İlginç Bilgiler

Sürekli Dinlediğimiz Bazı Şarkıların Hikayeleri!

Sürekli Dinlediğimiz Bazı Şarkıların Hikayeleri!

Bazı şarkıların hikayeleri hakkında bilgi edindiğimiz zaman o şarkı eskisine göre daha fazla anlam kazanır. İşte bu listede tam bunu anlatıyor; birbirinden ilginç ve güzel bazı şarkıların hikayeleri;

1. Teoman – 17

Erdal Eren

Teoman bu şarkıyı 13 Aralık 1980 tarihinde sadece 17 yaşında iken suçsuz yere idam edilerek vefat eden Erdal Eren için yazmıştır. Erdal Eren’in suçu bir askeri inzibatı vurarak öldürmesi olarak gösterildi.

Ancak incelemeler ve otopsi raporuna göre Erdal Eren suçsuzdu, fakat tüm bunlar görmezden gelinerek idam gerçekleştirildi. Erdal Eren, Teoman’ın ve aynı zamanda ölen kişinin akrabası veya yakın bir tanıdığıydı.

2. Barış Manço – Gülpembe

Barış Manço, Gülpembe şarkısını babaannesine yazdığını muhtemelen çoğu kişi bilmiyordur. Gülpembe, Barış Manço’nun babaannesinin ismidir ve Barış Manço henüz çocuk sayılabilecek yaşlarda kaybettiği babaannesine duyduğu büyük sevgiden dolayı o yıllarda bu şarkıyı yazmış.

3. Hakan Altun – Hani Bekleyecektin

Hakan Altun’un bir dönem herkesin dilinde olduğu ”Hani Bekleyecektin” isimli şarkısını askerdeyken yazmıştır. Şarkıyı yazdığı kişi ise İclal Aydın. Hakan Altun bu şarkıyı 17 gün telefon edebilmek için bekledikten sonra, İclal Aydın’ın ”Şu an müsait değilim, daha sonra arar mısın?” sözü üzerine yazar.

4. Leman Sam – Kıyamam Sana

Çıkış tarihi 1992 yılı olan ”Ayak Sesleri” albümünün bir parçası olan ”Kıyamam Sana” şarkısını Leman Sam, kızından saklayarak fahişelik yapan bir kadının bir gece mecburen kızını terk edişini anlatan bir hikaye üzerine yazmıştır. Şarkının sözleri ise kadının kızına terkederken yazdığı mektubun sözleri üzerine yazılmıştır.

5. Sezen Aksu – Firuze

Sezen Aksu’nun 1982 yılında albümüne eklediği bu şarkının söz yazarı Aysel Gürel’dir. Aysel Gürel ise bu şarkıyı ne bir sevgiliye ne bir başkasına, kızı Müjde Ar için yazmıştır.

6. Kıraç – Ayşem

Kıraç 2004 yılında çıkan Ayşem şarkısını o zamanlar hayatının aşkı olan Ayşe adında genç bir kadın için yazmış. Kıraç’ın o zamanlar ki hayatının aşkı Ayşe’si bugün Kıraç’ın iki çocuğunun annesidir.

7. Ahmet Kaya – Hiçbir Şeyimsin

Bu şarkının yazılış tarihi çok eskilere dayanır. Yazan kişi ise ünlü şair Atilla İlhan’dır. Atilla İlhan üniversite yıllarında tanıştığı bir bayan ile bir süre konuştuktan sonra klasik şu soruyu alır. ”Ben şimdi senin neyinim?” Atilla İlhan bu soruya; ”Sen benim hiçbir şeyimsin!” cevabını verir ve akabinde o bayana bu şiiri yazar. Ahmet Kaya ise 1991 yılında bu şiiri okuyarak ölümsüzleştirir.

8. Bitlis’te 5 Minare

Birinci Dünya Savaşı ülkemiz Türkiye için çok ağır geçmiş ve yüzbinlerce kayıp vermişizdir. Bitlis şehri ise bu savaşta nüfusunun yüzde 90’ını kaybetmiştir. Savaştan dönen baba-oğul tepeye gelir ancak tepenin arkasından Bitlis şehrine heyecan ve korkudan bakamazlar. Baba oğluna ”Bak, Bitlis’ten ne kalmış.” der. Oğul babasına; ”5 minare kalmış baba.” der.
Baba ağıtla başlar türküye; ”Bitlis’te 5 minare, beri gel oğlan beri gel…”

9. Barış Manço – Kol Düğmeleri

Barış Manço’nun ”Kol Düğmeleri” isimli şarkısı 1971 yılında çıkardığı ”Dünden Bugüne” albümünün 5. şarkısıdır. Barış Manço’nun abisi Savaş Manço: Barış, kol düğmeleri şarkısını 1962 yılında nişanlandığı Semra isimli cici, genç bir kız için yazmıştır. Barış 1963 yılı yazında okumak için Belkçika’ya gelince o nişan bozuldu ve yaşadığı hüznü bu şarkıya döktü. O kol düğmeleri ise Semra’nın Barış’a bir hediyesiydi.

10. Feridun Düzağaç – Lavinia

Feridun Düzağaç’ın seslendirdiği 1996 çıkış tarihli bu şarkı ünlü şair Özdemir Asaf’ın bir şiiridir. Ki Lavinia, Özdemir Asaf ile bütünleşmiş bir sözcüktür. Lavinia, çok zarif bir çiçek demektir, bir diğer anlamı ise ölüm çiçeğidir. Özdemir Asaf platonik olarak sevdiği bu kadına Lavinia der ve ona bu şiiri yazar. Feridun Düzağaç Lavinia şarkısında başka bir söz eklemeden aynı şekilde şiiri okumuştur.

Sizin de bu listede olmayan bazı şarkıların hikayeleri hakkında bilginiz varsa yorumlarda bizlerle paylaşın…

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar