Biyografi

Mimar Sinan: Hayatı, Zekası ve Eserleri!

Mimar Sinan: Hayatı, Zekası ve Eserleri!

Mimar Sinan o kadar büyük bir mimardır ki, dünyada “Sinan Çağı” diye bir kavram vardır. Gelin hep birlikte 3 padişah döneminde baş mimarlık yapmış Mimar Sinan’ın hayatına ve eserlerine kısaca bir göz atalım;

Doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir, çoğu kaynaklarda 15 Nisan 1489 yazarken bazı kaynaklarda 29 Mayıs 1489 yazmaktadır. Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya gelen Mimar Sinan, dönemin devşirme sistemi ile bir Türk ailenin yanına verilmiştir. 1512 yılında askeri eğitim almak için İstanbul’a gelir.
Yeniçeri ocağına katılabilmesi için eğitim gören Mimar Sinan’ın zekası ön plana çıktığı için yardımcı eğitim almak adına Topkapı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’ne gönderilmiştir. Burada mimarlık ve matematik alanlarında eğitimler almış, aynı zamanda da subaylığa terfi etmiştir.

Belgrad, Rodos, Mohaç, Viyana, Almanya, Irak, Bağdat, Tebriz seferlerine katılmış aynı zamanda yapı işleri ile de ilgilenmiştir. Katıldığı seferler sonucu dünyanın farklı yerlerinde mimari yapıları inceleme fırsatı bulan Mimar Sinan bu alanda kendini oldukça geliştirmiştir.
Lütfi Paşa, Mimar Sinan’dan Bağdat seferi için kadırgalar (savaş gemileri) yapmasını istemiştir. Silahlarla donattığı üç savaş gemisini başarıyla tamamlayan Mimar Sinan, Van Gölü’nden geçecek bu gemilerin de başına geçmiştir. Bu başarı Mimar Sinan’a Haseki unvanını getirmiştir.

Daha sonra 1536’da Pulya, 1538’de Moldova seferlerine katılmıştır. Moldova seferi sırasında Prut Nehri üzerine köprü yapılması gerekiyordu ancak bataklık olduğu için bir hayli zor olan bu köprüyü 10 günde bitirmiş ve en yüksek rütbe olan Baş Mimar’lığa yükselmiştir.

Çıraklık eserim;

Şehzade Camii

1543 yılında yapımına başlanan ve 5 yıl süren bu caminin ismi yapımına başlandığı yıl vefat eden Şehzade Mehmet’e adanmıştır. İstanbul, Fatih’te yükselen yapı için Mimar Sinan “Çıraklık Eserim” demiştir. Aynı zamanda Şehzade Mehmet’in türbesi de burada yer almaktadır.

Kalfalık eserim;

Süleymaniye Camii

1550’de yapımına başlanan Süleymaniye Camii 7 yılda tamamlandı. Mimar Sinan bu camide sesin eşit dağılımı için 65 boş küp kullanmıştır ve örümcekleri uzak tutmak için deve kuşu yumurtaları yerleştirmiştir. Kandillerden çıkan dumanı tek bir odaya yönlendirerek çıkan isten mürekkep elde etmiştir ve bunu gibi birçok detay daha vardır.

Ustalık eserim;

Selimiye Camii

2. Selim’in isteği üzerine 1568 yılında Edirne’de yapımına başlanan Selimiye Camii 1575 yılında tamamlanmıştır. “Matematiğin Çözemediği Eser” olarak da bilinen bu camiyi 80-90 yaşlarında iken hayata geçiren Mimar Sinan bu şaheser için de “Ustalık Eserim” demiştir.

Mimar Sinan 92 cami, 55 medrese, 52 mescit, 48 hamam, 36 saray, 20 türbe, 20 kervansaray, 17 imaret, 10 köprü, 7 darül-kurra, 6 su yolu, 3 hastane başta olmak üzere yaklaşık 400 kadar eser de imzası vardır.
1588 yılında vefat eden Koca Mimar Sinan arkasında bıraktığı yüzlerce eseri bugün hala asırlara meydan okumaktadır.

Sevgi, saygı, rahmet ve minnetle…

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar