Hayvanlar Alemi

Dev Sürüngen Komodo Ejderi Hakkında Bilgiler!

Komodo Ejderi Hakkında İlginç Bilgiler!

En büyük kertenkele türlerinden biri olan ve aç olduğunda insan dahi ayırt etmeyen komodo ejderi hakkında bilgiler;

İsmi nereden geliyor?

İsimlerini ilk kez keşfedildikleri yer olan Komodo Adası’ndan alırlar. Adalar ülkesi diyebileceğimiz Endonezya’nın 15 bin küsur adasından biri olan Komodo Adası’nda 1912 yılında çevre bölgede araştırma yapılırken tesadüfen keşfedilmiştir. Tabii o zamanlar böyle bir yaratığın varlığı bir takım abartıları da beraberinde getirmiş ve adada 7 metre uzunluğunda komodo ejderleri olduğu iddia edilmiştir. Ancak şimdiye kadar keşfedilmiş en uzun Komodo ejderi 3.5 metre ve 166 kg ağırlığa sahiptir.

Nerede yaşarlar?

Komodo ejderleri Komodo Adası’nın yanı sıra yine Endonezya’ya ait Rica, Flores, Gili Motang ve Padar adalarında da yaşar. Yeryüzünde milyonlarca yıldır varlığını sürdüren komodo ejderleri yumurtlayarak üremektedir. Tek bir doğum esnasında ortalama 15-20 adet yumurta bırakır ve bu safhayı Mayıs ve Ağustos ayları arasında geçirirler.

Fiziksel özellikleri nelerdir?

Öncelikle çok zeki olan bu yırtıcıları evcilleştirmek imkansızdır, dünya üzerinde bile sadece bir kaç hayvanat bahçesinde komodo ejderi bulunur. Komodo ejderleri özellikle leş olmak üzere her şeyi yerler. Yüzme konusunda oldukça iyidirler ve bu özellikleri ada koşullarında onlara artı bir yarar sağlar.

Komodo ejderi

Ortalama 2,5 metre uzunluğa ve 80-90 kilogram bir ağırlığa sahiptirler. Bu kilo az gelmesin çünkü 2,5 metrelik boy kuyruktan itibaren hesaplanan boyudur. Yavruların yetişkinliğe ulaşması 1-2 yıl sürer ve ortalama ömürleri 50 senedir. Memeliler ile beslenmeyi tercih eden komodo ejderleri insanlara da hayır demez, fakat şimdiye kadar kayıt altına alınmış insan ölümü çok fazla değildir.

Nasıl Avlanırlar?

Komodo ejderleri küçük büyük tüm hayvanların avcısı konumundadır. Isırıklarında yılanlarda olduğu gibi bir zehir bulunur. Bu zehir kurbanını şoka sokar, kan basıncı düşen avın bilinci bir süre sonra kapanır. Bunu bilen komodo ejderi avını takip eder ve avı öldüğü zaman gidip yemeye başlar, bazen takip etmez daha sonra gidip yer.

Komodo ejderleri farklı saldırı mekanizmaları geliştirmiştir. Yediği leşlerin bir kısmını ağzında bekleterek 50 civarı bakterinin oluşmasını sağlar, bu bakterilerin özelliği ise avlarını felç etmesidir.
Ayrıca belgeselciler, komodo ejderlerinin ağzında beklettikleri etler yüzünden ağızlarından dehşet bir koku yayıldığını da söylemektedir.

Komodo Ejderi

Soyları tükeniyor mu;

Soyunun tükenme nedeni diğer soyu tükenme tehlikesinde olan hayvanlar ile hemen hemen aynıdır, başlıca sebepleri insanlar. İnsan baskısı yüzünden tehlike altına giren bu hayvanlar diğer adalara pek fazla yayılamıyor ve insanlar adalara hükmettiği için komodo ejderleri özgürce davranış gösteremiyorlar. Ayrıca insanlar o bölgede avlanarak komodo ejderlerinin avlarını da avlıyorlar. Nitekim bu da komodo ejderi nüfusunun azalmasına sebebiyet veriyor. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren hayvanlar, insanlar tarafından bir iki asırda tükenebiliyor.

Notlar;

Komodo ejderi çok enerjik hayvanlardır ve sürekli hareket halindedirler. Hatta sabahları enerji toplamak için güneşlenirler.

Komodo ejderi ne zaman öleceğini bilmesi ile ilgili bir şehir efsanesi dolaşıyor olsa da bilimsel olarak bir gerçekliği yoktur. Çok hasta olduğu zamanlar kenarı çekilip ölümü bekleyebilirler veya hastalığı fazla hareket etmesine müsaade etmeyebilir. Efsane de bu şekilde çıkmış olabilir.

Komodo ejderi dünyanın en uzun kertenkelesi değildir. En büyük kertenkele Varanus salvadorii veya Ağaç Timsahı olarak da bilinen yine komodo ejderi benzeri bir hayvandır. Bu hayvanın komodo ejderinden büyük olma sebebi çok uzun bir kuyruğa sahip olmasıdır.

Varanus salvadorii (Ağaç timsahı)

Son olarak komodo ejderinin ataları olan ve yaklaşık 30-40 bin yıl önce nesli tükenen Megalania (Megalanya) 8 metreden daha uzun bir boya ve yarım tondan daha fazla bir ağırlığa sahipti.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar