Dinozorların Soyu Ne Zaman ve Nasıl Tükendi!

Bu dev yaratıkların soyunun nasıl tükendiği konusunda bilim adamlarının bazı farklı görüşleri vardır. Bazılarına göre zaten dinozorların soyu tükenme evresindeydi, bazılarına göre ise çeşitli hastalıklar taşıyan böcekler neden olmuştu.
Ancak çoğu bilim insanının hemfikir olduğu teori, yaklaşık 66 milyon yıl önce dünyamıza çarpan büyük bir meteor ve daha sonrasında getirdiği sonuçlar ile dünyanın düzeni bozularak yaşama elverişsiz olması ve dinozorlar ile birlikte birçok canlı türü soyunun tükenmesi yönündedir.
Şimdi 65 milyon yıl öncesine, meteorun düştüğü o ana gidelim…

Hemen üst taraftaki görselde 1969 yılında keşfedilen 67/PChuryumov isimli bir kuyruklu yıldızın, Los Angeles şehir merkezi ile karşılaştırılmış halini görmektesiniz. Bu kuyruklu yıldızın çapı 4 km genişliğinde ve dünyaya müthiş bir hızla çarptığını düşünün, şüphesiz atom bombaları bunun yanında maytap gibi kalırdı. Zira 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan meteor bunun tam 3 katıydı.
Günümüzde Meksika sınırları içerisinde Yucatan Eyaleti’ne düşen bu gök taşı 12 km çapındaydı. Araştırmalara göre saniyede 20 km gibi muazzam bir hızla dünyaya çarptığında 20 km derinliğinde ve 180 km genişliğinde bir krater meydana geldi. Oldukça ağır olan bu meteor muazzam bir etki oluşturdu, yerküre kaydı ve şiddetli depremler oluştu.

Çarpmanın etkisi ile birçok canlı o an yaşamını yitirdi fakat bu bir başlangıçtı, dünya bir yara almıştı ve bu yaranın iyileşmesi milyonlarca yıl sürecekti. Dinozor soyunun tükenmesi ise ne kadar devasa da olsa bir gök taşı ile mümkün olamazdı. Meteorun çarpmasından sonra dünyanın dengesi hızla bozulmaya başladı.
Ardı Ardına Gelen Felaketler;
Önce geniş çaplı yangınlar oldu, sonra kıtaların şeklini değiştirecek büyüklükte depremler, toprak kaymaları ve hayal edemeyeceğimiz büyüklükte tsunamiler meydana geldi. Bu doğal afetler günümüzde yaşanan doğal afetler ile kıyaslanamaz. Bir kıyamet koparcasına büyük felaketlerdi ve dünyadaki birçok canlının bu felaketlerin sonuçları ile soyları hızlıca tükeniyordu.
Daha sonrasında dünya yüzeyine zehirli gaz bulutları, moloz ve duman yığını karıştı. Bu yığınlar kısa sürede atmosferi kapladı ve güneş ışınları toz yığınını aşamayarak dünyaya ulaşamadı. Bu olaylar zincirinde hayvanlar kadar bitkiler de etkilendi. Güneş ışığı alamayan birçok bitki türü yok oldu, bu da besin zincirindeki tüm canlıları etkiledi. Nitekim bu koşullara dayanamayan canlıların soyu binlerce yıl içerisinde tükendi.
O zamanlar dünya üzerinde yaşayan ve dinozorların da içinde bulunduğu hayvanların %75’inin soyu tükenmiştir.