Dünyanın En Büyük Yırtıcısı İspermeçet Balinası!

21 metre uzunluğa ve 70 ton ağırlığa ulaşabilen ispermeçet balinası dünyanın en büyük yırtıcısıdır. Mavi sularda ondan daha büyük canlılar var, evet. Mesela; Fin balinası, Grönland balinası veya Mavi balina gibi. Ama İspermeçet balinası bu balinaların aksine 20 cm uzunluğunda devasa dişlere (tanesi yarım kg ağırlığında) sahip olması ile, onu en iri yırtıcı olarak karşımıza çıkarıyor.
İlgili İçerik: Dünyadaki en büyük balina türleri!
Bu balinanın özelliklerinden bahsetmeden Moby Dick, Denizler Altında 20 Bin Fersah ve 1820 yılında ünlü Essex gemisini batıran ve hatta daha sonra Denizin Ortasında ismi ile filmi de çekilen balinaların hepsinin İspermeçet balinası olduğunu söyleyerek önce yazımıza bir renk katalım.
İsmi nereden gelir;
İspermeçet balinaları 20. yüzyılın sonuna kadar insanlar tarafından çeşitli nedenlerle avlanmıştır. Çünkü vücutlarından elde edilen ve spermaceti (ispermeçet ismi de buradan gelmektedir) olarak bilinen madde mum, sabun ve çeşitli ilaçların yapımında kullanılmıştır.
Her yetişkin ispermeçet balinasında ortalama olarak 3 ton ispermeçet bulunuyordu. Ayrıca bu balinanın avlanmasındaki diğer bir neden de amber olarak adlandırılan, balinanın bağırsaklarında salgılanan bir maddeydi. Bu madde ise parfüm yapımında, yine ilaç yapımında ve aroma olarak kullanılmıştır.

İspermeçetlerin baş kısmı vücudunun 3’te birini oluşturur ve bu alanda dünyanın en büyük başına sahip hayvanıdır. Öyle ki başı, mavi balinanın başından bile daha büyüktür. Ancak bu hayvanların beyinleri kıvrımlı değildir, bu yüzden de zeki hayvanlar olarak kabul edilmezler.
İlgili İçerik: Okyanusların en yalnız canlısı Balina 52 Hertz!
Beslenme ve yaşam alanları;
İspermeçet balinası iğneli vatoz, ahtapot ve yarım ton ağırlığındaki dev kalamarları avlamak için 2 bin metre derinliğe inebilir. Okyanus dibindeki dev kalamarların varlığı ise ilk olarak ispermeçetlerin midesindeki kalıntılar ve derisindeki yaralar sayesinde keşfedilmiştir.

Bu balinaların en ilginç özelliklerinden biri de aşırı iştahlı yaratıklar olması. Tüm ispermeçetler her yıl tahminen 100 milyon ton balık ve deniz canlısı tüketir, ki bu tüketim insanların her yıl tükettiği balık ve deniz canlısına hemen hemen denktir. Yani ispermeçetler bu alanda bizlere rakiptir.
İspermeçet balinaları Akdeniz‘de görülen en yaygın balina türüdür. Dişiler 3-6 yılda bir ürerler. Nadiren ikiz, çoğunlukla tek yavru dünyaya getirirler. Doğduklarında ortalama 1 ton ağırlığında ve 4 metre uzunluğunda olurlar. Yaşam süreleri ise sadece 60-70 yıl kadardır.