ta 7.2 büyüklüğünde bir öncü deprem, ana depremden saatler önce ise 6 küsur şiddetinde 3 deprem daha meydana gelmişti.
Tabii ki böyle muazzam sarsıntının artçı depremleri de yıl boyunca devam etmişti, hem de 7 küsur şiddetindeki oldukça sarsıcı depremlerle. Fakat felaket depremler ile sınırlı kalmıyor, depremin hemen ardından Sendai şehrinde 30-40 metreye kadar uzanan yükseklikteki tsunami dalgaları meydana geliyor ve sular, şehrin 10 kilometre kadar içine giriyor;
Fukuşima Nükleer Kazası;
Deprem ve tsunaminin ardından ise birinci dereceden 3. bir felaket daha meydana geliyor. Fukuşima Nükleer Santrali’nde, depremin tetiklediği nedenlerden dolayı önü alınamayan birçok aksilik yaşanıyor. Uzmanlar Fukuşima Santral kazasını Çernobil’den sonra en büyük nükleer felaket olarak nitelendirmiştir.
Sadece birkaç saat içinde peş peşe gelen olaylar sonucunda birçok yerde de yangın çıkıyor ve bir baraj yıkılarak bir de sel gerçekleşiyor. Japonya hemen kolları sıvasa da tsunami, kurtarma çalışmalarını önemli ölçüde zorlaştırıyor. 4.4 milyon ev elektriksiz, 1,5 milyon ev de susuz kalıyor.

Felaketlerde yaklaşık 16 bin insan hayatını kaybederken 2500’den fazla kayıp bildiriliyor. Bu devasa deprem ayrıca dünya eksenini 15 santim kaydırıyor ve bu kayma sonucu dünyanın bir gün süresi 1,8 mikrosaniye azalıyor. Japonya ise depremin gerçekleştiği merkeze doğru 2,4 metre kayıyor.
Hiroşima’nın yüzlerce katı;
Depremden sonra oluşan tsunamiler saatte 500 kilometre hızla Kanada’ya kadar ulaşıyor. Depremde ortaya çıkan enerjiyse 2004 yılındaki Endonezya depreminin 2 katı olarak belirleniyor. Ayrıca bu enerji Hiroşima’ya atılan atom bombasının ortaya çıkardığı enerjinin yüzbinlerce katına eşdeğerdir.
Hatta uzmanlar tarafından bu enerji ile ilgili şöyle bir benzetme yapılmıştır; ”Eğer bu depremdeki yüzey enerjisini biz insanlar kontrol edebilseydik, Los Angeles gibi bir şehre 1 yıl boyunca enerji sağlayabilirdik.”
NASA’da çalışan Richard Gross ise 1,8 mikrosaniyelik kayma hakkında şunları söylemiştir; ”Bu az gibi görünen kayma, Mars’a giden bir uzay aracının yönlendirme biçimini bile etkilemeye yeter.”
İlgili İçerik: Küçük Kıyamet Olarak Bilinen Büyük İstanbul Depremi!
Nitekim bu deprem Japonya Hükümeti’ne 300 milyar dolardan fazla zarara mal olmuş ve dünyada bu alanda en fazla zarar veren felaket olarak kayda geçmiştir.
Havaalanında çekilen bu ürkütücü videoda 6 dakika boyunca süren depremin yaklaşık 3 dakikası kayıt altına alınmış. Depremden sonra havaalanı bir de tsunami felaketi ile karşı karşıya gelmiştir;