Hayvanlar Alemi

Eşsiz Vahşilikleriyle Tarih Öncesi Dev Deniz Canlıları!

Eşsiz Vahşilikleriyle Tarih Öncesi Dev Deniz Canlıları!

Tarih öncesi dediğimiz yani milyonlarca yıl önce dünyada yaşamış bazı hayvanlar, şimdiki zamanın aksine gezegenin hükmeden canlılarıydı. Dinozorlardan ziyade bu içerik de denizlerde ve okyanuslarda yaşamış olan canlıları derledik. İşte devasa büyüklükleri ve benzersiz vahşilikleri ile dev deniz canlıları;

Megalodon;

Listemize en tanınmış olanı ile başlayalım. Yaklaşık 2 milyon yıl kadar önce soyu tükenen bu türün boyu 15-20 metre arasında değişmekteydi. Açtığında 2 metreyi aşabilen ağzı ve 18 santim uzunluğuna varan dişleri ile önüne çıkan her şeyi yiyen korkusuz bir avcıydı.

Megalodon (Dev deniz canlıları)

Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nda ılıman bölgelerde balina avlayarak yaşamlarını sürdüren megalodonlar, buzul çağ döneminde soğuk iklime elverişli yapıları bulunmaması, balinaların göç etmesi ve üreme alanlarının yok olmasından dolayı hızlı bir şekilde yeryüzünden silinmiştir.

Livyatan;

Her ne kadar Megalodon kadar ün yapamamış olsa da ondan aşağı kalır hiçbir yanı yoktu, hatta fazlası bile vardı. Megalodonların 18 santim diş uzunluğuna karşı 36 santim dişleriyle gerçek bir canavardı. Dişli balinalar kategorisinde olan Livyatanlar, megalodonlar gibi genellikle balinalarla beslenirdi.

Livyatan (Dev deniz canlıları)

Megalodon ile aynı dönemde ve aynı sularda yaşamış bu dev iki yaratık sık sık karşı karşıya da gelmiştir ve derin denizlerin en vahşi iki yaratığı olarak bilinirler. Livyatan ismi nereden geliyor diye merak ediyorsanız eğer, İncil’de dev deniz canavarı Leviathan‘dan gelmektedir.

Dunkleosteus;

Bir balık düşünün, boyu 10 metre ve 4 ton ağırlığa ulaşsın. Ancak bu antik balığı öne çıkaran en önemli özellik dev cüssesinden ziyade, çenesinin tıpkı kaplumbağalar gibi diş yerine kemikli çıkıntılara sahip olması. Bu özellik onun avlarını daha sıkıca tutmasını ve rahatlıkla parçalayabilmesini sağlıyordu.

Dunkleosteus (Dev deniz canlıları)

1500 kilogramlık çene kuvveti ile timsahlar ve T-Rex ile birlikte tarihteki en güçlü çene basıncına sahip hayvanlardan biriydi. Kafatasındaki kaslar sayesinde saniyenin 50’de biri gibi bir hızla ağzını kapatabilmesi, onu diğer zırhlı balıklar arasında ilk sıralara getiriyordu.

İlgili İçerik: En güçlü çene basıncına sahip hayvanlar!

Jaekelopterus rhenaniae;

Ancak okyanuslarda yaşamış daha korkunç bir yaratık varsa o da dev deniz akrebi olarak adlandırılan ve bir eurypterid cinsi olan bu yırtıcı hayvandır. Zırhı, pençeleri ve 2,5 metreyi aşkın boyu ile şimdiye dek yaşamış en büyük eklem bacaklı olduğu tahmin edilmektedir.

Jaekelopterus rhenaniae (Dev deniz canlıları)

Ancak Jaekelopterus rhenaniae çok önceleri, henüz dinozorlar bile dünyada yok iken Permiyen Triyas (Büyük Ölüm olarak da bilinir) kitlesel yok oluşunda soyları tükenmiştir. Kaldı ki, Permiyen Triyas yok oluşunda dünyadaki tüm canlı türlerinin yaklaşık yüzde 90’ı yok olmuştur.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar