Tarih & Antik Çağ

Gazi Osman Paşa ve Destansı Plevne Savunması!

Gazi Osman Paşa ve Destansı Plevne Savunması!

Gazi Osman Paşa, askerleri ile birlikte Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşında, Bulgaristan’ın Tuna Nehri kıyısındaki Plevne kasabasında, savaş zekası ile Türk tarihinin en büyük destanlarından birini yazmıştır. İşte ayrıntıları ile Plevne Savunması;

Gazi Osman Paşa (Osman Nuri) kimdir;

1832 yılında Tokat’ta dünyaya gelen Osman Bey, genç yaşından itibaren birçok savaşta yer almış ve Yemen’deki başarılarından ötürü 43 yaşında Paşa rütbesi almıştır.
Osmanlı-Sırp savaşının patlak vermesi ile Vidin Komutanlığı’na atanan Osman Paşa Balkanlara gönderilir. Burada emrindeki birliklerle İzver tepelerini ve Zayçar kasabasını ele geçirir. Belgrad yönünde harekata devam eden Osman Paşa, Osmanlı sınırlarına yaklaşan Sırplara, gece yarısı Tuna Nehri’ni geçerek hamle yapar.
Sırplar, Osmanlı ordusunu güçsüz gördükleri için bir hamle beklemiyordu. Darmadağın olan Sırplar geri çekilir. Ancak Ruslar akabinde, bünyesine Sırpları ve Romanya’yı da katarak güçlü bir orduyla bölgeye doğru ilerler. Osman Paşa ise bu orduyu Tuna Nehri yakınındaki Plevne adlı bir kasabada karşılar.

Her saldırı sonucu hezimet;

Ruslar, Osmanlı ordusunun yorgun olduğunu düşünerek taarruza geçer. Ancak saldırı başarısız olur. Ruslar 4 bin kayıp verirken Osmanlı’da bu sayı yaklaşık 1000’dir. Böylece Ruslar, Osmanlı karşısındaki ilk yenilgisini alır. Plevne, açık araziye kurulmuş bir kasabaydı ve Osman Paşa burada stratejik hamlelerle Ruslara fırsat vermiyordu.
Çok geçmeden Ruslardan 2. saldırı gelir, 35 bin kişiyle saldıran Ruslar, bu sefer 10 bin kayıp verir.
Tarihçiler bu olaydan sonra Rusların kaçarken birbirlerini ezdiklerini söylemiştir. Rusya ise çalkalanıyor, koskoca Rusya Ordusu bir kasabayı geçip, İstanbul’a gidemediği konuşuluyordu.

Ruslar, bu savunma karşısında son çare olarak Plevne’yi ablukaya alıp top atışına tutar ve 3. en büyük saldırısını gerçekleştirir ancak sonu yine hezimettir. 20 bin kayıp veren Ruslara karşı, Osmanlı’da bu sayı 5 bindir.
Gazi Osman Paşa ve ordusu tam 145 gün, yaklaşık 5 ay boyunca Ruslara geçit vermemiş, hiç unutulmayacak büyük bir destan yazmışlardı.
Etrafını saran Rus askerler nedeniyle ise hiçbir yardım alamayan Osmanlı Askerleri aç kalmak, yaralara bakamama ve kışın gelmesi ile birlikte soğukla mücadele etmekteydi. Artık ya teslim olunacaktı ya da son kez bir yarma harekatı yapılacaktı…

Avrupa’da ders olarak okutuldu;

Osmanlı Askerleri 40 bin kişilik bir orduyla taarruza geçer. Fakat Osmanlı Ordusu Osman Paşa’nın kolundan vurulması ile teslim olmak zorunda kalır.
Osman Paşa esirlik döneminde, Ruslardan büyük saygı görmüştür. Rusların Başkomutanı Grandük Nikola: “Plevne savunmanızı tebrik ederim, tarihin en büyük savunmalarından biri olmuştur.” demiştir.
Daha sonrasında Gazi Osman Paşa’nın yaptığı savunma, siper ve hendekler incelenmiş, Avrupa Harp okullarında ders olarak okutulmuştur. 2. Abdülhamit Han tarafından Osman Paşa’ya Gazi unvanı verilmiştir.
Atatürk ise Gazi Osman Paşa hakkında; “Kendime örnek aldığım adam.” demiştir.
Saygı ve rahmet ile Gazi Osman Paşa ve askerlerine…

Son olarak Plevne Marşı ile yazımızı sonlandıralım.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar