Leylekler ve Kartallar: Hayvanların İntikam Savaşı!

Dünyanın en ilginç savaşlarından biri olan Leylekler ve Kartallar Savaşı 1934 yılında Aydın, Bursa ve Trakya bölgesini kapsayan bir bölgede yaşanmıştır. 6 kartalın bir leylek yuvasına saldırması ile başlayan bu savaş, hayvanlar aleminin bizim sandığımızdan çok daha ilginç olduğunu da bizlere göstermiştir.

Geçenlerde Gombe Şempanze Savaşı hakkında bir paylaşım yapmıştık, yine benzer bir şekilde bölge hakimiyetini konu alan bu savaş, The Times gazetesine dahi haber olmuştur. Gazeteler bu ilginç savaşta kartalların güçlü pençelerini, leyleklerin de uzun gagalarını bir silah gibi kullandığını yazmıştır.
İlgili İçerik: Gombe Ulusal Parkı Şempanze Savaşı!
Savaşın başlama nedeni;
Olay 1934’de Aydın, Bursa ve Trakya bölgesini kapsayan bir üçgende gerçekleşmiş. Savaşın başlama sebebi ise anlatılanlara göre Bursa’nın Orhangazi ilçesinde, 6 kartalın bir leylek yuvasına saldırması ve anne baba leylekler de dahil olmak üzere tüm yavruların öldürülmesiymiş.
Yaşanan bu olaydan birkaç gün sonra kartallar saldırmak için aynı bölgede başka bir yuvaya yönelmiş, ancak yuvada bir şey bulamamışlar. Çünkü leylekler önlemini alıp yavruları önceden korunaklı bir bölgeye taşımış. Kartalların saldırısını bekler gibi tetikte olan leylekler harekete geçerek memleketin dört bir yanından toplanmaya başlamışlar. İntikamlarını almaya yemin etmişcesine toplanan yüzlerce leylek güçlü bir çoğunluk ile kartalları bulmak üzere harekete geçmiş ve leyleklerin kartalları bulması ile uzun ve kanlı bir savaş bu şekilde başlamış.
Halk da leyleklerden yana;
Bu savaş çevrede öyle bir merak uyandırmış ki, olayı büyük bir merakla takip eden halk da leyleklerden yana tavır alarak kartallara karşı silahlarını kullanmaya başlamış. Hatta durum, zamanın Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak Paşa’ya haber edilip müdahale edilmesi istenmiş.
1934 yılının gazete kupürlerinde yazan bilgilerde ise olay şu sözlerle anlatılmış;

“Üç gündür süren leylekler ve kartallar savaşında bugün leylekler üstün duruma geldiğinden leylekler yuvalarına gelip yavruları ile meşgul olmuşlardır. Aldıkları yaralarla yuvalarına gelen leylekler ölen yavrularını yuvadan atmış ve tekrar dönüp savaşa gitmişlerdir. Bazı köylüler av tüfeği ile kartallara ateş ederken, halk da leylek yavrularını koruyup kolluyor. Yuvalarına dönen leyleklerin sayısında bariz düşüklük olması sonucu, ağır telefat verdikleri tahmin ediliyor.”
Savaş nihayet son buluyor;
Nitekim günlerce süren bu savaşın sonucunda; sayıca üstün olan leyleklerden ‘bilinen’ 29 ölü ve onlarca yaralı; kartallardan ise ‘bilinen’ 33 ölü ve birçok yaralı ile zafer leyleklerin oluyor. Leylekler çok sayıda yavru kaybetmiş olsalar da kartalları kaçırmayı başararak bölge hakimiyetini tekrar ele almayı başarıyor ve intikamlarını alıyorlar.
order cialis pill tadalafil 40mg price buy erectile dysfunction medicine