Ülkelere Dair

Türkiye Hakkında Birkaç Bilgi ve İstatistik!

Türkiye Hakkında Birkaç Bilgi ve İstatistik!

Ülke topraklarının büyük bir kısmı Anadolu’da yer alan Türkiye, dünyanın tarih ve kültür açısından en önemli ülkelerinden birisidir. Dünyanın Yedi Harikası’ndan ikisi Türkiye sınırları içerisinde yer alır. Bunlar; Halikarnas Mozolesi (Bodrum) ve Artemis Tapınağı’dır (Efes).

En çok turist alan şehirleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dadır. Ülke nüfusunun yüzde 49,8’i kadın, yüzde 50,2’si erkektir. Dünyada sadece iki şehrin iki kıta da toprağı bulunur, bunlar İstanbul ve Çanakkale’dir. Ayrıca İstanbul 15 milyonluk nüfusu ile dünyadaki 131 ülkenin nüfusundan daha fazla bir nüfusa sahiptir.

Dünya fındık ticaretinin %80’in fazlasından Türkiye sorumludur. Yine kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu üretiminde dünya birincisiyiz. Dünyada çay üretiminde birinci değiliz ancak en çok çay tüketen ülkeyiz. Ülkemizde ortalama bir kişi yılda 3.5 kilogram çay tüketiyor.

Gelir düzeyine göre dünyanın en pahalı benzini ülkemizde satılmaktadır. Dünyanın en güçlü 8. ordusuna sahiptir. Ancak dünyanın en çok korku salan özel kuvvetine (Bordo Bereli) sahip ülkesidir. Türk ekonomisi ordusu kadar güçlü değildir. Bu alanda dünyada 17. sıradadır.

Hatay’ın 14 kilometrelik Samandağ kumsalı, Rio’dan sonra dünyanın en uzun ikinci kumsalıdır. İzmir’deki Tire salı pazarı, dünyanın en büyük ikinci çarşısıdır. İstanbul yer altı metrosu dünyadaki en eski ikinci yer altı metrosudur, metro 1875 yılında faaliyete geçmiştir.

Mutfak kültürü;

Dünyada yemek denilince akla ilk Fransız ve İtalyan mutfağı gelse de, Türk mutfağının onlardan hiçbir eksik yanı yoktur hatta fazlası vardır diyebiliriz. Orta Doğu, Balkan, Osmanlı ve yöresel mutfağı ile müthiş bir genişlikte çeşitliliğe sahiptir.

Turistik yerleri;

En çok turist çeken yerler Aspendos Tiyatrosu, Pamukkale, Nemrut, Sultanahmet, Ayasofya, Göreme, Peribacaları, Göbeklitepe, Celsus Kütüphanesi, Kapadokya, camiler ve tatil beldeleridir. Türkiye’de onlarca antik kent vardır; Efes, Ani, Hattutaş, Milet, Knidos, Çatalhöyük, Zeugma, Olympos, Phaselis, Pergamon ve Myra bunlardan sadece bazılarıdır.

Myra Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ise 18 tarihi yapımız yer alır. Bunlar ise;

1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 
2. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985 
3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı) 
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986 
5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987 
6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı) 
7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988 
8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 
9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998 
10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 
11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012 
12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014 
13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 
14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015 
15. Efes (İzmir) 2015 
16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 
17. Aphrodisias (Aydın) 2017 
18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018

Din;

Türkiye seküler bir devlettir yani resmi bir dini yoktur. Anayasada din ve inanç özgürlüğüne dair bir madde bulunmamaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 96’lık kısmını Müslüman nüfus oluşturur. Kalan yüzde 4’lük nüfusu ise Hristiyan, Yahudi ve ateist nüfus takip eder.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar