Uzay & Bilim

Güneşin Ölümü Nasıl ve Ne Zaman Gerçekleşecek!

Güneşin Ölümü Nasıl ve Ne Zaman Olacak, Patlayacak mı?

Güneşin ölümü… kulağa ilginç geliyor değil mi? Fakat Güneş ve diğer tüm yıldızların tıpkı bizler gibi ömürleri vardır; doğarlar, enerjilerini tüketirler ve daha sonra ölürler. Enerji tüketme konusunda küçük yıldızlar için daha tasarruflu diyebiliriz, enerjilerini yavaş tüketir ve ömürleri de bu yüzden uzun olur. Ancak büyük kütleli yıldızlar enerjilerini çok fazla tükettiği için ömürleri de küçük olanlara oranla çok çok daha kısa olur. Güneş ve tüm yıldızların doğduğu yer ise bulutsu (nebula) denilen yapılardır.

Bulutsu; uzayda oldukça geniş bir alana yayılmış olan gaz, hidrojen, helyum, plazma ve tozlardan oluşan yapılardır, bulutlara benzer bir yapıda olukları için de bu ismi almıştır. Muazzam manzaralar ortaya çıkaran bu yapılar deyim yerindeyse tam bir yıldız fabrikasıdır ve tüm yıldızların doğum yeri burasıdır.

Atbaşı Bulutsusu

Güneşin yaşı ve kütlesi;

Yaşam kaynağımız güneş şu an yaklaşık 4 milyar 600 milyon yaşındadır, eğer güneşin tahmini ömrünü baz alırsak, yıldızımız için orta yaşlı bir yıldız da diyebiliriz.
Kütle olarak ise küçük-orta arası büyüklükte bir yıldızdır ve ömrü ortalama 9-12 milyar yıl arasında olacaktır. 4,6 milyar yaşında olan güneşimizin tahmini olarak 5-7 milyar yıl kadar daha ömrü vardır.

Tüm yıldızlar hidrojeni helyuma dönüştürerek enerji açığa çıkarır ve böylece etrafına ısı ve ışık yayarlar.
Hidrojeni helyuma dönüştüren yıldızların hidrojeni bir noktada tükenir ve bu tükenişten sonra artık yıldız için mutlak bir değişim kaçınılmazdır.

Kırmızı dev;

Yıldızın bu durumdan sonraki evresi kırmızı dev adı verilen evredir. Bu durumda yıldız eski haline göre çok daha büyük boyutlara ulaşır. Örneğin güneşimizi ele alırsak alttaki görselde güneşin kırmızı dev evresinde ne kadar fazla bir boyuta ulaşacağını görebilirsiniz.

Bu evrede ilk olarak güneşe en yakın gezegen olan Merkür yok olacak, daha sonra Venüs’ü yutacak Güneş, dünyamıza çok fazla yaklaşacak.
Haliyle dünyamız güneşin bu evresinde atmosferi yok olacak ve okyanusları buharlaşacak. Dünya tam anlamıyla bir cehennem gezegene dönüşecek.

Dünya, Güneş’e en yakın konuma gelecek

Kırmızı Dev evresinde güneş çekim etkisini de bir nebze yitireceği için geriye kalan gezegenler güneşten biraz uzaklaşacak. Mesela dünya, günümüz Mars yörüngesine yakın bir yere çekilecek. Dünyada volkanik patlamalar artacak ve ortalama sıcaklığı çok yüksek derecelere çıkacak.

Son evre;

Güneş ise uzun bir süre kırmızı dev evresinden sonra büzüşmeye başlayarak küçülecek ve en sonunda yaklaşık dünya boyutlarında ama çok daha fazla ağır olan bir beyaz cüceye dönüşecek. Güneş, süper nova patlaması yaşamayacak çünkü bu patlamayı yaşaması için çok daha büyük bir yıldız olması gerekirdi.

Güneş en son olarak uzayda uzun yıllar boyunca beyaz cüce olarak yaşamına devam edecek ve milyarlarca yıl boyunca yavaş yavaş soğuyup ışığını kaybederek bir siyah cüceye dönüşecek. Güneşin etrafında kalan dünya ve diğer gezegenler ise günümüzden farklı yörüngelerde hepsi birer buzdan küre olarak güneşin etrafında dönmeye devam edecek.

Güneş’in milyarlarca yıl sonraki muhtemel görünümü

Güneşin ve beraberinde gezegenimizin bu evreleri yaşaması milyarlarca yıl sonra gerçekleşeceği için hiçbirimiz bunları zaten görmeyeceğiz. Fakat kırmızı dev evreleri ve süper nova patlamaları uzayda her saniye yaşanıyor, Samanyolu galaksimizde ise ortalama 50 yılda bir. Eğer dünyamıza yakın bir yıldız bir süper nova patlaması yaşamışsa ve patlamanın ışığı bize ulaşırsa ölmeden bu manzarayı aylarca gökyüzünden izleyebileceğiz…

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar