Sadako Sasaki ve Kağıttan Bin Turna Kuşu!

Bugün yaşanmış gerçek bir hikayeden bahsedeceğiz, Hiroşima’ya atılan bombanın etkisini gösteren hikayelerden sadece birinden, Sadako Sasaki…
Sadako Sasaki, Japonya’nın Hiroşima kentinde Misasa Köprüsü yakınlarındaki bir evde yaşıyordu. 6 Ağustos 1945 tarihinde şehre atom bombası atıldığında Sadako yalnızca iki yaşındaydı. Neyse ki Sasaki ve ailesi bu patlamadan sağ kurtulabilmeyi başarabilmişti.
1954 yılına kadar sağlıklı bir çocuk olarak büyümüştü Sasaki, aslında hastaydı ancak bu fark edilmemişti. Sasaki, okulunda atletizm takımında yer alıyordu, okulun düzenlediği bir yarışma sırasında koşarken aniden bir kriz geçirdi ve yere yığıldı, akabinde ise hemen hastaneye kaldırıldı.
Sasaki’ye yapılan kontroller sonucunda nükleer patlamadan etkilenen kişilerde görülen türden bir hastalığa yakalandığı tespit edildi. Hastanede kaldığı süre boyunca ise Sasaki için yapılacak maalesef pek bir şey yoktu ve durumu gitgide daha da kötüleşmeye başlamıştı.
Sadako Sasaki için umut yoktu;
Ancak Sasaki henüz sadece bir çocuktu, bu ölümcül hastalık dahi onun neşesini ondan alama yetmiyordu. Hastanede geçirdiği zamanlarda koridorlarda dolaşıyor, diğer hastalarla arkadaş oluyordu, kısa zamanda herkes onu sevmişti.
Sasaki ile hastanede arkadaş olan yaşlı bir kanser hastası kadın vardı; bu yaşlı kadın ölmeden evvel Sasaki’ye; “Bizim inancımızda eğer kağıtlardan bin tane turna kuşu yaparsan her istediğin kabul olur.” demişti. Sadako Sasaki ise eğer 1000 tane turna kuşu yapabilirse iyi olacağına, hastalığından hemen kurtulacağına bütün kalbiyle inanmıştı.
Hemen Japon sanatı olan origami ile kağıttan turnalar yapmaya başladı, kısa süre içinde birçok turna kuşu yaptı, neşe içinde hızlı hızlı yapıyordu kağıttan turnaları. Ta ki, 25 Ekim 1955’de son nefesini verene dek. Yaptığı kağıttan turnalar ise 644’de kalmıştı…

Sasaki’nin bu uğraşı haberlerde ve basında yer buldu, Japonya’nın dört bir yanından insanlar Sasaki’ye kağıttan turnalar gönderdi. Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşlarının bir kısmı bugün hala Japonya’da bir müzede sergilenmektedir.
Binlerce insana ilham oldu;
Sadako Sasaki’nin bu hüzünlü hikayesi hakkında pek çok kitap ve öykü yazıldı, turnalarıyla birlikte sayısız heykeli yapıldı. Sasaki’nin başlatmış olduğu origami turnalar milletler arası barış operasyonunun, nükleer bombaların ve savaş karşıtı direnişin sembolü haline geldi.
Sasaki’yi çok seven hastane çalışanları, 644 adet kağıttan turna kuşlarına 356 tane daha ekleyerek bine tamamladı ve Sadako Sasaki ile birlikte gömdüler.