Dünyaca Meşhur Bazı Fotoğrafların Hikayeleri!

Herkesin defalarca karşısına çıkmış olan, ardında ise ilginç, hüzünlü veya anlamlı hikayeler barındıran dünyaca ünlü bazı fotoğrafların hikayeleri;
1. Akbaba ve çocuk;

Bu fotoğraf 1994 senesi içerisinde açlık ve susuzlukla mücadele eden Sudan’da, Kevin Carter isimli fotoğrafçı tarafından çekilmiş ve bu fotoğraf ona dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan Pulitzer Ödülü’nü getirmiştir. Bu küçük kız çocuğu bir kilometre uzaklıktaki Birleşmiş Milletler Gıda Kampına doğru sürünürken, arkadaki akbaba kız çocuğunun ölmesini beklemektedir. Kevin Carter bu fotoğrafı çekmiş, daha sonra çocuğa yardım etmeden oradan uzaklaşmıştır ve bir yıl sonra da dünya tarafından yapılan eleştiri ve baskılara dayanamayıp birkaç mektup yazarak intihar etmiştir.
2. Afgan kız;

Bu fotoğraf bir National Geographic fotoğrafçısı olan Steve McCurry tarafından çekilmiştir. Fotoğraftaki kızın adı Sharbat Gula, Afganistan’dan Pakistan’a mülteci olarak gelmiş ve buradaki okulların birinde eğitim alıyordu. Afgan kız Sharbat Gula, bu fotoğrafta 12 yaşındaydı ve fotoğrafın çekildiği yıl National Geographic dergisine kapak oldu.
3. Baba ve oğul;

Aslında bu gördüğünüz bir fotoğraf değil, kamera kayıtlarından alınmış bir görüntü. Yine de dünya çapında en meşhur görsellerden biri haline geldi. Filistinli bir baba Jamel ad-Durra oğlunu İsrail’in yoğun ateşlerinden korumaya çalışıyor. Daha sonrasında ise ağır ateşe daha fazla dayanamayan çocuk orada şehit oluyor ve onları kurtarmaya gelen ambulans şoförü dahi hepsi şehit ediliyor.
4. Budistin protestosu;

Tarihler 11 Haziran 1963’ü gösterdiğinde Vietnamlı bir Budist olan Thick Quang Duc, Güney Vietnam’ın Budistlere yaptıkları baskıları protesto etmek amaçlı Ho Chi Minh şehrinin yoğun bir caddesinde kendini ateşe veriyor. Görgü tanıklarının söylediklerine göre rahip caddeye oturmuş ve öğrencileri rahibin isteği üzerine rahibi ateşe vermiştir. Yine ifadelere göre ilginç bir şekilde rahip yandığı sırada ölene dek hiç kıpırdamamış ve kendisinden hiç ses duyulmamıştır.
5. Suikast;

12 Ekim 1960 tarihinde Japon Sosyalist Parti lideri Inerjiro Asanuma, 17 yaşındaki milliyetçi bir genç Otoya Yamaguchi tarafından samuray kılıcı ile öldürülmüştür. Kayıt altına alınmış bu suikast görüntüleri televizyonlarda birçok kez gösterildi. Fotoğrafçı Yasushi Nagao cinayetten birkaç saniye önce bu fotoğrafı çekmiş ve bu fotoğraf ona Pulitzer Ödülü’nü kazandırmıştır.
6. Enkaz altındaki çocuk;

1985 yılında Kolombiya’da gerçekleşen ve 25 bin ölümle sonuçlanan Ruiz Yanardağı patlaması sonrasında çekilmiş bir fotoğraf. Omayra Sanchez isimli küçük kız çocuğu bu felaket yüzünden bulunduğu yerde yaklaşık üç gün boyunca yaşam mücadelesi vermiştir. Küçük kızı oradan çıkarsalar da maalesef hayatını kaybetmiştir.
7. Savaşın ortasındaki bebek;

2. Dünya Savaşı sırasında Japonya Çin’i istila etmiş ve Çin halkına çeşitli soykırımlar yapmıştır. Yine Çin’in geri çekildiği bu bölgede Japon uçakları o bölgeden nakledilecek 2000’e yakın kadın ve çocuğun üzerine bombalar bırakmıştır. Üstte gördüğünüz bu fotoğraf ise bomba atıldıktan sonra perişan halde olup ağlayan Çinli bir çocuğun fotoğrafı.
8. Genç asker;

Bu fotoğraftaki kişi Hans-Georg Henke isimli Alman bir çocuk asker. Adolf Hitler’in ”Genç Askerler” adında oluşturduğu bir birliğin üyesi. Çocuk 1938 yılında babasını 1944 yılında annesini kaybetmiş ve daha sonra bu birliğe alınmıştır. Ruslar Berlin’i bombaladığında bu birlikten geriye sadece birkaç çocuk kalmış, Henke’de o çocuklardan biri. Kaçıp bir kampa ulaştıktan sonra biraz mutluluk ama daha çok üzüntü, çaresizlik ve ölüm korkusu içerisinde ağladığı sırada farkında olmadan bu fotoğrafı çekilmiştir.
9. Merhametli asker;

Almanya Berlin’i ikiye ayırmak için dikenli tellerden bir sınır belirlenmiş, sınırda karşıya geçilmemesi için de birçok asker görevlendirilmişti. Ancak bu sınırın iki tarafında bazı aile üyeleri birbirinden uzak kalmıştı. Bu fotoğrafta ise ailesinden ayrı kalan bir çocuğu karşı tarafa geçiren bir Alman askeri görülmekte. Asker bu cesaretli ve merhametli davranışı sonucunda görevinden alındı, farklı bir ceza alıp almadığı ise bilinmiyor.
10. Holodomor;

1932-1933 yılları arasında Holodomor veya Ukrayna Kırımı diye bilinen ve yapay bir şekilde gerçekleştirilen bu kıtlık sonucunda 8 milyona yakın insan hayatını kaybetti. Bu sayı o zamanki Ukrayna nüfusunun yaklaşık dörtte biri kadardı. Fotoğrafa gelince her yerde insan cesetleri bulunmakta ve insanlar bu cesetlere bakmaksızın geçiyor, çünkü her yer ceset dolu ve alışkınlar.
11. İdam cezası;

National Geograpchic dergisinin 1913 yılı sayısında yer alan bu fotoğraf Stefan Passe tarafından çekilmiştir. Bu Moğol kadın bir sandığın içerisine koyularak açlıktan ölüme mahkum edilmiş. Bu cezalar bazen ölüme kadar sürerken bazen bir iki günlük veya birkaç haftalık olabiliyordu. Ölüm cezası almadığı takdirde yiyecek ve içecek kendisine verilmesi serbest olurken ölüm cezası alanlar için bu kesinlikle yasaktı. Sandıklar bazen ıssız yere konulurken bazen meydanlara konulduğu da oluyordu.
12. Zanjeer;

Zanjeer isimli bu köpek Hindistan’ın güvenlik güçleri tarafından eğitilmiş ve birçok saldırının önlenmesinde başrol oynamıştır. 1993 yılında 600 fünye, 57 el yapımı bomba, 175 molotof kokteyli ve 11 dev bombanın bulunmasına katkı sağlamış ve olası büyük bir katliamın önüne geçmiştir. 16 Kasım 2000 tarihinde hayata veda eden Zanjeer’in yaptıklarına karşılık olarak kendisine bir cenaze töreni düzenlenmiştir.
13. Vietnam Savaşı;

Vietnam Savaşı sırasında çekilmiş bu fotoğrafta Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi (VIET) askeri Bay Lop’un ölmeden önce çekilmiş bir fotoğrafı. Silahı tutan kişi ise Güney Vietnam Polis Şefi Nguyen Ngoc Loan. Savaş fotoğrafçısı Eddie Adams tarafından çekilen bu fotoğraf, savaşın ne denli bir vahşet olduğunu gözler önüne seren görsellerden yalnızca biri.
14. Son gazi;

Üstündeki onlarca madalya ile bekleyen bu yaşlı adam 2. Dünya Savaşı gazilerinden biri. Moskova’da düzenlenen kurtuluş kutlamalarına gelecek diğer gazi arkadaşlarını bekliyor. Ancak bu bekleyiş sonucunda hiç kimse gelmemiş, yaşlı adam daha sonrasında gözyaşları içinde kutlamaları terk etmiştir.
15. Irkçılık;

1950 yılında Fransız fotoğrafçı Elliott Erwitt tarafından çekilmiş bu fotoğrafta Kuzey Karolina’da beyazların ve siyahilerin su içtikleri çeşmelerinin dahi ayrıldığı görülmekte, işte o zamanlarda ırkçılığın ne denli olduğunu varın siz düşünün.
16. Windows masaüstü;

Evinde bilgisayara sahip olmuş her kişinin çok iyi bildiği bu fotoğraf Windows XP’de varsayılan duvar kağıdı olarak kullanılmıştır. Fotoğrafın aslı ise Charles O’Rear tarafından 2000 yılında ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde çekilmiştir.
17. Dorothy Counts;

1956 yılında ırkçılığın yine tavan boyutlarında olduğu o yıllarda 40 siyahi öğrenci beyazların okuduğu okullara başvurularda bulundu. Bunlardan yalnızca 4 kişinin başvurusu kabul oldu, üçü farklı okullara giderken Dorothy Counts isimli genç kız 1957 yılında Harry Harding Lisesi’ne ilk siyahi öğrenci olarak kabul edildi. Fakat siyahi genç kız okul ve okul sonrasındaki bu tacizlere sadece dört gün dayanabildi ve okulu bıraktı.
18. İşçilerin molası;

Amerikalı fotoğrafçı Charles C. Ebbets tarafından General Electric Binası inşaatı sırasında (1932) çekilen bu fotoğrafta inşaat işçileri öğlen molası sırasında yemeklerini yiyor, sigaralarını içiyor ve dinleniyorlar. Bu fotoğraf sadece bir kerelik değil her molada bu şekli alan işçilerin demir blokların üzerinde uzanıp dinlendiği fotoğrafları da vardır. İnsanoğlu her şeye alışıyor.
19. Berlin’in çöküşü;

İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan ve yaklaşık 70 milyon insanın hayatını kaybettiği 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenildiği o an. Yevgeny Khaldei adlı fotoğrafçının çektiği bu fotoğrafta iki Sovyet askeri Rawymzhan Õoshqarbaev ve Georgij Bulatov, Berlin’deki Reichstag Binası’na Sovyetler Birliği bayrağını asıyor.
20. Dilek Tunca;

Günümüzden yaklaşık 45 yıl önce 1976 yılında bir reklam ajansından çağrılarak sus işareti ile poz veren Dilek Tunca ülkemizdeki tüm hastane ve sağlık ocaklarında bu fotoğrafı ile yer aldı. Dünyaca meşhur olmasa da Dilek Tunca’da en meşhur fotoğraflar arasında yer edinmeyi hak ediyor.
21. Yirmi üç saatlik ameliyat;

Polonyalı Cerrah Zgibniew Religa 23 saat süren bir ağır kalp ameliyatında hastayı hayata döndürdükten sonra ekrandan hastanın kalp atışlarını takip ederken çekilmiş bir fotoğrafı. Asistanı ise sağ altta uykuya dalmış. Bu ikonik fotoğrafı elinde tutan kişi ise doktorun yanında yatan hasta adam.
22. Çiko;

Özellikle meşhur komedi dizisi Avrupa Yakası’nın başrol oyuncusu Burhan Altıntop‘un evinde yer alan ve Çiko olarak hatırlayacağınız Ağlayan Çocuk isimli bu tablo 1980’li yıllarda İtalyan asıllı Ressam Bruno Amadio tarafından yapılmıştır. Özellikle İngiltere’de oldukça popüler olan bu tablonun lanetli olduğuna inanılmaktadır.
23. Savaşa hayır!

Ve son olarak oldukça anlamlı bir fotoğraf ile sonlandıralım. 21 Ekim 1967 tarihinde Vietnam Savaşı’nı protesto etmek için bir grup toplandı. Daha sonra George Harris isimli genç bölgeyi ablukaya alan çevik kuvvet ekibinin silahlarının namlusuna getirdiği karanfilleri birer birer yerleştirdi. Fotoğraf, Amerikalı Fotoğrafçı Bernie Boston tarafından çekilmiştir.