Sıra Dışı Coğrafyasıyla Endonezya Hakkında Bilgiler!

Dünyanın en kalabalık 4. ve en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya, en çok da son 20 yıl içinde yaşadığı büyük doğal afetler ile akıllara kazınmıştır. İşte dünyanın en sıra dışı ülkelerinden Endonezya;
Genel bilgiler;
Endonezya’nın başkenti Cakarta yaklaşık 36 milyonluk nüfusu ile Tokyo’dan sonra dünyanın en kalabalık 2. kentsel alanıdır. Başkent, deniz seviyesi düzeyinde olması nedeniyle sık sık sel ile mücadele etmektedir. Sular altında kalma ihtimali nedeniyle de başkentin taşınması planlanmaktadır.
270 milyon ile dünyanın en kalabalık 4. ülkesidir. Yaklaşık 250 milyonluk Müslüman nüfusu ile de bu alanda 1. sırada gelir. Ülke gelişmiş birçok şehrin yanı sıra hala ilkel kabilelere de ev sahipliği yapmakta, özellikle Sumatra Ormanları’nın batı kısmında birçok kabile yaşamaktadır.
Endonezya’da 15 binden fazla ada vardır ve bu alanda dünyada ilk sıralardadır, en meşhur adası ise Bali Adası‘dır. Endonezya’nın çoğunluğu Müslüman olsa da 4 milyon nüfusa sahip Bali’nin %93’ü Hindulardır. İçinde çok fazla tapınak bulunduran Bali Adası, Tanrıların Adası diye de bilinmektedir.

Endonezya’nın Sumatra ve Borneo bölgelerinde dünyanın en vahşi orangutanları yaşamaktadır. Komodo ejderine ise ev sahipliği yapan tek ülkedir. Bu vahşi hayvanlar dünya üzerinde sadece Endonezya’nın Rica, Flores, Gili Motang, Padar ve Komodo adalarında varlığını sürdürmektedir.
Doğal afetler;
Endonezya dünyada doğal afetlerle en çok mücadele eden ülkelerden biridir. Ülkede bir kısmı sönmüş 150’den fazla volkan bulunmaktadır. Ayrıca 2004’te yaşanan ve 30 metrelik dalga yüksekliğine ulaşan tsunami felaketinde, çoğu Endonezyalılardan olmak üzere 230 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir.

Ayrıca dünyanın en büyük volkanik golü olan Toba Gölü de Endonezya sınırları içerisinde yer alır. 77 bin yıl önce meydana gelen bir süper yanardağ patlamasında dünya, 6-10 yıl süren bir buzul çağa girmiş ve son 25 milyon yılın en büyük volkanik patlaması olarak kayda geçmiştir.
İlgili İçerik: Toba Gölü’nden sonra dünyada yaşanmış en büyük felaket Tambora Yanardağı!
Gezilecek yerler;
İlginç mimarisiyle Yogyakarta şehri, ismini dahi duymadığınız hayvanları görme fırsatınızın olacağı Tanjung Puting Parkı, dünyanın en büyük asit gölüne ev sahipliği yapan Kawah Ijen Krateri, sıra dışı mimarisi ile İstiklal Camii, birçok tarihi eserin yer aldığı Endonezya Müzesi, 390 mercan türüne ev sahipliği yapan Bunaken Deniz Parkı, su altı yaşam açısından dünyanın en zengin yeri Raja Ampat Adaları, 132 metre yüksekliğindeki Endonezya Ulusal Anıtı ve Agung Rai Sanat Müzesi en çok ziyaret edilen ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazılarıdır.
Endonezce resmi dil olsa da ülke genelinde 700’den fazla dil ve lehçe konuşulmaktadır. Endonezya’nın para birimi Endonezya rupisidir. Muson ve tropikal iklime hakim ülkeye Nisan-Ekim ayları arasında gitmek en ideal zamanlardır. Endonezya, 30 günlük seyahatlerde Türk vatandaşlarından vize istememektedir.