Uzay & Bilim

Dünya, Güneş ve Diğer Gök Cisimlerinin Hareket Hızı!

Dünya, Güneş ve Diğer Gök Cisimlerinin Hareket Hızı!

Siz oturur halde veya yatarken bu yazıyı okuyor olsanız bile aslında sürekli yer değiştiriyorsunuz ve aynı yerde bir daha bulunmuyorsunuz. Hadi biraz gök cisimlerinin hareket hızı ne kadarmış ondan bahsedelim;

Dünyanın kendi etrafındaki hızı;

Dünya kendi ekseni etrafında yaklaşık saatte 1670 kilometre gibi bir hızla döner. Bunun hesabı ise şu basit yöntem ile yapılır; Dünyanın çevresi ‘ekvatordan’ 40.075 km’dir. Bir günde 24 saat olduğuna göre, 40.075 / 24 = 1.669 km olur. Yani biz hissetmiyoruz ancak dünya 1669 km hızla kendi etrafında dönmektedir, düz hesap 1670 diyelim. Bu hızı neden hissetmediğimizi yazımın sonunda açıklayacağım.
(Bu arada aynı hesap ile diğer gezegenlerin kendi ekseni etrafındaki dönüş hızlarını hesaplayabilirsiniz. Örneğin Jüpiter’in kendi etrafındaki hareket hızı aynı şekilde şöyle hesaplanır; Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürmektedir, ekvatordan çevresi ise 439.264 km’dir. Dönüş hızına kısaca 10 saat, çevresine de 440 bin km dersek eğer 440.000/10 = 44 bin km. Yani bu da Jüpiter kendi ekseni etrafında saatte 44 bin km hızla dönüyor demek oluyor. Evet bayağı hızlı, hatta Güneş Sistemi’nde kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegendir, en yavaşı ise Venüs’tür.)

Dünya’nın, Güneş etrafındaki hareket hızı;

Dünya’nın güneş çevresindeki hızı, kendi etrafındaki dönüşüne göre kat be kat daha fazladır. Dünya, güneş etrafında saatte yaklaşık olarak 108 bin km hızla hareket eder, yani ses hızından yaklaşık 87 kat daha hızlı. Yine söylüyorum biz hissetmiyoruz ama gezegenimiz müthiş bir hızla hareket ediyor. Şimdi çıtayı biraz daha yükseltelim.

Güneşin, Samanyolu galaksisi etrafındaki hızı;

Peki Güneş, galaksimiz Samanyolu etrafında kaç km hızla döner? Saatte 792 bin km gibi bir hızla. Dünyamızda güneşin yörüngesinde olduğu için onunla birlikte hareket eder. Yani biz 1670 km hızla hareket edip, bir başka yöne (güneşin etrafında) 108 bin km hızla hareket ederken, bambaşka bir yönde de saatte 792 bin km hızla hareket ediyoruz. Ama bunların hiçbirini hissetmiyoruz tabii.

Samanyolu galaksisinin hareket hızı;

E birde Samanyolu Galaksisi var. Evren genişliyor o da hareket halinde. Hemde saatte 2.1 milyon km gibi bir hızla. Yani az önce yazdığım hızlardan ziyade bir de başka bir yöne saatte 2.1 milyon km gibi devasa bir hızla hareket ediyoruz. Ama biz bunların hiç birini hissetmiyoruz.

Peki neden hissetmiyoruz?

Dünya atmosfer ile birlikte yol alır ve dünyanın bu hareket hızı devamlı sabittir. Sabit hızla uçan bir uçakta hızı hissetmezsiniz, keza bir arabada. Ancak bir anda hızını arttırır veya aniden yavaşlarsa bunu hissederiz.
Astronotlarda uzay aracında saatte 30 bin km’lik sabit bir hızı hissetmezler. Uzayda da gezegenimiz ve güneşimiz gibi yapıların hızları sabittir. Eğer bir anda denge bozulursa (ki bu dışarıdan gelebilecek bir güç olmadığı sürece imkansızdır) kısa bir süre içinde herkes ölür.

Fakat muazzam bir denge içinde olan dünya ve güneş sabit bir hızda hareket eder ve bizler bu aşırı büyük hızları hissetmeyiz. Özetle; Hız artar veya azalırsa hissedilir, ama hız sabit ise hissedilmez. Hızlardan bahsettik ve hayal gücünüzle nasıl olduğunu az çok tahmin ettiniz diye ümit ediyorum
Bu yazım ile hayatınızdan ortalama 3 dakika çaldım. Küçük bir hesap ile bu yazıyı okumaya başladığınız yerden şu an 105 bin km uzaktasınız. Okumanız yavaş ise 150 bin kilometreyi de geçmiş olabilirsiniz.

Hemen alt tarafta paylaştığım bu video ile de yazdığım bu yazıları daha da pekiştirelim. Bakalım güneş ve gezegenlerin yani Güneş Sistemi’nin Samanyolu etrafındaki (saatte 792 bin km hızla) dönüşü nasılmış;

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar