Dünyadaki Doğal ve Yapay En Büyük Patlamalar!

Tarih boyunca birçok doğal felaket, savaşlarda kullanılan nükleer silahlar ve fabrikalarda gerçekleşen büyük facialar yaşandı. Bu felaketlerin bir kısmı günümüzde hala hissedilmektedir, işte şimdiye kadar dünyada yaşanmış yapay ve doğal olmak üzere en büyük patlamalar, kazalar ve bombalar;
9 – Halifax Patlaması;

6 Aralık 1917 tarihinde Kanada’nın Halifax kentinin limanında sabah saatlerinde iki geminin birbirine çarpması ile başlayan yangında, gemilerin taşıdıkları patlayıcı maddeler ile birlikte ardı ardına devasa patlamalar gerçekleşti.
Bu amansız felaket kenti de derinden etkiledi ve yaklaşık iki binden fazla insan bu zincirleme felaketler nedeniyle hayatını kaybetti. Bugün hala insanların yüzünden meydana gelmiş (nükleer olmayan) en büyük patlama olarak geçmektedir.
8 – Teksas Sanayi Kazası;

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en ölümcül kazalarından biri olan bu felaket 16 Nisan 1947 tarihinde gerçekleşmiştir. Sabahın erken saatlerinde gerçekleşen bu patlama zincirleme reaksiyon göstermiş ve kazada 2200 amonyum nitrat patlayarak 581 kişiyi yaralamış ve 8485 kişinin hayatına mal olmuştur.
Gece saatlerinde başlayan ve bir türlü önü alınamayan bu yangının çıkma nedeni hiçbir zaman anlaşılamadı. Ancak önceki geceden yere atılan bir sigaranın bu devasa kazayı tetiklediği varsayılmaktadır.
7 – Çernobil Faciası;

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Pripyat şehrindeki Nükleer Santralin 4 numaralı reaktöründe oluşan bu kaza yıllar süren bir felaketin başlangıcı oldu. İlk başlarda 31 kişi hayatını kaybetmiş olsa da daha sonrasında yayılan radyasyon ile birlikte milyonlarca insanın hayatı etkilendi. Artan kanserler ve çeşitli hastalıklar sonucu birçok insan hayatını kaybetti.
Neredeyse tüm Avrupa ve Rusya’nın bir kısmı bu kazadan etkilenirken ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi etkilendi. Bu bölgede kanser hastalıkları büyük oranda artış gösterdi. Kaza yaşanalı 30 yıldan fazla zaman geçmiş olsa da terk edilen Pripyat şehrinde bugün hala kimse yaşamamaktadır. Şehirde binlerce yıl boyunca radyasyon kirliliği devam edeceği için kimse de yaşayamayacak.
6 – Hiroşima Atom Bombası;

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Amerika, Japonya’ya teslim olması konusunda bir uyarı yaptı. Bu uyarıya karşılık alamayan ABD Başkanı Harry Truman Japonya’ya savaş ahlakına uygun olmayan nükleer saldırı emrini verdi. 6 Ağustos 1945 tarihinde Little Boy isimli atom bombası Hiroşima şehri üzerine bırakıldı.
Bombanın düşmesi ardından ilk olarak 70 bin insan o anda hayatını kaybederken çeşitli hastalıklar nedeniyle bu sayı yakın bir zamanda 90 bine kadar çıktı. 3 gün sonra Nagazaki’ye atılan atom bombası ile birlikte bu sayı daha sonraki ölümler ile birlikte yarım milyonu geçti.
5 – Tambora Yanardağı Patlaması;

5 Nisan 1815 tarihinde gerçekleşen bu patlama o kadar şiddetliydi ki ortaya çıkan kül tüm dünyaya yayıldı. Bu kül dünyanın ısısını düşürerek 1816 yılının dünyada yaz yaşanmayan yıl olarak kayda geçmesini sağladı. Patlama iklim bozuklukları, o senelerde hasatların olmaması, olağan dışı hava koşulları gibi birçok etkiye neden oldu.
İlgili İçerik: Tambora Yanardağı, Dünya’ya Etkileri ve Kelebek Etkisi!
Patlamanın sesi 2600 kilometre uzaklıktan hissedilirken 4300 metre yükseklikte olan dağ bu patlamadan sonra 2850 metre yüksekliğe düştü. Tambora Dağı bugün hala aktif bir volkanik dağdır.
4 – Krakatoa Yanardağı Patlaması;

Yine Endonezya sınırları içinde Krakatoa adasında bulunan bu volkanik dağ 1883 yılında faaliyet göstererek binlerce atom bombası gücünde bir etki ortaya koydu. Bu patlama sonucunda 30 metre yükseliğinde dalgalar oluşturan tsunamiler meydana geldi.
Bu felaketler sonucu 35 bin insan hayatını yitirirken patlamanın arkasından oluşan dev toz bulutları bölgeyi yıllarca karanlıkta bırakmış ve dünya ısısında 2 santigrat derece düşüşe neden olmuştur.
3 – Tunguska Olayı;

30 Haziran 1908 tarihinde Sibirya’nın Tunguska Irmağı yakınlarında gerçekleşen bu patlama şu ana kadar dünyada gerçekleşen en büyük felaketlerden birisidir. Öyle ki Rusya’da gerçekleşen bu patlamanın etkileri Çin ve Avrupa’dan hissedilmiştir.
Patlama çok güçlü olmasına rağmen hiç insan ölmemiştir, bunun sebebi o bölge yakınlarında bir yerleşim olmamasından kaynaklanmaktadır. Patlamanın nedeni düşen bir meteor olduğu tahmin edilmiş ve yıllar sonra yapılan incelemeler sonucunda bölge çevredeki milyonlarca ağacın yok olduğu gözlemlenmiştir.
2 – Castle Bravo;

Tarihler 1 Mart 1954’ü gösterdiğinde Castle Bravo isimli hidrojen bombası Amerika Birleşik Devletleri tarafından nükleer deneme amacıyla patlatıldı. 15 megatonluk bir kuvvet ile patlayan bu bomba ilk saniyelerde 11 kilometre yükseklikte, 2 kilometre çapında devasa bir ateş topu oluşturmuş ve bu ateş topu 400 kilometre uzaklıktan görülmüştür.
Castle Bravo salınan enerji bakımından Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından bin kat daha güçlü bir etkiye sahiptir.
1 – Çar (Tzar) Bombası;

Dünyanın şimdiye kadar patlatılmış en büyük ve en etkili bombasıdır. 30 Ekim 1961 tarihinde SSCB tarafından yapılan bu nükleer deneme bombası 8 metre uzunluğunda 2 metre çapında ve 27 ton ağırlığındaydı. Bombanın patlaması ile oluşan bulut 64 kilometre yüksekliğe kadar ulaşıp 40 kilometre çapında yayılmıştır.
Özel bir uçak ile gökyüzünden bırakılan bomba düşmeyi geciktirmesi için paraşüt ile salınmıştır. 50 megatonluk bir kuvvet ile patlayan bomba Nagazaki’ye atılan atom bombalarından binlerce kat daha etkilidir. Öyle ki Ruslar bu bombanın etkisinden öyle korkmuşlardır ki, bu nükleer denemelere bu bombadan sonra son vermişlerdir.