Uzay & Bilim

Gezegenler Hakkında Az Bilinen Bilgiler!

Gezegenler Hakkında Az Bilinen Bilgiler!

Öncelikle güneş sistemimizdeki gezegenler isimlerini nereden almıştır, ondan bahsedelim;
Dünya (Earth) ve Uranüs hariç tüm gezegenler isimlerini Roma Tanrıları’ndan almıştır. Uyduların bazıları ve Uranüs ise isimlerini Yunan Mitolojisi’den almıştır. Earth kelimesine gelirsek kökeni Eski İngilizce veya Germenceye dayandığı düşünülmekte ve kökü toprak anlamına gelmektedir.

Türkçe olarak kullandığımız Dünya kelimesi ise Arapçadır ve dunyā şeklinde yazılır. Aynı zamanda dünya kelimesini Yunanca, Hintçe, Endonezce ve 10’dan fazla dilde de aynı şekilde kullanılır.

Merkür;

Gezegenler arasında en küçük ama Güneş etrafında en hızlı dönen Merkür, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere oranla sıcaklığı en çok değişkenlik gösteren gezegendir. Gündüzleri yüzey sıcaklığı ortalama 427°C iken, geceleri ortalama -173°C sıcaklığa sahiptir. Uydusu yoktur.

Venüs;

Venüs, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin aksine kendi ekseni etrafında batıdan doğuya döner. Yani dünyaya göre Venüs’te güneş batıdan doğar, doğudan batar. Sera etkisi sayesinde ortalama sıcaklığı 464°C ile Güneş’e en yakın Merkür’den bile daha sıcaktır. Hem boyut olarak dünyaya en çok benzeyen gezegen, hem uzaklık olarak dünyaya en yakın gezegendir.

Mars;

Mars’ta gün batımı

Mars’a yüzeyindeki demir oksitten dolayı kızıl gezegen adı verilmiştir. Mars ve dünya arasında şöyle bir bir ironi vardır; Dünyaya mavi gezegen denir ve gün batımı kızıldır. Mars’a ise kızıl gezegen denir ancak gün batımı mavidir. Bu olayın sebebi Mars’ın çok ince bir atmosfere sahip olması ve ışığın kırılması ile alakalıdır. Phobos ve Deimos adında iki uyduya sahiptir.

Jüpiter;

Bir gaz devi olan Jüpiter içine yaklaşık 1300 dünya alacak bir büyüklükte olup, Güneş Sistemi’nin en büyük ve en yaşlı gezegenidir. Aynı zamanda Jüpiter kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegendir. Öyle ki, devasa büyüklükte olmasına rağmen Jüpiter’de bir gün sadece 9 saat 55 dakika sürer.

Büyüklük sıralamasına göre Ganymede, Callisto, Io, Europa olmak üzere 79 uydusu vardır. Aynı zamanda Ganymede, Merkür’den büyük olup Güneş Sistemi’nin en büyük uydusudur.

Satürn;

-Satürn sen suya düşsen batmazsın?
-Neden?
-Çünkü çok az bir yoğunluğa sahipsin.

Çevresindeki halka ile en göz alıcı gezegenlerden biri olan Satürn, örnek vermek gerekirse su da batmayacak kadar az bir yoğunluğa sahiptir. Güneş Sistemi’nde Jüpiter’den sonra en büyük gezegendir. Ortalama yüzey sıcaklığı -180°C olan Satürn’ün bilinen 62 uydusu vardır.

Uranüs;

Uranüs’ün de Satürn gibi oldukça belirgin halkaları vardır ancak çok ince olduğu için orta sınıf bir teleskopla bile görmek zordur. Uranüs, diğer gezegenlerin aksine 98°’lik gibi oldukça yüksek bir eğime sahiptir, yani üstteki görselde gördüğünüz gibi dönüşü yatay değil neredeyse dikeydir. Bunun nedeni ise Uranüs’ün bir zamanlar bir çarpışma yaşamış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bilinen 27 uydusu vardır.

Neptün;

Uranüs ile benzer yapıya sahip Neptün’de ortalama sıcaklık -214°C’dir ve güneş etrafındaki bir turunu yaklaşık 165 dünya yılında tamamlar. Neptün’ün 14 uydusundan biri olan Triton, diğer tüm uyduların aksine saat yönünde dönen sıra dışı bir uydudur. Sırf bu yüzden Triton’un bir cüce gezegen olduğu da düşünülmektedir.

Plüton;

Plüton’a değinmezsek ayıp olur, neden gezegenlikten çıkarıldı? Zaman içinde gelişen uzay araştırmaları sonucu Eris, Ceres gibi yeni keşfedilen birçok cüce gezegen Plüton’u saf dışı bıraktı. Çünkü çok küçük Plüton ya “Cüce Gezegenler” sınıfına dahil edilecekti ya da yeni keşfedilen cüce gezegenler de gezegen sınıfına dahil edilerek gezegenlerin sayısı zamanla yüzlere kadar çıkacaktı.

Plüton keşfedildiği 1930 tarihinden bu yana güneş etrafındaki bir turunu henüz tamamlayamadı, ilk turunu 23 Mart 2178 tarihinde tamamlayacak. Plüton’un 5 uydusu vardır, en büyük uydusu Charon, çap olarak Plüton’un yarısından daha büyüktür.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar