Dünyanın Dönüş Hızı Yavaşlarsa Neler Yaşarız!

Dünya kendi ekseni etrafında (ekvatordan) saatte 1669 kilometrelik bir hızla döner ve bunun hesabı bir günlük zaman dilimi 24 saatin, ekvatorun çevre uzunluğu 40.075 kilometreye bölünmesi ile hesaplanır. Biz buna şimdilik düz hesap 1670 km diyelim. Şimdi farz edelim dünyanın dönüş hızı gitgide yavaşlıyor, peki dünyamızda ne gibi değişiklikler olurdu?
1 – Tsunami Felaketleri;

Hızı unutmayalım saatte 1670 km. Eğer dünyanın hızı birazcık yavaşlasa dahi büyük afetler boy göstermeye başlar. Gezegenimiz küre değil geoit adı verilen şekle sahiptir ve ekvatordan daha şişkindir.
Bu yüzden okyanuslardan çıkan su kutuplara doğru hareket etmeye başlar ve böylece okyanuslara kıyısı olan ülkelerde tsunamiler meydana gelir.
2 – Atmosferin İncelmesi;

Atmosferimiz dünya ile birlikte senkronize olarak döner, dünyanın dönüşü yavaşladığında atmosfer okyanusların kutuplara doğru akışını takip eder ve bu akış kutup bölgelerinde daha kalın, ekvator bölgesinde daha ince bir havaya yol açar.
Bunun sonucunda da tüm canlılar nefes almakta güçlük çeker, yani evinizde nefes almak tıpkı yüksek bir dağın zirvesinde nefes almaya benzer.
3 – Deprem ve Yanardağ Patlamaları;

Dünyayı oluşturan çekirdek, manto ve kabuk katmanları dünyanın yavaşlaması ile farklı hızlarda yavaşlar, bu da katmanlar arasında büyük çaplı sürtünmelere, bu sürtünmeler de büyük çaplı depremlere neden olur.
Öyle ki çok az deprem olan yerlerde bile birçok deprem meydana gelmeye başlar. Aynı zamanda volkanik patlamalar daha fazla gerçekleşmeye başlar.
4 – Güneşin Zararlı Etkileri;

Dünyanın manyetik alanı, dünyanın dönmesi ve çekirdek ile bağlantılıdır. Dünyanın dönüş hızı yavaşladığında manyetik alan zayıflayacak bunun sonucunda da güneşin utraviyole ışınları daha etkili olacaktır, radyasyon artacak ve dışarıda uzun süre kalmak imkansız hale gelecek.
5 – Yeni Mega Bir Kıta;

Dünyanın dönüş hızı daha fazla yavaşladığında okyanuslar kutuplarda toplanacak ve ekvatorda yeni bir mega kıta meydana gelecek. Tabii bu sırada ülkelerin ve kıtaların çarpışmasını hiç söylemiyoruz bile. Kuzey ve güneydeki bazı ülkeler sular altında kalırken, ülkemiz okyanusa kıyısı olan bir ülke bile olabilir.
6 – Ay’ın Yaklaşması;

Dünyanın dönüş hızı yavaşladıkça Ay dünyaya yaklaşmaya başlayacak, bu yaklaşma sonucunda ayın dünyaya olan etkileri de günümüzden daha farklı olacak.
Her ne kadar ay gözümüzde büyüyüp güzel bir manzara sunsa da bunun sonu felaketle bitecek. Dünya ya onu yok edene kadar ya da bir ihtimal çarpışma yaşanana kadar ayın dünyaya yaklaşması durmayacak.
7 – Altı Ay Gündüz ve Altı Ay Gece;

Dünyanın hızı tamamen durduğunda altı ay gündüz ve aynı zamanda kavurucu bir yaz, altı ay gece ve dondurucu bir soğuk olacak. Gündüzler ve gecelerin uzunluğu yaklaşık 183 gün yaşanacak.
Bu da insanlarda psikolojik, davranış bozukluğu gibi sağlık sorunlarına neden olacak. Böyle bir durumda tahminen insanlığın yüzde 90’ı hayatını kaybedecek. Dünyanın yeni dengesine oturması çok uzun yıllar alacak…
8 – Diğer Felaketler;

Bunların dışında oluşacak dev kasırgalar, ekolojik düzensizlikler, hayvanlar ve bitki aleminde gerçekleşecek dengesizliklere hiç girmiyoruz bile. Ancak endişe edecek bir şey yok, neyse ki böyle şeyler hiçbir zaman yaşanmayacak. Fakat dünyanın dönüş hızı gerçekten de yavaşlıyor, bu aslında bir sorun değil, yavaşlama sadece 100 bin yılda yaklaşık iki saniye kadar.
Ancak dünyayı bekleyen asıl felaketleri biz zaten gerçekleştiriyoruz. Küresel ısınma, buzulların erimesi, atmosfer kirliliği, hayvan nesillerinin tükenmesi, orman yangınları vesaire. Bunlar yakın zamanda dünyayı buna benzer felaketlere hazırlıyor desek yanlış olmaz. Ne diyelim, tek bir gezegenimiz var, en azından biz ona iyi bakalım…