Avrupa’dan Türkiye’ye: 12 Bin Yıllık Yer Altı Şehirleri!

Yazımıza ilk önce Kapadokya’da bulunan yer altı şehirleri ile başlayalım. Kapadokya’da 36 tane yer altı şehri bulunuyor, bunların en büyükleri olan Derinkuyu ise tam 8 katlı. En az 5 bin yıl önce yapılan bu sistem Bizans döneminde yoğun bir şekilde kullanılmıştır.
Derinkuyu yer altı şehri;
Bu yer Derinkuyu ismini 60-70 metre derinlikte yer alan 50 küsur içme suyu kuyusundan almış. Kapadokya’da 19. yüzyılın ortalarına kadar yer üstünde bir yerleşim izi olmaması ve binlerce yıl boyunca insanların yer altında yaşamış olması da birçok soruyu beraberinde getiriyor.

Yer altı şehirleri; vahşi hayvanlardan korunma, diğer devletler ile iletişim ağı, saldırılardan saklanmak ve daha birçok sebepten ötürü inşa edildiği düşünülüyor. Bugün ki konumuz Derinkuyu’dan ziyade daha eski bir tarihi geçmişe dayanan yer altı şehirleri, hem de Avrupa’ya kadar uzanan…
Araştırmalar ve keşifler;
Alman Arkeolog, Araştırmacı ve Yazar Heinrich Kusch ”Yeraltı Kapısının Sırları” adlı kitabında Avrupa kıtasında cilalı taş devrine ait onlarca yer altı tüneline dair izler bulduğunu ve insanlar bu muazzam tünelleri eskiden kara yolları olarak kullandığını belirtmiştir.
Dr. Kusch; “Almanya’da yüzlerce uzunluğunda yer altı tünelleri keşfettik. Avusturya’da da yüzlercesini bulduk. Bu yer altı tünelleri Avrupa’nın her yerinde bulunuyor ve bunlardan binlercesi var, bazıları ise İskoçya’dan Akdeniz’e kadar uzanıyor. Tünellerin bazı yerleri küçük, bazı yerleri ise oldukça geniş. Oturma odaları ve depolama alanları mevcut. Hepsi birbirine bağlı, ancak bir arada ele alındığında ise devasa bir yer altı ağı ortaya çıkıyor.
Türkiye’deki Kapadokya buna inanılmaz bir örnek. Derinkuyu yer altı şehri, atalarımızın çok zeki mühendisler olduğunu gösteriyor. Ayrıca uzun süredir unutulan yapım yöntemlerini işaret eden başka bir delili de gözler önüne seriyor.

Yer altı şehri Derinkuyu, belki de büyük tüneller ağı ile birlikte yer altı inşaatındaki en büyük başarılardan biridir. Çünkü Derinkuyu’daki taşların jeolojik özellikleri çok önem arz ediyor, bu taşlar oldukça yumuşak bir yapıya sahip. Bu nedenle, eski Derinkuyu inşaatçıları yer altı odalarını destekleyecek olan sütunları inşa ederken çok dikkatli olmak zorundaydılar, eğer bunu başaramasalardı şehir yerle bir olurdu.”
Eski insanlar;
Günümüzden binlerce yıl önce inşa edilen Göbekli Tepe, Kolomb öncesi Amerika kıtasındaki yapılar, İngiltere’deki Stonehenge, Mısır’daki piramitler ve daha birçoğu geçmişte yaşamış insanların çok fazla zeki olduklarına, müthiş bir matematik ve mühendislik bilgisine sahip oldukları sonucuna götürüyor. Yani çok eskiden yaşamış insanların gerek devasa yapıları, gerek yer altı şehirleri ile günümüze kıyaslandığında şimdiki teknolojiye rağmen bizden hiç de geri olmadıklarını gösteriyor.
Günümüzde bu tünellerin bir kısmı ziyaretçilerin gezip görmeleri için halka açık, ancak bazı yerleri çok dar olduğundan klostrofobisi olanlar için pek de zevkli geçeceği söylenemez…
Peki sizce binlerce kilometrelik bu devasa yer altı şehirlerinin her yerde yapılmış olmasının asıl amacını ne olarak görüyorsunuz?