Ülkelere Dair

Angkor Wat: Dünyanın En Büyük Tapınağı!

Angkor Wat: Dünyanın En Büyük Tapınağı!

Guinnes Rekorlar Kitabı’nda da dünyanın en büyük dini yapısı olarak yer alan yaklaşık bin yıllık bir yapı Angkor Wat hakkında birkaç bilgi;

Kamboçya’nın simgesi;

Angkor kelimesi Kamboçya’nın resmi dili Kmercede başkent, Wat kelimesi ise tapınak anlamına; bütünlüğüyle ise Tapınakların Başkenti anlamına gelmektedir. Kamboçya’nın sembolü olarak kabul edilen bu devasa dini yapı 1850 yılından beri ülkenin bayrağında da yer almaktadır.

Angkor Wat tarihi;

Kral 2. Suryavarman’ın emri ile 1115 yılında devlet tapınağı olarak inşasına başlanan yapıda 5 bin fil ve yüz binden fazla insan çalışmış, buna rağmen yine de yapı 30 yılda anca tamamlanabilmiştir. Fakat gel gelelim bunca zahmete rağmen tapınak, inşa edildikten 200 yıl sonra kaderine terk edilmiştir.

Bunun sebebi ise Khmer Krallığı’nın başkentini başka bir şehre taşımış olmasıydı. Kimsenin pek uğramadığı, uğrasa da bakımlarını üstlenemediği tapınak, etrafındaki 3600 metre uzunluğundaki duvarlar ve hendekler sayesinde ormandan gelecek zararlara karşı kendini bir nebze koruyabilmiş.

Keşfi ve özellikleri;

Yapı Avrupa’da ilk olarak 1580 yılında bir kaşif sayesinde duyulmuştur. Daha sonraki zamanlarda yine unutulan bu tarihi yapı 1858 yılında Fransız Doğa Bilimci ve Gezgin Henri Mouhot sayesinde 1858 yılında tüm dünyaya duyurulmuştur. 20. yüzyılın ortalarında ise geniş çaplı bir restorasyon ile günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiş yapı günümüzde Kamboçya’nın en çok ziyaret alan tarihi bölgesidir.

Keşfi gerçekleştiren Henri Mouhot, Angkor Wat hakkında şu sözleri söylemiştir; ”Hayranlıkla izlediğim bu yer, ne kadar medeniyetli ve gelişmiş bir ırk tarafından inşa edildiğini belli ediyor. Görkemli ve devasa kalıntıları ile şu ana dek gördüğüm en güzel yapılardan birisi. Hatta tüm dünyanın bildiği ve hayranlık duyduğu Yunan yapılarından bile daha güzel.”

Tapınağın mimarisi;

Hinduizm inanışında Meru Dağı olarak adlandırılan kutsal bölge, Tanrıların yaşamını sürdürdüğüne inanılan bir mekandır ve bu dağın 5 zirvesi vardır. Angkor Wat tapınağında da bu dağı sembolize eden 5 büyük kubbe inşa edilmiştir.

Burayı inşa eden Khmer mimarları tuğla yerine kumtaşı kullanabilecek kadar yeteneklilerdi, zira yapının temel yapı malzemesi de kumtaşıdır. Ayrıca yapının dış duvarlarına kırmızı kilden yapılan taşlar da kullanılmıştır.

Angkor Wat, kuzeyindeki Angkor Thomantik şehri ile birlikte 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Tapınağın tüm yüzeyinde, sütunlarında, pervazlarında ve çatılarda taş heykeller bulunur. Ayrıca Hint mitolojisinden bir takım insan ve hayvan betimlemeleri yer alan rölyefler, motifler ve kabartmaları ile ünlüdür.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar