Sıcaklık Ne Kadar Artar ve Düşer, Sınırı Var mıdır?

Sıcaklık en fazla ne kadar artar ve en fazla ne kadar düşer, bunun cevabını arıyorsanız en kısa şekilde anlatmaya çalışacağım;
Soğuk ile başlayalım;
Dünyada şu ana kadar en soğuk yer Antarktika’nın doğusunda -98 santigrat derece olarak kaydedildi.
Bu havayı içinize çektiğinizde boğazınız ve akciğerleriniz donar.
Peki sıcaklık daha fazla ne kadar eksilere düşebilir?
Şimdi dünyada 98 santigrat derece ise koca evrende çok daha soğuk yerler vardır diye düşünebilirsiniz…
Ancak evrenin neresine giderseniz gidin en düşük sıcaklık -273.15°’dir.
Bu duruma ise “mutlak sıfır” adı verilir.
Şimdi bu olaydan bahsedelim…

Üstteki görselde gördüğünüz moleküller, yani birden fazla atom içeren yapılar ısındıkça titremeye başlarlar. Soğudukça ise bu moleküller yavaşlamaya ve git gide hareketini yitirmeye başlar. En soğuk olan 273.15°’de ise yani mutlak sıfır noktasında ise tamamen hareketsiz hale gelirler, bu duruma ise sıfır entropi adı verilir.
Ancak bu durumda kuantum mekanizması maddelerin mutlak sıfıra ulaşma iznini vermez. Moleküller çok yavaş hareket edebilir ancak asla 273.15°C’ye ulaştırmaz. Şu ana kadar ulaşılmış en düşük sıcaklık 273.14°C’dir.
Fizik yasasına göre mutlak sıfıra ulaşmak imkansızdır çünkü evrende her şey hareket halindedir…
Peki En Yüksek Sıcaklık;
Soğuğun belli bir sınırı var -273.15° daha fazla eksilere düşmüyor, bunu öğrendik. Peki ya sıcaklık en fazla ne kadar artabilir, bunun da bir sınırı var mıdır?
Şimdiye kadar dünyada en yüksek sıcaklık 2005 yılında İran’da bir tuz çölünde 70.7°C olarak ölçülmüştür.
Dünyanın dışına çıkarsak eğer, güneşin yüzey sıcaklığı yaklaşık 6000°C, merkezi sıcaklığı ise 10 milyon°C’ye sahiptir. Güneşten daha sıcak gezegenler ve bulutsu ismi verilen yapılarda sıcaklıklar milyonlarca dereceye ulaşabiliyor.
Peki maksimum sıcaklık ne olabilir?

Dartmouth Üniversitesi’nden Fizikçi Stephon Alexander’ın bir takım araştırmalarına göre, Büyük Patlama’dan sonra evrende genişleme o kadar hızlı oldu ki ortada etkileşime girecek madde yoktu ve evren temelinde ısıyı barındırmıyordu. Daha sonra evrenin ilk saniyelerinde ise uzay zamanın dalgaları titreşmeye başladılar.
Ve bu da ilk maddeyi termal bir dengeye getirmeye zorladı. Bu teoriye göre ise evrende oluşmuş en yüksek sıcaklık da işte o an meydana geldi.
Şu anda bilinen mümkün en yüksek sıcaklığa aday sayı ise; 1.42×10^32 yani 142 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 Kelvin. Evet, bol miktarda sıfırlı…