Hayvanlar Alemi

İyi ki Nesli Tükenmiş Diyeceğiz 15 Devasa Hayvan!

İyi ki Nesli Tükenmiş Diyeceğiz 15 Devasa Hayvan!

Günümüzden binlerce, bazılarının ise milyonlarca yıl önce nesli tükenen ve belki de iyi ki nesli tükenmiş diyeceğiniz devasa büyüklükte hayvanlar;

1. Archelon;

Şimdiye kadar yaşamış en büyük su kaplumbağası türü olan Archelon’un burundan kuyruğa olan boyu ortalama 4,6 metre iken kol genişliği 4 metreydi. Tahmini ortalama ömrü ise 100 yıl olan dev su kaplumbağasının soyu milyonlarca yıl önce tükenmiştir. Doğduklarında çok küçük olmasına rağmen çok hızlı büyüyen bu kaplumbağaların ağırlığı yaklaşık 2 ton kadardı.

2. Coelodonta antiquitatis (Yünlü Gergedan)

Ağırlığı ortalama 2,5 ton olan bu devasa kara canlısının boyu yaklaşık dört metreydi. Milyonlarca yıl varlığını sürdüren bu gergedanların soyu son buzul çağında oldukça azaldı ve yaklaşık milattan önce 8 bin yıllarında soyları tükendi. Yaşam alanları Kuzey Asya ve Avrupa’ydı. Boynuzlarının boyu ise bir metreye kadar çıkabiliyordu. Üstteki görsel Chauvet Mağarası çizimlerinden biridir. 35 bin yıllık bu mağara hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

 3. Phorusrhacidae (Terör Kuşları)

Günümüzde en yakın akrabaları Seriema kuşları olan bu tarih öncesi kuşların soyu 1.8 milyon yıl önce tükendi. Uçamayan bu kuşlar mükemmel bir avcıydı. Boyları üç metreye kadar ulaşan oldukça hızlı hareket edebilen bu etobur hayvanlar avlarını güçlü gagalarıyla alt ediyordu.

4. Paraceratherium;

Bir gergedan cinsi olarak bilinen bu devasa hayvanın uzunluğu 7,5 metreye kadar çıkarken ağırlığı da 15-20 ton arasında değişiyordu. Gergedanların aksine boynuzları yoktu, kafasının uzunluğu ise bir metreden daha uzundu. 23 milyon yıl önce nesli tükenen bu devasa yaratıkların yanında, günümüzün en ağır kara memelisi filler bile çocukları gibi kalıyordu.

5. Sarcosuchus;

Şimdiye kadar yaşamış en büyük timsah olan bu hayvanlar 100 milyon yıl önce dünyanın en tehlikeli yırtıcılarından biriydi. 12 metre uzunluğu 10 tona varan ağırlığıyla adeta alt edilemeyecek bir yaratıktı. Sadece kafasının uzunluğu yaklaşık 1.6 metre olup, alt çenesinin her iki tarafında 31’er adet dev dişler bulunuyordu.

6. Titanoboa;

Keşfedilen fosili ile 2009 yılında dünyanın en büyük yılanı olarak bilinen Gigantphis’ten birinciliği alan Titanoboa’nın uzunluğu 15 metreye kadar ulaşırken ağırlıkları bir tonu aşıyordu. Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında yaşamını sürdürmüş ve yaklaşık 60 milyon yıl önce soyları tükenmiştir.

7. Gigantopithecus Blacki;

Ona gerçek King Kong’da diyebilirsiniz, çünkü günümüzde yaşayan en yakın akrabaları olan orangutanlardan çok daha büyük ve ağırdı. 3 metreyi aşan boyları, 600 kiloluk ağırlıkları ve uzun kolları sayesinde 4 metreye kadar ulaşan kol genişliği ile devasa bir canlıydı. Soyları yaklaşık 100 bin yıl önce tükendi.

 8. Arthropleura;

Henüz dinozorlar dahi ortalıkta yok iken yaşamış olan bu korkutucu yaratık şimdiye kadar karada yaşamış olan en büyük omurgasız hayvandır. 2,5 metreyi aşan boyları ile bu eklem bacaklının bu kadar büyük olmasının nedeni o zaman dünyadaki oksijen seviyesiydi. Düzleştirilmiş gövdesi 30 eklemli bölümden oluşmaktaydı. Bacak çiftlerinin vücut segmentlerine oranı, kırkayaklara benzer şekilde yaklaşık 8:6 idi. Karbonifer Dönemi‘nin sona ermesinden sonra, nemli iklimin kurumaya başlaması ile soyları tükenmiştir.

9. Arctotherium;

Günümüzde varlığını sürdürebilen ayı türleri arasında kutup ayıları 3 metre ve yaklaşık 1 tonluk cüsseleri ile en büyük kara canlılarından biridir. Fakat Canavar olarak ün salan bu nesli tükenmiş hayvan tüm ayı türleri arasında en iri ve belki de en vahşi olanıydı. Çoğunluğu Güney Amerika’da yaşamış bu tür yaklaşık 4,5 metrelik boyları ve 2 tonu aşabilen ağırlıkları ile yaşadığı dönemin en korkunç canlılarından biriydi. En büyük rakipleri ise smilodon ve terör kuşlarıydı.

10. Smilodon;

Kılıç dişli kaplan olarak da bilinen bu hayvanı Buz Devri filmlerinden biliyoruz, tabii vahşiliği dışında. Yetişkinleri 2,5 metre ve 400 kg ağırlığında olan Smilodon’u en öne çıkaran özelliği, kendi türünün kafatasını dahi delebilecek güçte olan 20 cm’lik köpek dişleri. Önemli bir diğer özelliği ise ağızlarını çok büyük açabiliyor olmalarıydı. Şöyle bir örnekleme yaparsak; günümüzde yaşayan aslanlar ağızlarını 65° kadar açabiliyor iken, Smilodonlar 120° kadar açabiliyordu. Güçlü çene kaslarıyla yakaladığı avın ise kurtulma şansı neredeyse yoktu.

İlgili İçerik: En güçlü çene yapısına sahip hayvanlar!

11. Hatzegopteryx;

Günümüz zürafa boyutlarında olan bu canlı ne kuş ailesinden ne de dinozor. Bu sebeple bilim insanları bu hayvana kanatlı kertenkele ismini vermişler. 2 metreden uzun dev bir gagaya ve 12 metrelik oldukça uzun kanat genişliğine sahip bu yaratık yaşadıkları dönemde yeryüzünün en korkulan canlılarından birisiydi.

12. Entelodont;

Yaklaşık 21 milyon yıl önce nesli tükenmiş olan ve yarım tondan daha ağır olan bu domuzlar Terminatör Domuz veya Cehennem Domuzu gibi isimlerle de anılmaktadır. Amerika, Avrupa ve Asya’ya kadar oldukça geniş bir yaşam alanına sahiplerdi. Büyük kafaları ve iri dişleri ile kolay kolay alt edilemeyen bir hayvandı.

13. Glyptodon;

En çok kaplumbağaya benzeyen bu hayvanlar, günümüzde varlığını sürdüren armadilloların zırhlarından bile daha kalın bir zırha sahipti. Ortalama olarak 3,5 metre uzunluğunda olan bu canlının ağırlığı iki tonun da üzerindeydi. En güçlü silahı hızla savurabildiği kuyrukları olmasına rağmen bunu savunma amaçlı olarak kullanıyorlardı, çünkü bu hayvan türü otçuldu.

14. Suchomimus; 

112 milyon yıl önce soyları tükendiği tahmin edilen bu dinozor türünün boyu 12 metre olup 5 tondan fazla bir ağırlıktaydı. Bu tarih öncesi yaratığın en sıra dışı özelliği ise dev bir çeneye sahip olması. 100’den fazla sayıdaki dev dişleri ile bazı avlarını tek bir hamle ile midesine indiriyordu.

15. Terizinozor;

Ve geldik listemizin sonuna. Ayakta iken 10 metreden daha uzun ve ağırlığı 5-6 ton arasında değişen bu dinozor türünü diğer dinozorlardan ayıran en büyük özelliği dev pençelere sahip olması. Bir insandan çok daha uzun olan ve 3,5 metreye kadar uzayabilen dev pençeleri bu yaratıkların en güçlü silahlarıydı. Ancak bu silahlarını avlanmak için değil, beslenmek için kullanıyordu, zira terizinozorlar otçuldu.

İlgili İçerik: Dünyanın en büyük hayvanları balinalar!

Not: Bazı görseller kazılarda keşfedilen gerçek kalıntılar iken bazıları temsili çizimlerdir.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar