Titanik Faciası ve O Gece Yaşanan Korku Dolu Anlar!

Onun için “Tanrı bile batıramaz” denilen, bir zamanların en büyük yolcu gemisi olan Titanik günümüzden yaklaşık 110 yıl önce çıktığı ilk seferinde battı. İşte ayrıntıları ile Titanik Faciası nasıl gerçekleşti ve o korku dolu gecede neler yaşandı;
RMS Titanic, White Star Line şirketine ait Olympic sınıfı bir transatlantik yolcu gemisiydi. 1909 yılında yapımına başlanan gemi 1912 yılında tamamlanmış ve bittiğinde 3547 kişilik yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisi unvanının sahibi olmuştu. Fakat batmaz denilen bu gemi çıktığı ilk seferinde dev bir buz dağına çarparak soğuk sulara gömüldü…
Buz dağı önde!

İngiliz Denizci Frederick Fleet Titanik gemisinin ilk ve tek yolculuğunda gözcülük yapan görevlilerden biriydi. Buz dağını gördüğünde büyük bir telaşla geminin çanını 3 kez çaldı ve telefonundan; “Buzdağı önde!” diye bağırdı. İşte batması olanaksız olarak görülen Titanik’in 2224 yolcusu ve mürettebatı için korku ve dehşet dolu 2 saat 40 dakika böylece başlamış oldu…
Gözcüden uyarı geldiğinde saat 23.40’tı. Titanik’in kaptanı Edward John Smith gelen acil mesajdan sonra hemen dümeni iskele tarafına kırdı, ancak bu yeterli olmadı. Gözcünün buz dağını görmesinden yaklaşık 37 saniye sonra Titanik buzdağının yanından sürtünerek geçti. Titanik’in çarptığı buzdağı ise onu çok uzun zamandır bekliyordu; hem de çok uzun!
Dünyanın en büyük adası Gröndland’ın kıyılarından koparak gelen bu katil buz dağı, vatanından binlerce mil uzağa gitmiş ve Titanik ile güzergahında karşılaşmıştı. Çok uzun yıllar boyunca su üstünde duran bu dev dağ sonraki araştırmalarda yaklaşık 1.5 milyon ton ağırlığında olduğu ve suyun üstündeki kısmının 30 metre civarında olduğu belirtildi. Buzdağının toplam uzunluğunun ise 120 metre olduğu tahmin edildi.
Gemi subayları ise çarpışmadan hemen sonra tehlikeyi ucuz atlattıkları için birbirlerini kutluyorlardı. Fakat geminin su kesimi altında, 70 metrelik bir yarıktan içeri hızla su dolduğunun farkına henüz kimse varmamıştı. Titanik faciasından sağ kurtulan geminin serdümenlerinden George Rowe çarpışmayı şöyle anlatacaktı:
”Teknenin garip biçimde titrediğini fark ettiğim an tehlikeyi anlamıştım. Hava birden soğudu, sonra buzdağını gördüm. Kenara koşup baktığımda gökyüzünü örtecek kadar büyüktü. Diğer buzdağlarına göre bir dev gibiydi. Kaptan köprüsünden bile yüksekteydi. Elimi uzatsam tutabilirdim…”
Acı gerçekle yüzleşildi;
Titanik’in buzdağı ile çarpışması sonucunda kazanın ufak bir kaza olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Önlerini alamayacakları bir felaket ile karşı karşıya kaldığını kabullenen yetkililer acı gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı. Çarpışmadan yaklaşık olarak 25 dakika ise sonra Kaptan Ernest Smith “Filikaların örtülerini çıkartın!” emrini verdi. Yolcular ise Titanik’in batmayacağından o kadar emindi ki filikalara binmek dahi istemediler. Ancak tehlike fişeği atıldığında bu sefer Titanik’te büyük bir izdiham başladı.
Titanik yavaşça sulara gömülürken gemide müthiş bir kargaşa hakimdi, herkes çılgınca filikalara hücum ediyordu. Kaptan Ernest Smith’in; ‘‘Önce kadın ve çocuklar!’‘ emri ile tartışmalar büyük ölçüde kesildi. Gemi orkestrası ise o sırada neşeli bir şeyler çalıyordu, ancak ölüm yolcular için çok yakındı.

Gemide 20 kadar filika vardı, bu büyük tedbirsizlik sonucunda çoğu insan gemide kaldı. Faciada erkeklerin %80’i, kadın ve çocukların %30’u hayatını kaybetmişti. Tabii kurtulanların çoğu 1. sınıftı. ABD’ye iyi bir yaşam için göç eden 3. sınıf yoksulların payına ise yine ölüm düşmüştü.
Orkestra gemiyi terk etmemiş, artık neşeli şeyler yerine ilahiler çalmaya başlamıştı. Titanik’i en son terk eden filikaların birinde, Amerika’ya kocasının yanına giden Emily Richards ile kucağındaki 10 aylık çocuğu vardı. Emily, daha sonraları gördüğü manzarayı şu sözler ile anlatacaktı:
“Deniz insan ve enkaz doluydu. Bazıları suya atlamış imdat diye bağırıyordu. Su buz gibiydi. Onları almak istedik ama filikamız zaten aşırı doluydu. Gemide ışıklar söndü, bir daha yandı ve sonra yanmamak üzere söndü. Geminin kıçı havaya dikildi ve Titanik sessizce gözden kayboldu…”

Dünyanın en büyük deniz felaketlerinden biri olan Titanik Faciası sonucunda 2224 yolcunun 1514’ü hayatını kaybetmiştir. Ölümlerin çoğu ise -2°C derecedeki su sıcaklığına bağlı (tuzlu su -0°C’de donmaz) hipotermi yüzünden gerçekleşmiştir. Amerikan donanmasından emekli Robert Ballard 1985 yılında geminin enkazını bulması ile de Titanik Faciası dünya çapında tekrar gündeme gelmiştir.
İlgili İçerik: Titanik ve Titan Enkazı Kitabının Ürkütücü Benzerlikleri!
tadalafil 40mg brand tadalafil 10mg tablet erection problems