Gizem Dolu Terakota Ordusu! (Taş Askerler)

Taş Askerler 1974’de kuyu açmaya çalışan köylüler tarafında tesadüfen keşfedilmiştir. O dönemde arkeoloji dünyasında büyük yankı bulan bu keşif ve beraberinde gelen araştırmalar sonucunda; 8 bin asker, 130 savaş arabası, 520 at ve 150 atlı heykel süvariden oluşan bir ordu bulunur.
Kim yaptırmıştır;
Bu heykellerin yapılış emrini veren kişi bölgedeki tüm ulusları tek bir çatı altında toplayarak Çin İmparatorluğu’nu kuran ve bu sebeple de “İlklerin İmparatoru” ismi ile tarihe geçen Qin Shi Huang’tır. Huang, aynı zamanda en uzun yapı Çin Seddi‘nin de temellerini atan kişidir.

Qin Shi Huang’ın oldukça sıra dışı ve iddialı bir arzusu vardı, o da ölümsüz olmaktı. Bu nedenle hayatının sonuna kadar, sonsuza dek yaşamanın yollarını aradı. Hatta efsanelerde sıkça adı geçen ölümsüzlük iksirini (Ab-ı Hayat) bulmak için de epey bir çaba harcamıştır.
Çin’deki bir geleneğe göre ise hükümdar öldüğünde eşyaları, hizmetkarları ve eşleri hükümdar ile birlikte gömülürmüş. Fakat Qin Shi Huang bunu istememiş ve öbür dünyada kendisine eşlik etmesi için bir ordu hazırlanmasını emretmiş. Pişmiş toprak ve bronzdan oluşan dev bir ordu…
Heykellerin özellikleri;
Boy uzunlukları 183 ile 195 arasında değişen Terra-Cotta (Toprak veya Taş Askerler) ordusunun en ilginç yanı ise; heykellerin hepsi o dönemdeki orduda yer alan askerlerin portresi olması. Yani neredeyse parmak izine kadar bu heykellerin hepsi birbirinden farklı şekilde yapılmış.
Üstelik bu ürkütücü ordu öyle rastgele bir şekilde dizilip, gömülmemiş. Askerler savaş stratejilerine uygun bir şekilde rütbelerine göre sıralanmış; okçu ve öncü birlikler yerini almış ve sanki savaş meydanında her an savaşa hazır bir ordu şekli ile yerleştirilmiş.

Notlar;
İmparator Qin Shi Huang’ın mezarı ise yerin 36 metre altında, ordunun en önünde başka bir bölümde yer alıyor. Bu dev mezar 60 kilometrelik alanı ile aynı zamanda dünyanın en büyük mezarı olarak da kabul ediliyor. Yer 1987’de UNESCO tarafından Dünya Miraslar Listesi’ne alınmıştır.
Şu an bölgenin bazı yerleri halka açık iken bazı yerlerinde hala çalışmalar devam etmektedir. Bu keşifle alakalı birçok belgesel ve filmde yapılmıştır. Filmler arasında en meşhur olanı ise Mumya film serisinin 3. ve sonuncu filmi olan “Ejder İmparatoru’nun Mezarı” isimli filmdir.