K2 Dağı: Tırmanan Her 4 Kişiden Birinin Öldüğü Dağ!

Dünyanın en yüksek tepesi Everest olsa da, zirveye tırmanmanın çok daha zor olduğu başka bir dağ var; Tırmanan her 4 kişiden birinin hayatını kaybettiği bir dağ; K2 Dağı.
Zalim Dağ;
Pakistan-Çin sınırında bulunan Karakurum diğer ve daha çok kullanılan adı ile K2 Dağı, 8.611 metre yüksekliğiyle Everest’ten sonra dünyanın en yüksek 2. dağıdır. Ancak dağa tırmanmak Everest’e göre çok daha tehlikelidir, zira dağa tırmanan kişilerin %26.5’i hayatını kaybetmiştir; Everest’te ise ölüm oranı %3’tür. Bu yüzden K2 Dağı “Öldüren Dağ” ve “Zalim Dağ” gibi isimlerle de anılmaktadır.
Bu yüksek ölüm oranının başlıca sebepleri dağın aşırı dik olup teknik beceri gerektiren birçok safhası olması, sürekli düşen kaya parçaları ve de çığ düşmeleridir. Sivri bir kaya görünümündeki K2 için bir Amerikalı dağcı şunu söylemiştir; “Yükseklikte ikinci fakat ihanette birinci.”

Everest’ten daha kuzeyde oluşu dağdaki hava şartlarını da önemli ölçüde değiştiriyor. K2’nin ana kampı bile 5534 metrededir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın yüksekliğinin 5137 metre olduğunu düşünürseniz zorluk derecesi hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.
Dağa tırmanan Türkler;
1954’te K2 zirvesine ulaşan Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni bunu gerçekleştiren ilk kişilerdir. 2001’de ise Nasuh Mahruki zirveye ulaşan ilk Türk olmuştur. Ardından 2012’de Tunç Fındık zirveye ulaşan 2. Türk dağcı olmuştur ve şu ana dek zirveye ulaşabilen başka Türk yoktur.
Tunç Fındık yaşadığı macerayı şu sözlerle anlatıyor; Zirve için yola çıktığımız son tırmanışta 5000 metrede, Godwin Austen buzulu üzerindeki ana kampımıza yani 6700 metreye çıktık. Bu etapta, 6600 metredeki House Chimney denen buz dolu dikey kaya bacası müthiş bir tırmanıştı. İkinci gün black pyramid denen, 6700-7250 metre arasında uzanan teknik kayalık yüzeyleri tırmanarak 3. kampa (7550 metre) ulaştık. Sonraki gün K2 Abruzzi rotasındaki en yüksek ve son kamp olan, 7890 metredeki geniş bir buz omzu olan The Shoulder’e vardık.
Gece yarısından önce yola çıkarak bütün gece tırmandık. 4. kamptan zirveye olan etaplar dik ve dar bir buz tırmanışı gerektiriyordu. Yani K2 dağının 8200-8400 metre arasındaki en teknik yerleri ve kilit etapları. Bu etapta dik bir buz duvarının altından geçmemiz gerekiyordu. 2008’de burada insanların dik buzdan geri inememesi sonucu 11 dağcı can vermişti. Velhasıl K2 bize iyi davrandı. Son 300 metreyi orta eğimli buzlu sırtlardan çıkarak sabah 10.30’da zirveye ulaştık. K2’nin zirvesinde 25 dakika kadar kalma şansım oldu, hava sert, rüzgarlı ama açıktı…”

Şimdilerde ise Artvinli kadın dağcı ve milli sporcumuz Semra Keskin bu dağa tırmanan 3. Türk ve ilk Türk kadın olmak istiyor. 7010 metre yüksekliğindeki Tanrı Dağı’na (Khan Tengri) 2019’un Ağustos ayında tek başına tırmanan Keskin, bu alanda dünyada da bir ilki gerçekleştirmişti.
Annapurna Dağı;
Son olarak kısaca Annapurna Dağı hakkında konuşalım. 6 zirvesi bulunan bu dağın en yüksek tepesi 8 bin metreden daha yüksektedir. Zira yazımızda bu dağdan bahsetmemizin nedeni ölüm oranının en yüksek görüldüğü dağ olması. 2012 yılına dek bu dağa 191 kişi tırmanmış ve bu kişilerin 61’i hayatını kaybetmiştir. Bu da %32 gibi bir ölüm oranına denk geliyor, yani yaklaşık olarak tırmanan her 3 kişiden biri hayatını kaybetmiştir. K2 ve özellikle Everest kadar ünlü olmasa da en tehlikeli dağ olarak bilinmektedir. En yüksek ölüm oranının görüldüğü 2. dağ ise K2’dir.