Mariana Çukuru: 2019 Yılındaki Son Keşifte Ne Bulundu!

Dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru nerede, nasıl bir basınca sahip ve o derinlikte yaşayan hayvanlar var mı?
Öncelikle bu tarz derin çukurlar, yer kabuğunu oluşturan levhaların birbiri ile çarpışması sonucu ortaya çıkan yarıklar ile meydana gelir. Mariana çukuru ise, Pasifik Plakası ve Mariana Plakası’nın çarpışması sonucunda, birisi diğerinin altına gömülerek ortaya çıkmıştır.
Konumu;

Mariana Çukuru Büyük Okyanus’taki Guam Adası’nın batısında, Japonya ve Endonezya’nın yaklaşık olarak tam ortasında yer alır. Yapılan son ölçümlere göre Mariana Çukuru 2.542 kilometre uzunluğunda, 69 kilometre genişliğinde ve 10.994 metre, yani yaklaşık 11 km derinliğindedir.
Derinlik ve basınç;
Bu derinlik, Everest‘in yüksekliğinden daha fazla bir uzunluktur. Hatta öyle ki, Mauna Kea dağının toplam uzunluğundan bile daha fazladır. Bu derinliğe inmek en az uzaya çıkmak kadar bir uğraş ve çalışma gerektirir. Çünkü bu derinlikte basınç yüzeye göre bin kat daha fazladır.
Örnek vermek adına bu derinliğe araçsız ve özel kıyafetsiz ulaştığınızı varsayalım. Bu durumda kafanız ile bedeniniz büzülür ve patlarsınız. Çünkü buradaki basınç, üstünüze 100 kg ağırlığında 10 bin insanın oturmasına hemen hemen denktir.
Kimler inebildi ve ne gördüler;

Mariana Çukuru’na şimdiye dek 3 kez inildi ve buraya inmeyi başaran sadece 4 kişi var. İlk olarak 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh adlı iki araştırmacı özel bir denizaltı ile yaklaşık 5 saat içinde çukura ulaşmayı başardı. Ancak basınç yüzünden aracın dış camı kırıldı ve 20 dakikalık keşiften sonra da yukarı çıktılar.
Bir sonraki iniş 2012 yılında; Terminator, Avatar ve Titanik filmlerinin yönetmeni olan James Cameron tarafından özel bir denizaltı ile yapıldı. 2 saat kadar dünyanın en derin noktasında keşif yapan James Cameron ilginç bir şekilde burada yaşayabilen birçok canlı gözlemledi.
Bu canlıların birçoğu karides ve kabuklu canlılardı. Daha yukarılarda ise birçok balık türü ile bazı yumuşakça türleri de gözlemlenmiştir. Maruz kaldıkları basınç çok yüksek seviyede olmasına rağmen burada yaşamlarını sürdürebilir olmaları da son derece ilginç bir keşif olmuştur.
Dünyanın en derin çukuruna ulaşabilen 4. ve şimdilik son isim ise Amerikalı denizaltı kaşifi Victor Vescova. 2019 yılının Mayıs ayında buraya ulaşmayı başaran Vescova, şimdiye kadarki en ilginç keşfe de imza atmış oldu…

Victor Vescova dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru’nda şekerleme kapları ve plastik çöpler buldu.
İlgili İçerik: Okyanuslar hakkında az bilinen 10 bilgi!
Yeni kıta Çöp Kıtası;
Evet, çöplerimiz dünyanın en derin noktasına dahi ulaşmış bulunmakta. İnsanlık Mars’ta kolonileşmek ve uzayda dünya benzeri birçok gezegende yaşam arayışına girerken biricik dünyamız acımasızca yok edilmeye devam ediliyor. Okyanuslardaki çöp miktarı bir kıta oluşturabilecek kadar çok miktarda, ki yakın zamanda bu çöplerin asıl büyük çoğunluğunun da suyun altında olduğunu öğrendik. Yani aslında okyanuslarda ve denizlerde bizim sandığımızdan çok daha fazla çöp bulunuyor.
Bunun önlemini en başta ülkeler alması gerekiyor tabii ki, fakat bizlerin de çevreyi, sokakları, denizleri yani doğamızı kirletmeme konusunda, çok ufak da olsa, küçük bir çöp parçası bile dediğimiz her şeyde üstümüze düşen görevi yapmamız gerekiyor. Doğayı sevelim ve onu koruyalım, gelecek nesiller için…