Japon İmparator Nintoku ve Ders Niteliğinde Bir Hikaye!

Japon İmparatorluğu’nun 16. İmparatoru Nintoku milattan sonra 313 yılında tahta çıkar. Tahta çıktığında sarayın yüksek bir kulesine çıkan Nintoku ülkesine şöyle bir bakar. Evlerin tepelerinde yukarı doğru yükselen hiçbir duman göremeyince de, halkının fakir bir durumda olduğunu ve bu yüzden hiç kimsenin de evinde yemek pişmediğini görür.
Acilen bir buyruk çıkartan İmparator Nintoku halkının birkaç yıl boyunca yalnızca kendileri için çalışması emrini verir. Hatta İmparator sarayda hizmet eden kişileri dahi evlerine gönderir. Sadece kendileri için çalışan halk ise, üç yılın ardından fakirlikten kurtulur ve bolluğa erişir…
Nintoku, sarayın kulesine çıkar ve her yerde tütmekte olan dumanları görünce halkının artık refah seviyesine eriştiğini anlar ve yanında bulunan eşine çok büyük bir mutlulukla “Artık zenginiz.” der…
İmparatoriçe ise aradan geçen 3 yılın sonunda bakımsızlıktan dolayı her yeri eskimiş, çatısı akmış, bitkileri solmuş, perişan haldeki sarayı göstererek “Sen buna mı zenginlik mi diyorsun?” der.

Nintoku’nun karısına verdiği bu cevap ise yüzyıllar boyunca Japonların aklından çıkmaz; “Halkın yoksulluğu bizim yoksulluğumuz, halkın zenginliği de yine bizim zenginliğimizdir.”
Milattan sonra 290 yılında doğan ve 313 yılında tahta çıkan Japon İmparator Nintoku ölüm yılı olan 399 yılına kadar, yaklaşık 87 yıl boyunca İmparator olarak hüküm sürmüş ve 109 yaşında hayatını kaybetmiştir.