Tarihte Türkler Tarafından Verilmiş 5 Muazzam Ayar!

Tarihte Türkler tarafından verilmiş akıl dolu 5 hazır cevap;
1. Sadrazam Fuat Paşa;
Bir rivayete göre İngiliz elçisi dönemin Sadrazamı Fuat Paşa’ya sorar:
– Girit’i kaça verirsiniz?
– Aldığımız fiyata.
– Yani?
– 24 yıl savaş karşılığı, var mısınız?
2. Necip Fazıl Kısakürek;
Fransa’da bir toplantıda Cezayirli bir genç Necip Fazıl’a Fransızca sorar:
– Osmanlı emperyalist değil miydi?
Necip Fazıl Kısakürek: ”Evladım, Osmanlı emperyalist olasaydı eğer sen şu anda bu soruyu Fransızca değil, Türkçe soruyor olurdun.”
3. Mustafa Kemal Atatürk;
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan ordusunda 1. Kolordu komutanı olarak göre yapmış olan Nikolaos Trikupis; ”Bizi artık hiçbir şey durduramaz, buradan Kayseri’ye kadar gideriz, Talas’da da kahvemizi yudumlarız.” demiştir. Türk ordularına esir düştükten sonra ise Mustafa Kemal Atatürk esaretini geçirmesi nedeniyle Nikolaos’u Talas’a göndermiştir.
4. Şeyh Şamil;
Rus Çarı esiri olan Şeyh Şamil’i yemek yemek için karşısına alır. Şeyh Şamil’in iştahlı bir şekilde yemek yediğini görünce yanındakilere; “Korkarım bu adam birazdan bizi de yer.” diye söylenince, Şeyh Şamil; “Korkmayın bizim dinimizde domuz eti yemek haramdır.” cevabını verir.
5. Barış Manço;
Barış Manço bu anısını 1990 yılında verdiği bir konserde ve bir de Mamara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde katıldığı bir konferansta anlatmıştır.
Barış Manço Fransa’da bir televizyon kanalında canlı yayın konuğudur. Canlı yayını sunan spiker devamlı Türkler hakkında ileri geri konuşmaktadır. ‘Türkler vahşidir, barbardır vesaire…”
Barış Manço spikerin artık bu küstah konuşmalarına seyircisiz kalamaz ve saygısız spikere; ”Yanınızda kağıt para var mı?” diye sorar.
Bu soru karşısında ne demek istediğini anlamaya çalışan sipker; ”Evet var, niçin sordunuz?” der. Barış Manço çıkarır mısınız diye sorunca spiker paraları masaya koyar.
Daha sonra Barış Manço sorar;
”Bu paradaki fotoğrafı olan kişi kim?”
Spiker: ”General”
Barış Manço: ”Peki ya bu?”
Spiker: ”Amiral”
Cevaplar hep böyle gider; General, Amiral, Komutan vesaire…
Daha sonra Barış Manço cebinden paralarını çıkarır ve şöyle devam eder; ”Bakın bu kişinin adı Mehmet Akif Ersoy’dur ve şairdir. Bu ise Mevlana’dır, düşünürdür. Bu Fatih Sultan Mehmet’tir ve adaletin sembolüdür. Bu kişi Atatürk’tür, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünü söyleyen kişidir. İşte bizim paralarımız bunlar…

Biz Türkler olarak ince düşünen, naif ve medeni insanlar olduklarımız için paralarımızın arkalarına şair, düşünür, bilim adamlarımızın fotoğraflarını bastık. Asıl barbar siz olduğunuz için paralarınızın yüzlerine hep savaşçıların, askerlerin fotoğraflarını basmışsınız.” der.
Daha sonra Barış Manço stüdyoda ”Anahtar” şarkısını seslendirir. Şarkının sözleri ise yaşanan olayla direkt bağlantılıdır. Şarkı sözlerinin kısa bir bölümü;
Beş Akif bir saat kulesi
İki kule bir Fatih
Beş Fatih bir Mevlana
İki Mevlana bir Sinan
Düşün taşın bütün gece
Benim kalbim bir bilmece
Kalbimin bir kilidi var
İşte sana anahtar…
Burada bahsi geçen isimler o zamanki Türk paralarının arka yüzünde yer alan isimlerdir.
Yaşanan bu olaydan sonra reklam arasında spiker değiştirilir ve yeni gelen spiker Barış Manço’dan özür diledikten sonra yayın devam eder.