Uzay & Bilim

Şimdiye Dek Keşfedilmiş En İlginç 9 Gezegen!

Şimdiye Dek Keşfedilmiş En İlginç 9 Gezegen!

Evrende milyarlarca galaksi ve trilyonlarca gezegen yer almakta. Hatta bu sayılardan daha çok fakat fazla kafa karıştırmayalım. Bu kadar çok gezegen olması sıra dışı gezegenlerin sayısını da arttırıyor. İşte en ilginç gezegenlerden 9 tanesi;

1. J1407-B

Dünyamızdan yaklaşık 434 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen oldukça genç, sadece 16 milyon yaşında. 2012 tarihinde keşfedilen bu gezegen ise halkaları ile meşhur. Satürn gezegeninden aşina olduğumuz bu halkalar bu gezegende Satürn’ün yaklaşık 200 katı kadar daha fazla. Bu da gezegenin müthiş bir çekim etkisine sahip olduğunu gösteriyor.

2. TrEs-2b

Keşfedilen en karanlık gezegen olarak biliniyor. Bizden yaklaşık 750 ışık yılı uzaklıkta yer alan bu gezegen 2006 yılında keşfedildi ve Jüpiter gibi bir gaz devi olarak biliniyor. Karanlık olmasının nedeni atmosferinden kaynaklanıyor, atmosferinde bulunan gazlar ışığı emdiği için yansıtmıyor. Bu da gezegeni kapkaranlık yapıyor. Oldukça ürkütücü.

3. 55 Cancri-e

Dünyaya sadece 40 ışık yılı uzaklıkta olan bu gezegenin özelliği dev bir elmas topu oluşu. Dünyanın yaklaşık 2 katı bir çapa sahip olan bu gezegen 2004 yılında keşfedildi. İlk oluştuğu zamanlarda katmanlarında bolca karbon olduğu ve daha sonra bu karbonun elmasa dönüştüğü düşünülmektedir.

4. Wasb-12B

Yaklaşık 870 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen 2008 yılında keşfedildi. Yörüngesi yıldızına çok yakın olduğu için yıldızı etrafındaki bir turu yaklaşık bir gün sürüyor. Kendisine gelen ışığın yüzde 94’ünü yansıtan bu gezegenin yüzey sıcaklığı ortalama 2200 santigrat derece. Bu sebepten dolayı doğal şeklini kaybetmiş ve yakın zamanda bu gezegenden eser kalmayacak.

5. GJ-1214B

Bizden 48 ışık yılı uzaklıkta olan bu gezegende kara parçası hiç yok, tamamen yüzeyindeki dev bir okyanustan oluşuyor. 2009 yılında keşfedilen bu gezegen çap cinsinden dünyanın yaklaşık 3 katı. Okyanusların kilometrelerce derinlikte olduğu düşünülüyor. İçinde de belki bir şeyler yüzmektedir, kim bilir.

6. HD-188753

Yaklaşık 151 ışık yılı ötede bulunan bu gezegen 2005 yılında keşfedilmiştir. İlginç yanı ise 3 yıldızlı bir sistemin gezegeni olması. Jüpiter’den biraz daha büyük olan bu gezegende geceleri gündüzlere göre çok daha kısa yaşanmaktadır.

7. Gliese 436b

33 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen 2004 yılında keşfedilmiştir. Ortalama Neptün büyüklüğünde olan gezegenin ilginç yanı buzdan bir küre olmasına rağmen alevlerle kaplı olmasıdır. Gezegenin çekirdeği kaya ve demirden oluşmakta olup yüzey sıcaklığı ortalama 440 santigrat derecedir. Bu yüksek sıcaklığa rağmen kütle çekiminden kaynaklanan basıncın etkisi ile sular katılaşıp buz formunda bulunmaktadır.

8. HD189733b

63 ışık yılı uzaklıkta olan bu gezegen 2005 yılında keşfedilmiştir. Jüpiter’den bile daha büyük bir çapa sahip olan bu gezegenin en önemli özelliği müthiş hızdaki rüzgarlara sahip olması. Saatte yaklaşık 8700 km hıza ulaşan bu rüzgarlar ses hızının yaklaşık 7 katına denk geliyor. Öyle ki, bu rüzgar dünyada yaşansaydı eğer yaklaşık 5 saat gibi bir zamanda dünyanın etrafında bir tur atmış olurdunuz. 5 saatte devri alem.

9. Dünyanın İkizi Kepler 438b

Çap olarak dünyadan birazcık daha büyük olan bu gezegen Samanyolu galaksisinde yaşama elverişli olan binlerce gezegenden birisi. Fakat ortalama sıcaklığı ve diğer özellikleri ile birlikte dünyaya %90 benzerlik gösterdiği için onu bu listenin en başındaki gezegenlerden biri yapıyor. Tabii ki en büyük sorun gezegene olan uzaklık. Yaklaşık 473 ışık yılı uzaklıkta olan bu gezegene günümüzde gitmek imkansız. Böyle gezegenlere gitmek veya keşif yapmak için teknolojinin çok fazla gelişmiş ve farklı boyutlara ulaşmış olması gerekiyor.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

1 Yorum

Yorumlar