Machu Picchu: Dünyanın Yeni 7 Harikasından Biri!

Machu Picchu okunuşu ile Maçu Piçu, 1450 yıllarında İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından, And Dağları’nın Urubamba Vadisi üzerinde 2360 metre yükseklikteki bir dağın zirvesine inşa edilmiştir. Peru’nun Cusco şehrine yaklaşık 90 kilometre mesafe uzaklıkta yer alır. İspanyol istilacıların bölgeyi işgali sonrası bu yer terk edilmiş ancak sık dağlar arasında kalan şehir, istilacılar tarafından fark edilmediği için günümüze kadar zarar gelmeden ulaşabilmiştir.
Machu Picchu, ismini yakınlarındaki bir dağın zirvesinden almıştır. Machu Picchu, Keçuva dilinde Eski Zirve veya Eski Tepe anlamlarına gelmektedir. Huayna Picchu veya diğer adıyla Wayna Pikchu ise yerleşim yerinin yanındaki zirveye verilen isimdir. İnkaların devasa taşları buraya nasıl taşıdıkları ve neden burada inşa ettikleri hala tartışma konusudur.
Nasıl inşa edildi;
Bu yapının duvarlarında tonlarca ağırlığında taşlar kullanılmıştır. Taşların oraya nasıl geldiğinden ziyade daha da ilginç olan, bu devasa taşlar harç kullanılmadan istifleme yöntemi ile üst üste koyularak inşa edilmiştir. Bu hesapların yapılması İnkaların aslında ne kadar muazzam bir matematik ve mühendislik bilgisine sahip olduklarının bir göstergesidir. Aynı zamanda İnkalar bu istifleme yöntemi ile Machu Picchu haricinde birçok yapı daha inşa etmiştir.

Bazıları onlarca ton ağırlığında olan bu taşların arasına kağıt bile giremeyecek şekilde inşa edilmiştir. Bu taşlar o zamanın şartlarına göre nasıl dizildiği ve yerleştirildiği bugün hala çözülemeyen gizemlerden bir tanesidir.
Kimler yaşadı;
Yine Macchu Picchu’ya dönecek olursak, bu antik şehirde yapılan kazılarda bulunan iskeletler ilk önce kadınlara ait olduğu ve burada “Seçkin Kadınların” yaşadığı düşünülmüş ancak daha sonra iskeletlerin aslında eşit dağılımda olduğu tespit edilmiştir. Bugün Machu Picchu için kabul gören teori; Buranın 700’den fazla İnka asil ve din adamına ev sahipliği yapmış olduğu yönündedir.
Neden terk edildi;
1500’lü yıllarda İspanyol istilacılar tarafından bir bir katledilen İnkaların nüfusu yüzde 90 oranında azalmıştı ve istilacılar yüzünden 1532 yılında bu şehirde terk edildi. Ancak yüksek dağların arasında kalan Machu Picchu İspanyollar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede yakıp yıkılmayan Machu Picchu günümüze kadar hiç bozulmadan gelebilmiş tek İnka şehri olma özelliğini taşımaktadır.
Antik kentin keşfi;
16. yüzyılda terk edildikten sonra 3 asırdan uzun bir süre boyunca şehir adeta sırra kadem basmıştır. 1911 yılına gelindiğinde ise eski ABD Senatörü ve aynı zamanda Yale Üniversitesi’nde profesörlük yapan tarihçi Hiram Bingham bu antik yerleşim yerini keşfetti.

Güney Amerika’da kayıp kültürleri araştıran Bingham’ın karşısına yosunlarla kaplı antik bir şehir çıkar. Daha sonra Amerika’ya geri dönüp National Geographic sponsorluğunda arkeolojik ekiplerle tekrar bu yere dönen Bingham dünya tarihinin en önemli keşiflerinden birine imza atar.
Ancak bir takım iddialara göre; Bingham bu antik şehri aslında 1909 yılında keşfettiği ve antik şehrin altınlarını ABD’ye götürmesi için zaman kazandığı yönündedir. Diğer bir iddia ise keşfin yerliler tarafından çok önceden yapıldığı ve Bingham’ın bu keşfinin aslında bir tesadüf olmadığı, yerlilerin yardımı ile buraya getirildiği düşünülmektedir.
Notlar;
-Nitekim Machu Picchu 1913 yılında National Geographic Society’nin Nisan sayısı ile dünya çapında meşhur olmuştur.
-Hiram Bingham 1915 yılında Machu Picchu araştırmalarıyla ile ilgili bir kitap yayımlamıştır.
-UNESCO bu bölgeyi 1983 yılında Dünya Mirası Listesi’ne almıştır.
-2000 yılında başlayan ve 2007 yılında tamamlanan bir oylama ile Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir.
Bugün bu bölgeye gidilmesi her ne kadar zor olsa da her gün binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. Sadece 2017 yılında bir milyondan fazla insan ziyaret etmiştir. Tarihi yapının bu kadar fazla ziyaret alması her ne kadar ülkeye turizm açısından katkı sağlasa da, UNESCO bu kadar ziyaretin yapı için uygun olmadığı ve belli bir limitin üzerinde ziyaretçi alınmaması gerektiğini söylemiştir.