Suç ve Şiddet

Necdet Elmas Namı Diğer Türkiye’nin İlk Gangsteri!

Necdet Elmas Namı Diğer Türkiye'nin İlk Gangsteri!

9 Ocak 1935 tarihinde Konya’nın Ereğli ilçesinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Necdet Elmas, 12 yaşında iken evinden kaçmış ve hayatın zorlukları ile çok erken yaşta karşılaşmış. Farklı birçok işte çalışarak para kazanmaya başlayan Necdet Elmas eğitim alabilmeyi de başarmış. Ancak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 2. sınıfta bırakarak eğitim hayatını bu şekilde sonlandırmıştır.

Oğlunu çocuk yaşta kaybedince;

Memur olarak çalışan ve bir evlilik yapan Necdet Elmas’ın hayatı 7 yaşındaki çocuğunun kanser nedeniyle vefat etmesiyle değişir. O zamandan sonra illegal işlere yönelen Elmas ilk olarak büyük tutkusu olduğu bir Chevrolet marka araba çalmış. Ancak bu soygunda yakayı ele vermiş ve 11 yıl hapse mahkum edilmiştir.

Ancak Necdet Elmas çok zeki biri ve ikna kabiliyeti çok güçlü biri olduğu söylenir. Hapisten kaçma girişiminde başarılı olsa da daha sonra tekrar yakalanmıştır. Ancak pes etmeyen ve hapisten kaçmayı kafasına koyan Elmas, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye sevk edildiği gün, hastane dönüşünde askerleri ikna ederek rakı içmeye götürmüş. Daha sonra ise askerler içerken o tuvalet izni almış ve yine kaçmıştır.

Necdet Elmas her yerde aranıyor olsa da, çok yakında yaptıkları ile tekrar ortaya çıkacak ve o dönem Türkiye’nin en ünlü isimlerinden biri olacaktı…

Necdet Elmas

Türkiye’deki ilk banka soygunu;

Necdet Elmas 7 Temmuz 1961 tarihinde Çemberlitaş’ta bulunan Buğday Bankası’na bir soygun düzenledi, bu soygun ayrıca ülkemizdeki ilk banka soygunuydu.

Necdet Elmas’ın eğitimli kişiliği, diksiyonu ve giyim kuşamı herkesin ilgisini çekmişti. Soygun sırasında bankada bulunan bir müşteri ile geçen bir konuşması gazetelerde yer bulunca halk bir anda bu soyguncuya sempati dahi duymaya başlamıştı. Gazetede yazılana göre Necdet Elmas bankada duran gariban görünümlü bir adama; “Ne iş yaparsın?” diye sormuş, adam korkuyla “İşçiyim.” diye cevap verince, Necdet Elmas; “Korkma, ben işçinin parasını almam” cevabını vermiş.

Soygunun ardından arama çalışmaları artsa da hiçbir izine rastlanılmamış. Hatta Elmas, ”The Gangster” imzası ile gazetelere mektuplar dahi yollamış. Mektuplarda, polislerin kendisi hakkında yaptığı araştırmaları eleştirerek asla yakalanmayacağını dile getiren Elmas, yine mektuplarda yapacağı diğer soygunların planlarından bile bahsetmiş.

Nitekim ikinci soygununu yaklaşık 1,5 ay sonra 18 Ağustos 1961 tarihinde, üstelik karakola yalnızca 50 metre uzaklıkta yer alan İş Bankası’nın bir şubesinde gerçekleştiren Necdet Elmas 165 bin lira çalarak yine kayıplara karışmayı başarmış.

Özel dedektif bile tutulmuş;

Türkiye’nin ilk gangsteri lakabı ile şöhreti hızla yayılınca dönemin darbe hükümeti tarafından sıkı takibe alınmış ve özel ekiplerce günlerce aranmıştır. Yine de bulunamayan Elmas için Amerika’dan yakalanması adına özel bir dedektif dahi getirttirilmiş.

Yüzlerce polis, asker ve özel bir dedektifin yer aldığı ekip kurulduktan yaklaşık 10 gün sonra 30 Ağustos 1961 tarihinde Elmas, Darıca’da kaldığı bir evde yakayı ele vermiş. Necdet Elmas’ın yakalanmasını sağlayan ve onu ihbar eden kişi ise kaldığı evin sahibi olan yakın bir arkadaşıydı.

Tutuklanmadan önce tıraş olmak için izin isteyen Elmas, daha sonra halktan ve polislerden özür dileyerek teslim olmuştur. Karakola getirildiğinde çevresi kadın hayranları ile doluydu. Hatta gözaltında olduğu zamanlarda İstanbul Emniyeti’ni arayan çok sayıda kadın, Necdet Elmas’ın dövülmemesini dahi istemiş.

Nitekim 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Necdet Elmas cezaevinde Nur cemaati öğrencileri ile tanışıp Risale-i Nur kitapları okuyarak İslami bir hayat tarzına yönelmiş. Hapiste farklı birçok işte görev alan ve kütüphane kurduran Elmas zamanla cezaevinde sevilen ve güvenilen biri haline gelmiş.

İyi halden dolayı kendisine 7 günlük çarşı izni verilen Necdet Elmas, izninde basının da büyük ilgisi ile karşılaşmış. 1974 affı ile serbest kalan Elmas, bir süreliğine Beşiktaş Belediyesi’nin kendisine tahsis ettiği büfede işletmecilik yaparak hayatını sürdürmüş ve daha sonrada doğduğu şehir Konya’ya yerleşmiştir.

The Gangster lakabı ile Türkiye’nin ilk gangsteri olarak tarihe geçen; tarzı, kişiliği ve yaptıkları ile uzun süre akıllarda kalmayı başaran Necdet Elmas 15 Ocak 2017 tarihinde 82 yaşında iken Antalya’da hayatını kaybetmiştir.

Referans; wikipedia

Bizi takip edin;

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar