Tarih & Antik Çağ

Kolezyum: Dünyanın Yeni Yedi Harikasından Biri!

Kolezyum: Dünyanın Yeni Yedi Harikasından Biri!

Dili olsa da konuşsa dediğimiz bazı yapılardan biri olan Kolezyum, Roma İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan en önemli yapılardan biridir. Birçok amaç için kullanılan yapının tarihi, inşası ve özellikleri;

1. Ne zaman inşa edildi?

Kolezyum’un inşası milattan sonra 72 yılında İmparator Caesar Vespasianus Augustus tarafından başlatılmış ve 80 yılında Titus döneminde tamamlanmıştır. Yaklaşık iki bin yıllık zaman diliminde deprem ve diğer afetlerin yanı sıra Kolezyum’da bulunan mermerler ve değerli metal süslemeler sökülerek kiliselerde ve saraylarda kullanılmıştır. Bu ikonik sembol tüm bunlara rağmen günümüze dek ayakta kalabilmeyi başarmıştır.

2. Özellikleri neler;

Yaklaşık 50 metre yükseliğinde olan yapının kapasitesi yaklaşık 55 bindir. 80 adet giriş bölümüne, 188 metre uzunluğa ve 155 metre genişliğe sahiptir. Soylu kişilerin oturduğu bölümün üstü yağmur ve kötü hava şartlarından korunmak için beyaz bir tavanla kaplanmıştır. Sınıflandırmanın oldukça önem arz ettiği Roma’da koltuklar dahi toplumsal sınıflara göre düzenlenmiştir.

Arenaya yakın yerler soylulara, orta kısımlar halka, en arka kısımlar ise kölelere aitti. Hatta koltukların rahatlığına kadar yine bu sisteme göre dizayn edilmişti. Yapının günümüze dek bu kadar sağlam kalabilmesi Romalı mühendislerin Kolezyum’u kemerlerle donatmış olmaları sayesindedir. 3 katlı yapının her katında 80, toplamında ise 240 kemer bulunur. Her bir kemerin uzunluğu yaklaşık 8 metredir.

3. Ne için kullanıldı;

Kolezyum ilk başta gladyatör dövüşleri olmak üzere, hayvan dövüşleri, hayvan ve insan dövüşleri, savaşların canlandırılması, savaş provaları, halk gösterileri, tiyatro, idam ve sıra dışı şölenler gibi bir çok farklı alanlarda kullanılmıştır.

Kolezyum’un zemini kumlarla doldurulmuştur, bunun sebebi kumun kanı kolayca örtbas edebilmesiydi. Bu kum zeminin altında odalar bulunur ve bu odalarda vahşi hayvanlar, köleler ve gladyatörler dövüşmesi için bir asansör sistemi ile yukarı çıkartılırdı.

4 . Gladyatör dövüşleri;

Gladyatör dövüşleri kadar hayvan dövüşleri ve hayvan-insan dövüşleri de çok fazla yapılmaktaydı. Hayvanlarla yapılan dövüşlerde, yırtıcı hayvanlar karanlık odalarda günlerce aç olarak bekletilir ve gladyatörlerin karşısına en vahşi halleriyle bırakılırdı. Gladyatör eğer bu vahşi hayvanları öldürmeyi başarırsa özgürlüğü verilirdi ancak bu çok nadir gerçekleşirdi.

O zamanlar halk bu vahşi gösterileri büyük bir keyif ve heyecan ile izlerdi. Hatta öyle ki o zamanların en popüler gösterileriydi. Gladyatörlerin birbiriyle olan dövüşlerinde ise ölümüne dövüşen gladyatörlerden dövüşü kaybeden gladyatör ölmezse eğer bu sefer de idam edilirdi.

Ancak bu dövüşler sanılanın aksine gladyatörler için eziyetli bir durum değildi, hatta bazıları bu kumlar üstünde ölmeyi onurlu bir ölüm olarak kabul ederdi. Ayrıca gladyatörler halk tarafından kahraman ve önemli kişiler olarak görülür, kadınlar ise gladyatörlere büyük bir ilgi duyardı.

5. Günümüzde Kolezyum;

Kolezyum, Roma’nın en fazla ziyaret edilen tarihi yapısıdır, aynı zamanda dünyada da en fazla ziyaretçi alan tarihi yapılardan biridir. 1980 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Kolezyum, 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası‘ndan biri olarak seçilmiştir.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar