Biyografi

Galata’dan Üsküdar’a Uçan Hezarfen Ahmed Çelebi!

Galata’dan Üsküdar’a Uçan Hezarfen Ahmed Çelebi!

Hezarfen Ahmed Çelebi 17. yüzyılda yaşamış bir Müslüman-Türk bilginidir. Kendi geliştirdiği takma kanatlar ile fizikçi Abbas Kasım İbn Firnas’tan sonra uçmayı başarabilen ilk insandır. Kendisi hakkında bilgiler sadece Seyahatname’de geçmektedir.
Hezarfen Ahmed Çelebi’nin hayatı;

Wright Kardeşler;

1871 yılında uçmayı başarmış Wright kardeşleri tüm dünya bilmektedir, üstelik ilk denemelerinde 37 metre uçmuşlardır. Bu elbette büyük bir olay fakat bu iki kardeşten yüzyıllar önce uçma denemeleri yapmış hatta başarıya ulaşmış bir çok kişi daha vardır.

Hezarfen Lakabı;

Ahmed Çelebi 1609 yılında doğmuştur. Kendisi çok bilgili olduğu için halk tarafından Hezarfen olarak çağrılmıştır. Hezarfen kelimesi; Farsça ve Arapçadan gelmektedir. Farsça hazar, bin demektir. Arapça fenn ise beceri, hüner anlamlarına gelir. Yani hezarfen kelimesi bir çok dalda beceri sahibi anlamında kullanılmıştır.

Da Vinci de Denemişti;

Hezarfen Ahmed Çelebi bu denemelerini geçmişten ders alarak gerçekleştirmiştir. Daha öncesinde 15. yüzyılda Leonardo Da Vinci’de uçma konusunda çok takıntılıydı. Kanatlar yapmış, kuşları incelemişti. Hatta dünyada ilk helikopteri tasarlayan kişidir.

İsmail Cevheri;

Da Vinci’den önce 10. yüzyılda İsmail Cevheri uçma konusunda deneyler yapmıştır. Hatta bazı kaynaklara göre Da Vinci’de bu deneyler sırasında İsmail Cevheri’nin denemelerinden faydalanmıştır.

Nitekim Hezarfen Ahmed Çelebi’de kuşları incelemiş ve yapay kanatlar icat etmiştir. Bu kanatların dayanıklılığını test ettikten sonra sıra büyük denemeye gelmişti.

Galata’dan, Üsküdar’a;

1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir aracı kendine bağlayarak kendini boşluğa bıraktı ve uçarak İstanbul Boğazı’nı geçerek 3358 metre ileride Üsküdar’da Doğancılar’a inmiştir.

Seyehatname’de Nasıl Geçiyor;

Hezarfen Ahmed Çelebi bu olay sonrasında Türk Havacılık Tarihi’nin en önemli şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilir. Bu uçuş hakkındaki tek belge Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sindeki ifadelerde yer almaktadır. Evliya Çelebi eserinde şunları yazmıştır;

İlk olarak, Okmeydanındaki minber üzerinde, rüzgarın şiddeti ile taktığı kanatlar aracılığıyla havada 8, 9 kez kanat çırparak deneme yapmıştır. Sultan Murad Han Sarayburnu’nda Sinan Paşa’nın Köşkü’nde iken, Galata Kulesi’nin tepesine çıkmış ve lodos rüzgarı ile Üsküdar’daki Doğancılar meydanına kadar gitmiştir.

Bu olay Osmanlı’da ve Avrupa’da büyük bir olay oldu. Dönemin padişahı IV. Murad tarafından da beğenildi. Sonra Murad Han kendisini bir kese altın vererek; ”Bu adam pek korkulacak bir adamdır, her ne isterse elinden geliyor. Böyle kişilerin bekası aciz değil.” diyerek Cezayir’e sürmüştür. Ahmed Çelebi orada vefat etmiştir.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar