Şerpalar: Everest Tırmanışlarının Gerçek Kahramanları!

Dünyada insanların yaşamını sürdürdüğü oldukça zor coğrafyalar var. Kimi topluluklar Amazon ormanlarında, kimi Kuzey Kutbu’nda, kimi de Afrika’da vahşi hayvanlarla iç içe yaşıyor. Ancak bu paylaşımda Everest’in de yer aldığı Himalaya’larda yaşamını sürdüren Şerpalar isimli halktan bahsedeceğiz;
Şerpalar kimdir;
Şerpalar Nepal’in dağlık kesimlerinde, özellikle Himalayalar’da yaşayan yerel halka verilen isimdir, bu halk yaklaşık 500 yıldır yaşamlarını burada sürdürmektedir. Yüzyıllardır tarım ve hayvancılık ile geçinen Şerpaların, Everest dağı sayesinde geçim kaynakları da oldukça değişmiş.
Budizm inancına sahip Şerpalar için Everest dağı kutsal bir dağ. Dünya’nın Çatısı, Gökyüzünün Tanrıçası gibi isimler ile andıkları bu dağın zirvesine gidilen yolda, son yerleşim yerleri kendi köyleri oldukları için de köyleri, Everest’ten Önceki Son Kasaba olarak tanınıyor.

İlgili İçerik: Güneş Sistemi’nin En Yüksek Dağı; Olympus Dağı!
Peki konum açısından oldukça zor şartlar altında, oksijen seviyesi az olduğundan insanların nefes dahi zor aldığı, hatta çeşitli rahatsızlıklara yakalandığı bu yerde Şerpalar nasıl yaşayabiliyor? Bilim insanları bu konu ile ilgili bir araştırma yapmaya karar vermiş. Alınan kan örnekleriyle yapılan testlerde, alyuvar sayısının artmasıyla kan akışını hızlandıran nitrik oksit seviyesinin de yükseldiği görülmüş, ayrıca normal insanlara göre daha çok kılcal damarlara sahiplermiş. Bu da oksijenin daha az olduğu bu yerde Şerpaların nasıl yaşayabildiğini açıklıyor.
Peki Şerpaların Everest tırmanışlarındaki rolü ne?
Everest’e tırmanan insanları duyduğunuzda, “vay be, helal olsun” deriz. Evet gerçekten büyük bir başarı, zira Everest dağına tırmanmak sandığınızdan çok çok daha zordur. Ancak Şerpalar ise bu tırmanışların gizli kahramanlarıdır. Çünkü Şerpalar, her yıl dağa tırmanmak için gelen dağcıların önceden yol güzergahlarını belirliyor, tehlikeli yollarda gözlem yapıyor, yarıklara merdiven koyuyor, dağcıların eşyalarını taşıyor ve onlara rehber oluyorlar.
İlgili İçerik: Tırmanan Her 4 Kişiden Birinin Öldüğü Dağ; K2!
Everest’in zirvesine giden o zorlu yolculuk da epey tehlikeli geçitler ve yarıklar var. Üstelik bu yarıkların derinliği 100 metreden dahi uzun olabiliyor ve bunun gibi daha birçok tehlikeli bölümler var, işte dağcıların bu geçişlerini kolaylaştıran kişiler ise Şerpalar oluyor. Geçiş tamam, peki ya merdiveni koymak?

Everest’e ilk tırmanan kişi Yeni Zelandalı Edmund Hillary’dir ve bu kişi bir Şerpa ile beraber tırmanmıştır. Everest’e tırmanan en genç kişi ise 16 yaşında olan bir Şerpadır. Kami Rata isimli bir başka Şerpa da 24 kez Everest’e tırmanarak bu rekorun sahibidir.
cialis coupon tadalafil 20mg tablet ed pills comparison