Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Hakkında Yanlış ve Az Bilinen 12 Bilgi!

Hayvanlar Hakkında Yanlış ve Az Bilinen 12 Bilgi!

Dünyada milyonlarca hayvan türü yaşamakta ve on milyonlarca hayvan türünün daha henüz keşfedilmediği düşünülmektedir. Bu içerikte ise bazı hayvanlar hakkında az bilinen ve yanlış bilinen birkaç bilgiyi derledim;

1. Timsah gözyaşları tabiri nasıl ortaya çıkmıştır?

Timsahın boğazı gözyaşı bezlerine çok yakındır. Timsahların büyük ve zor avlarında boğazına etki eden baskı bu bezlerin harekete geçmesini sağlar ve gözlerinden yaş gelmesine neden olur. Timsah gözyaşları tabiri de buradan gelmektedir. Gerçek gözyaşı olmadıklarını ifade eder.

2. Panter diye bir hayvan yoktur.

Panter diye bilinen bir hayvan aslında yoktur. Panter denilen hayvanlar siyah jaguarlar ve siyah leopar olanlardır, bu hayvanlar panter sanılır. Panter kelimesine gelirsek eğer bu isim bir Hint dili olan Sanskrit dilinde ”pandarah” kelimesinden gelir. Anlamı ise büyük yırtıcı kedilere verilen ortak isimdir. Yani aslında aslan, kaplan, leopar ve jaguar birer panterdir.

3. Okyanusların en gürültülü hayvanı;

Okyanuslarda tek başına en çok ses çıkaran hayvan oluklu balina ve mavi balinadır. Fakat sürü halinde gezen karidesler sayısal olarak çok fazla oldukları için en fazla gürültü çıkaran hayvanlar karides sürüleridir.

4. En uzun ve en kısa süreli hamilelik;

Hamilelik süresi en uzun hayvan Afrika fili ve fırfırlı köpek balığıdır. Afrika filinin hamilelik süresi ortalama 616 gün iken, fırfırlı köpek balıklarının tam olarak hamilelik süresi bilinmiyor fakat 700 günden daha uzun sürdüğü bilinmektedir. En kısa hamilelik süresi ise 12 gün ile keseli sıçanlardır.

5. Hayvanlar aleminin en hızlıları;

Çitalar 3 saniye içinde saatte 100 km hıza ulaşabilirler, saatte en fazla 110-120 km hız yapabilirler.
Sularda en hızlı hayvan ise yelken balığıdır, saatte 110 km hıza ulaşabilirler.
Hayvanlar aleminin en hızlı hayvanı ise saatte 390 km hıza ulaşabilen gök doğan kuşudur.

6. Mavi Balinalar ne yer?

Dünyanın en büyük hayvanı olan mavi balinalar tahmin edildiği üzere büyük balıklar ile beslenmez. Zira 150 tondan daha büyük olan bu canlıların boğazı olabildiğince küçüktür. Mavi balinalar devasa ağızlarını kocaman açarak kril ve kabuklu hayvan sürüleri ile beslenir. Günde ortalama 4 milyon kril yerler.

7. Ölümsüz Denizanası;

Bilimsel ismi ”Turritopsis Dohrnii” olan bu denizanası türü olgunluğa eriştiğinde hücrelerini tekrar çocukluk dönemlerine taşıyabilirler. Bunu daha uzun yaşamak için yaparlar. Bu özellik benzer birkaç denizanası türünde de vardır. Dışarıdan bir saldırı gelmediği sürece bilimsel olarak ölümsüzdür.

8. Deve Kuşları;

Afrika kökenli uçamayan bu kuş türü çok hızlı koşar ve her bir adımda ortalama beş metre ilerler. Ulaşabildiği en yüksek hız saatte 98 kilometredir, neredeyse çitalara rakip olacak bir hız. Erkek olanları biraz daha büyüktür ve ağırlığı 156 kilograma kadar ulaşabilir. Boyları ise 2.75 metreye kadar ulaşır. Deve kuşlarının en güçlü silahı tekmedir. Attığı bu tekmeler o kadar güçlüdür ki bir aslanı bile öldürebilir.

9. Dünyanın en uzun hayvanı;

Dünyanın en büyük hayvanı mavi balinalar olsa da, en uzun hayvan değillerdir. Mavi balinaların boyu 33 metre iken şu an yaşayan bazı denizanası türleri ve tarihte yaşamış dinozorların bazıları daha uzundur. En uzun hayvan olan bantlı solucanın ise boyları 30 metre ile 55 metre arasında değişmektedir.

10. Burma Boynuzlu Keçi;

Markhor keçisi olarak da bilinen bu hayvan Afganistan, Pakistan, Hindistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’da yaygın olan bir hayvandı. Çünkü artık bu hayvanın soyu tükenmek üzere. Dünyada yaklaşık 2 bin tane kaldığı bilinmektedir. Tırmanma konusunda oldukça becerili olan bu yabani keçiler boynuzları ile en dikkat çekici hayvanlardan birisidir.

11. Göz kapağı olmayan balıklar nasıl uyur?

Balıkların göz kapakları yoktur ve bu yüzden uyuyup uyumadıkları da anlaşılmadığı için büyük bir merak konusudur. Balıkların uyumaları diğer hayvanların uyumasına göre oldukça farklıdır. Gözleri açık halde bir köşede sabit kalarak dinlenme haline geçerler. Bu durumda gözleri görüş yeteneğini bir nebze yitirir ve vücut fonksiyonları yavaşlar. Vücudun harcadığı enerjiyi minimuma düşürerek uyumaktan ziyade dinlenirler.

12. Karıncalar hakkında;

Karıncalar dünyadaki en ilginç canlılardan biridir. Yaklaşık 14 bin türü olduğu bilinmektedir. Bazıları küçük kolonilerden bazıları milyonlarca üyesi olan dev kolonilerden oluşur. Antarktika ve soğuk bölgeler hariç dünyanın her yerine yayılmışlardır. Yavrularını ve kolonilerini korumak için asker karıncalar ve besin depolamak için işçi karıncalar olarak ayrılırlar. Yaklaşık 130 milyon yıldır varlığını sürdürmektedirler.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar