Tarih & Antik Çağ

Karnak Tapınağı: Antik Dünyanın En Büyük Dini Mekanı!

Karnak Tapınağı: Antik Dünyanın En Büyük Dini Mekanı!

Karnak Tapınağı, Mısır’ın Luksor şehrine 2,5 km mesafede yer alır. Burayı bu kadar önemli kılan şey antik dünyanın en büyük dini yapısı olması. 800 metre uzunluğunda, 1,5 km genişliğindeki tapınak kompleksi; içinde bir köy, bir müze, bir de açık hava tiyatrosu barındırmaktadır.

Ayrıca tapınakta 8000 adak taşı, 450 heykel ve 10 sfenks ile birlikte, yükseklikleri 10 ila 21 metre arasında değişen toplam 134 sütun yer almaktadır. Her biri yaklaşık 100 tona ulaşan bu sütunların buraya nasıl getirildiği ve dikildiği ise mekanın en ilgi çekici bölümlerindendir.

İlgili İçerik: Piramitlerin koruyucusu Sfenks ve gizemleri!

Bitmemiş tapınak;

Karnak Tapınağı aslında dört ana bölümden oluşmaktadır, bugün ise sadece en büyük bölümü olan Amun-Ra Bölgesi halka açıktır. Diğer 3 bölüm Mut, Montu ve 4. Amenhotep Tapınağı halka kapalıdır. Şu an bu bölümlerde ise restore ve kazı çalışmaları devam etmektedir.

Tapınağı özel kılan bir diğer husus ise inşası yaklaşık 2000 yıl sürmesi. Bunun nedeni de tahta çıkan her firavunun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden daha fazlasını yaparak kendinden bir şeyler katması. Bu yüzden Karnak Tapınağı, bitmemiş tapınak olarak da bilinmektedir.

Tapınağın inşası;

Yapının inşasına gelecek olursak burada yer alan sütunların tümü 161 km uzaklıktaki Gebel Silsila adındaki dağ zincirinden, Nil Nehri üzerinden getirilmiştir. Sütunların en düşük ağırlıkları tahmini olarak 70 tondur ve bu kadar sık şekilde nasıl dikildikleri büyük merak konusudur.

En mantıklı açıklama kaldıraç kullanılarak dikilmiş olmalarıdır. Ancak bu kadar sık şekilde ve oldukça yüksek olarak inşa edilen bu sütunlar için müthiş bir denge sağlanması gerekiyordu. Taşların hareketi için en yaygın teori ise rampa ve ray sistemlerinin kullanılmış olmasıydı.

330 tonluk dikilitaş;

Ancak tapınakta en ağır taşlar sütunlar değil, dikilitaşlar. Daha önceden bu tapınakta 20’den fazla dikilitaş olsa da günümüze yalnızca 3 tanesi ulaşabilmiştir. Bunlar arasında en büyükleri ise 330 ton ağırlığında ve 29 metre uzunluğunda olan Hatshepsut dikilitaşıdır.

Bu dikilitaşlar 240 km öteden, Aswan şehrindeki taş ocağından getirilmiştir. Dikilitaşlar yekpare halinde kesilen ve işlenen taşlardır. Bu taşlar kesildikten sonra ise bir mavnaya yerleştirilerek tekne yardımıyla çekiliyordu, nehrin akıntı yönü ise Mısırlılar için bir avantajdı.

İşin en zor kısmı ise bu taşların dikilmesi. 330 ton ağırlığındaki bir taş nasıl dikey hale getirilebilir? Mısırlıların bunları papirüslere yazmaması bizleri hep soru işaretleri ile baş başa bırakmıştır. Uzaylılar deyip geçelim mi? Yok yok, yine en mantıklı teori rampa teorisi.

İlgili İçerik: Mısır piramitleri nasıl ve hangi teknikler ile yapıldı!

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar