Kaplanlar: En Büyük Yırtıcılar Hakkında Bilgiler!

Kaplanlar; aslan, jaguar, leopar yani büyük kedigiller (panterler) sınıfının en iri olanıdır. Niye panterler dedik, çünkü panter aslında büyük kedilere verilen bir isimdir. Yani panter diye bir hayvan aslında yoktur. Genelde siyah jaguar veya siyah leoparlar panter sanılmaktadır. Panter, büyük kedilere verilen ortak isimdir. Bu bilgiyi de edindiğimize göre gelelim şimdi kaplanlar hakkındaki bilgilere;
Kaplan türleri;
Kaplanlar sadece et ile beslenir ve avlarını genellikle iri hayvanlar arasından seçerler. Jaguarlar ile birlikte en iyi yüzücü olan kedilerdir. Sık sık nehirlerde ve göllerde yıkandıkları gözlemlenmiştir. Kaplanların soyu hala devam eden 6 türü bulunmaktadır, bunlar; Bengal, Endonezya, Malay, Sumatra, Güney Çin ve Sibirya kaplanlarıdır.
En iri kaplan türü;
Kaplan türleri arasında cüsse olarak en büyük kaplan Sibirya kaplanıdır, onun ardından ise Bengal kaplanı gelir. Yetişkin bir erkek Sibirya kaplanının ortalama ağırlığı 450 ile 590 kilogram arasında değişmektedir. Uzunlukları ise bir metrelik kuyrukları ile birlikte ortalama 3,7 metredir. Yetişkin bir erkek Bengal kaplanının ortalama ağırlığı 220 ve 300 kilogram arasında değişirken, boyları kuyrukları ile birlikte ortalama 3 metredir.

Sibirya kaplanlarının ne kadar büyük olduklarını daha iyi anlamak için, yetişkin bir erkek aslanın ortalama 190 ile 280 kilogram ağırlığında olduğunu söyleyebiliriz. Yani bir Sibirya kaplanı aslanların neredeyse iki katı ağırlığındadır. Kaplanlar, aslanlara göre çok daha güçlüdür ve birebir dövüşlerinde istisnalar haricinde her zaman kaplanlar galip gelir. Aslanların tarih boyunca daha ön plana çıkma nedenleri ise cesaretleridir.
Kaplanlar sürü halinde değil tek başlarına gezerler ve genellikle geceleri avlanmayı tercih ederler. Gece görüşleri insanlara göre 6 kat daha iyidir. Sessiz ve gizlice pusuya yatar, avını takip eder ve gerektiğinde hamlesini yapar. Timsahların avlarını çaldıkları ve timsahları avladıkları birçok kez gözlemlenmiştir. Hatta nehirlerde balık avlayan küçük teknelere de saldırdıkları olur, mecbur kalmadıkça ise insanları avlamaz.
Bölgeci hayvanlardır;
Kaplanlar belli başlı bir bölge edinirler ve bu bölgenin dışına pek çıkmaz ve bölgesine de başka bir yırtıcı almazlar. Eğer ki bir kaplan başka bir kaplanın bölgesini sahiplenmek isterse onunla savaşır ve bu dövüşün sonunda da genellikle biri diğerini öldürür. Kaplanların en büyük düşmanları yabani Hint köpekleridir. Bu hayvanlar kaplanlara göre küçük olmasına rağmen sürü ile dolaştıkları için bazen kaplanları rahatsız ederler.
Çok uzun tırnaklara sahip kaplanlar ağaçlara çıkabilme özelliğine sahiptir. Kaplanların çizgileri sadece tüylerinde değil, aynı zamanda derilerinde de bulunur. Derisindeki bu çizgiler insanlardaki parmak izleri gibi birbirlerinden farklıdır ve her kaplanın kendine özgü çizgileri vardır. Aynı zamanda tüm kaplanların kaş yapıları da yine birbirlerinden farklıdır.

Kaplanlar yılda bir kez çiftleşir ve ortalama 103 gün süren gebelik sonrasında 3 veya 4 yavru doğururlar. 6 aylık bir kaplan ortalama olarak yetişkin bir jaguar boyutundadır. 2,5 yaşlarına kadar annelerinden ayrılmayan bu yavrular 3-4 yaşlarına geldiğinde cinsel olgunluğa erişirler. Hızları en fazla saatte 65 kilometreye ulaşır ve ortalama ömürleri 16-18 yıl arasında değişir.
Soyları tükeniyor mu?
Kaplanlar soyu tükenme tehlikesi altında olan canlılardan biridir, yakın bir zamanda soyları tükeneceği düşünülmekte ve bu yüzden soyunun devam etmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Yaşayan tüm kaplan türlerinin toplamı yaklaşık olarak 10 bin kadardır, fakat bu iyimser bir rakamdır, daha az sayıda oldukları tahmin edilir. Şu ana dek bulunan en eski kaplan fosili ise 1,2 milyon yıl öncesine ait Trinil kaplanıdır.
İngilizce Tiger olan isimleri Yunancada ödünç alan anlamına gelen Tigris’ten gelmektedir. Kaplanlar yırtıcılığı, cesareti ve gücü simgeler. Bali, Cava ve Hazar kaplanları soyu tükenmiş bazı kaplan türleridir. Sadece adalarda yaşamını sürdüren kaplan Sumatra kaplanıdır, diğer kaplanların çoğu ağırlıklı olarak Hindistan sınırları içinde yaşar. Kaplanlar yetişkin bir kurdu veya insanı tek pençe darbesi ile öldürebilecek bir güce sahiptir.