Lanetli Elmas: 2. Abdülhamid’e Dek Uzanan Hikaye!

Dünyanın en büyük mavi elması olan Hope Diamond (Umut Elması) ismi ile oldukça tezat bir şekilde lanetli olduğuna inanılmaktadır. Eline geçen kişilerin çoğu kısa zamanda ya ölmüş ya da başlarına bir takım işler gelmiştir. Gelin bu yaklaşık 400 yıllık lanetli elmas hikayesine bir göz atalım;
Hindistan’dan Fransa’ya;
Elmas 1600’lü yılların ortasında Hindistan’daki bir manastırda bulunan Buda heykelinin gözünden çalınmıştır. Elmasın oraya nasıl geldiği hakkında bir bilgi yoktur. Daha sonrasında elmas bir şekilde koleksiyoncu olan Jean Baptiste Tavernier’in eline geçer. Tavernier elması Fransa Kralı 14. Louis’e satar.
Kral 14. Louis bu taşın parlaklığını arttırmak için kestirerek işlenmesini ister ve 112 karata sahip elmas 67 karata düşer. 14. Louis elması boynuna takar. Bir süre sonra 14. Louis oğlunu kardeşini ve torununun eşini peş peşe kaybeder.
Tahta çıkan 15. Louis’in değerli taşlara bir merakı yoktur ve taş bir kenarda uzun bir süre durur ancak 16. Louis tahta çıktığında değerli eşyalara meraklı olan eşi Marie Antoinette elması takmaya başlar. Ancak 1789 yılında gelindiğinde Fransız devrimi gerçekleşir ve bir süre sonra Kral ve eşi Marie giyotin ile Paris meydanında idam edilir.
Bu olaydan sonra ülke karışıklıkları nedeni ile mücevher uzun bir süre ortadan kaybolur. Yaklaşık 20 yıl sonra 1813 yılında elmas Henry Philip Hope adındaki değerli taş koleksiyonunda ortaya çıkar. Taşın ismi de buradan gelmektedir. Mavi taş olarak anılan bu taş Henry’nin soy adını alarak Hope Elması olarak anılmaya başlanır. Elmas uzun bir süre bu aile de kalır. Nitekim Henry’nin torunu Lord Francis Hope tarafından elmas satılır, çünkü bu zengin aile maddi zorluklar ile karşı karşıya kalmıştır.
Lanetli elmas Abdülhamid Han’a kadar gelir;
Elması satın alan ve daha sonra satan Simon Frankel ve bir kaç kişiden sonra elmas 2. Abdülhamid Han’ın eline geçer. Değerli taşlara merakı olan 2. Abdülhamid Han bu taşı aldıktan bir süre sonra tahttan indirilir.

2. Abdülhamid Han’ın elması diye satışa çıkan elmasın yeni sahibi Pierre Carter’dır. Değerli taş koleksiyoncusu Pierre Carter bu taşı kar etmek için satın almıştır ve elinde fazla tutmadan 1910 yılında Amerikalı sosyete Evalyn Walsh McLean adlı zengin bir kadına 180 bin dolar karşılığında satar. Bu kadın elmasın adeta büyüsüne kapılır, hatta guatr ameliyatı olduğu sırada elmasın çıkarılması gerektiği söylendiğinde bile çıkarmak istememiştir.
Ancak Evalyn Walsh McLean’ı kötü günler bekliyordur, önce tek kardeşi olan Vinson Walsh trafik kazasında hayatını kaybeder, daha sonra kardeşinin ismini verdiği oğlu 9 yaşında hayatını kaybeder. Bir süre sonra Evalyn’in 25 yaşındaki kızı intihar eder. 1941 yılına gelindiğinde ise önceden akıl hastanesine yatırılan eşini kaybeder. Kendi de 6 yıl sonra 1947 yılında vefat eder.

Lanetli elmas şimdi nerede;
Elmas 1949 yılında Evelyn’in borçları kapatılması nedeniyle satışa çıkarılır. New York’lu kuyumcu Harry Winston elması satın alır ancak elması kullanmak istemeyerek Amerika’daki National Museum of Natural History adlı müzeye bağışlar. Lanetli elmas lakaplı bu elmas 1949 yılından bu yana da burada sergilenmektedir.
cialis 10mg pill tadalafil order ed solutions