Az Bilinen 10 Hayvan Hakkında Bilgiler!

Dünyada milyonlarca hayvan türü bulunmakta ve her gün yenileri keşfediliyor. Bu içerikte ise az bilinen 10 hayvan hakkında bilgiler edineceğiz;
1 – Hint Gharial Timsahı;

Genel olarak Hindistan, Nepal, Pakistan, Bangladeş ve Butan ülkeleri civarında yayılmışlardır. En çok Ganj Nehri ve İndus Nehri’nde bulunan bu timsah türlerinin en belirgin özelliği uzun ve dar ağız yapılarıdır.
Tuzlu su timsahlarından sonra en büyük timsah türüdür. Ortalama beş metre uzunluğunda olan bu hayvanların 7 metreye kadar uzun olanları görülmüştür.
2 – Okapi;

Zebra gibi desenlere sahip bu hayvan en çok atları andırmaktadır. Okapiler Orman Zürafası ismi ile de anılmaktadır. Erkek olanlarının iki kısa boynuzu olur, dişilerin boynuzları yoktur.
Yetişkin olanları ortalama 230 kg ağırlığa ulaşabilir, dişiler erkeklere göre biraz daha büyük olurlar. Ortalama 40 santim kuyruklara sahip Okapiler sadece Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin tropikal ormanlarında yaşarlar. Dünyada tahmini 10-20 bin arasında Okapi kalmıştır.
3 – Uzun Gagalı Dikenli Karıncayiyen;

Bu karıncayiyen türünün boyları 45-77 santim arasında değişirken en fazla 16 kiloya kadar ulaşabiliyor. Ağız yapıları gagaya andırır ve boru şeklinde olup kahverengi ya da siyah renkte olurlar.
Akşam ve geceleri avlanan bu hayvanlar genellikle ormanlarda yaşamını sürdürür. Eti lezzetli bulunduğundan insanlar tarafından çokça avlandığı için günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardan birisidir.
4 – Kakapo;

Gece papağanı olarak da bilinen bu hayvanın vücutları sarı ve yeşil renkli tüylerle kaplıdır. Büyük gri bir gagaya, kısa geniş ayaklara ve yine kısa kuyruk ile kısa kanatlara sahiptir ancak buna rağmen en ağır papağanlar türlerinden biridir. Kakapoyu diğer papağanlardan ayıran en önemli özelliği uçamıyor olmalarıdır.
Kamuflaj konusunda oldukça yetenekli olan bu kuş ormanlık alanlarda yaşarlar, günümüzde tahmini olarak 100 civarı kakapo papağanı kalmıştır.
5 – Balonlu Fok;

Özellikle Kuzey Kutbu’nda yaşayan bu fok türü yetişkinliğe eriştiğinde 8 metreden daha uzun ve 400 kilodan daha ağır olabilmektedir. En belirgin özelliği yüzlerindeki kese ve derilerindeki siyah lekelerdir. Ortalama ömrü 35-40 yıldır. Çiftleşme zamanı haricinde bu hayvanlar tek başlarına yaşarlar.
Okyanusun altında bir kilometre derine kadar dalabilir ve yarım saatten uzun su altında kalabilirler. Deri ve yağ birikintileri için avlanan bu hayvanların sayısı son 60 yılda yüzde 90 oranında azalmıştır.
6 – Ornitorenk;

40-60 cm arasında değişen boyları, 700 gram ve 2,5 kilo arasında değişen ağırlıkları ile yarı deniz memelisi bu hayvanlar tek delikli hayvan türlerinden biridir. Yani cinsel organları, idrar yolları ve bağırsakları tek bir delikte birleşir. Avustralya ve Tazmanya’ya özgü bir hayvandır, hatta Avustralya’nın kangurulardan sonra sembolleri bu hayvandır.
Geniş düz kuyruğu ve geniş gagası en belirgin özellikleridir. Bu hayvanlar zehirlidir fakat zehirleri bir insanı öldürecek kadar güçlü değildir, bu zehir ile genellikle küçük hayvanları avlarlar. Ornitorenkler günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardan birisidir.
7 – İğneleyici Alaycı Saçak;

Görselde gördüğünüz gibi bu hayvanın en belirgin özelliği ağızlarını çok büyük şekilde açabilmesidir. Genelde pusuya yatarak bekleyen bu hayvanlar kocaman açtıkları ağızları ile avlarını hapsederler. Bu hayvanların kendi türleri ile olan dövüşleri de bir hayli ilginçtir.
İki alaycı saçak karşı karşıya geldiğinde ağızlarını açarak güreşmeye başlarlar ve öpüşür gibi ağızlarını birbirine doğru bastırarak dövüşürler. Ortalama boyları 30 santimdir ve genellikle Kuzey Amerika kıyılarında yaşarlar.
8 – Kutup Porsuğu;

Bu hayvanlar vücut olarak kaslı bir yapıya sahiptir ve küçük ayılara benzemektedir, bu sebeple diğer bir adı da ayı porsuğudur. Usta bir avcı olan bu hayvan oldukça vahşi bir hayvandır. İskandinav ülkeleri, Sibirya, Kuzey Kanada, Alaska ve Kuzey Ormanları olmak üzere kutuplara yakın yerlerde yaşarlar. Sürü halinde olmayıp tek başına gezerler.
Yetişkin bir kutup porsuğu ortalama 35 kilogram ve bir metreyi biraz aşan bir boya sahiptir. Sincap, tavşan, geyik, karaca, kunduz gibi birçok hayvanın avcısı konumundadır. Ayrıca kurt sürülerini takip edip onlardan kalan avları da yerler ve en büyük düşmanları kurtlardır. Ortalama ömürleri 8-10 yıl arasında değişir.
9 – Sakallı Akbaba;

Bu akbaba türleri çoğu akbabanın aksine kel değildir ve ortalama 100-125 santim arasındaki boyutları ile oldukça iri kuşlardır. Uçtuklarında daha devasa görünürler çünkü kanat açıklıkları yaklaşık 3 metredir. Yaşam alanları yüksek dağlar olup yuvaları dik uçurumların yamaçlarında olur. Diğer akbabalar gibi leş yerler.
Kemikleri bütün olarak yutarlar ve mide asitleri bu kemikleri rahat bir şekilde eritebilir. Hindistan, Tibet, Afrika ve Güney Avrupa’daki dağlarda yerleşik olarak yaşarlar. Türkiye’de de bulunan bu türlerin sayısı ne yazık ki çok azalmıştır. Esaret altında tutulduklarında ortalama 40 yıl yaşarlar.
10 – Ağaç Kangurusu;

Bu hayvanlar Papua Yeni Gine, Avustralya’nın Queensland Eyaleti ve çevre adalardaki tropikal yağmur ormanlarında yaşarlar. Bildiğimiz kanguruların aksine devamlı ağaç tepelerinde yaşamlarını sürdürür. Sanıldığından daha küçük olan bu hayvanların bazı türleri ortalama 50-60 cm boyunda iken en büyük türleri 85-90 cm’dir.
Yavaş hareket eden bu hayvanlar ağaçlarda daha seridir. Tombul gözükmelerine rağmen bir ağaçtan başka bir ağaca zıplayabilir ve hatta ağaç tepesinden yere doğru yaklaşık 15-20 metre yükseklikten atlayabilirler. Yaşam alanları kısıtlandığı ve insanlar tarafından avlandığı için soyları tükenme tehlikesi altındadır.