Uzay & Bilim

Uzay Hakkında Az Bilgisi Olanlara Birkaç Temel Bilgi!

Uzay Hakkında Az Bilgisi Olanlara Birkaç Temel Bilgi!

Uzaya merakınız var, ya da oluşmaya başladı fakat çok az bilgiye sahipseniz eğer, önce bu bilgilerden başlayalım. İşte uzay hakkında herkesin mutlaka bilmesi gereken ve genelde karıştırılan birkaç küçük bilgi;

1. Asteroit ve meteor arasındaki fark nedir?

Aslında ikisi de aynı şeydir, tek farkı ise birine uzayda iken verilen isimdir, diğeri dünyaya çarparsa aldığı isimdir.
Uzayda belli bir yörüngede veya bağımsız hareket eden taşlara (ki içinde farklı birçok madde de barındırabilir) asteroit denir. Bu asteroit dünyaya çarpar ise bu sefer de meteor ismini alır.

2. Işık yılı nedir?

Bir ışık yılı, ışığın boşlukta bir yılda aldığı mesafeye verilen isimdir. Yani bir zaman birimi değil uzaklıl ölçüsüdür. Bir ışık yılı ise yaklaşık 9,5 milyar kilometreye denk gelir. Uzay çok büyük olduğu için bu ölçü birimi kullanılır.

3. Yıldız nedir?

Yıldızlar; uzaydaki bulutsu adı verilen gök cisminde, gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla oluşan yapılardır. Gökyüzünde gördüğümüz parlak cisimlerin çoğu yıldızdır, çevrelerinde dünyamız gibi gezegenler vardır ama ışık yaymadıkları ve yıldızlara göre çok küçük oldukları için çıplak gözle göremeyiz.

4. Yıldızlar sıcaklıklarına göre nasıl renk alırlar?

En sıcak olan yıldızlar mavi renkte olurlar, daha sonra da beyaz renk gelir. Orta sıcaklıktaki yıldızlar sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte olurlar. Güneşimiz ise beyaz renktedir fakat atmosfer nedeniyle biz konumuna göre sarı, turuncu ve beyaza yakın bir renkte görürüz.

5. Kuyruklu yıldız nedir?

Kuyruklu yıldızlar, isimlerinin aksine yıldız değildir. Bu gök cisimlerinin yapısında donmuş halde buzlar, gazlar ve tozlar bulunur. Öğreğin Halley kuyruklu Yıldız 75-76 yılda bir dünyanın yakınından geçer. En son ise 1986 yılında dünyanın yakınından geçmiştir. Bir sonraki öngörülen tarih ise 2061 yılıdır.

6. Güneş sistemi nedir?

Güneşin etrafında belirli yörüngelerde hareket eden gezegenlerin, uyduların, kuyruklu yıldızların, meteorların bulunduğu gök cisimleri topluluğudur. İçinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinde ise güneş sistemi gibi milyarlarca sistem bulunmaktadır.

7. Güneş sistemi hakkında ise;

En büyük gezegen Jüpiter, en küçük gezegen Merkür’dür. En büyük uydu ise Jüpiter’in uydusu Ganymede’dir. Ganymede çap olarak Merkür’den daha büyüktür. En sıcak gezegen Güneş’e en yakın 2. gezegen olan Venüs’tür. Merkür’den daha sıcak olmasının nedeni sera etkisidir. Dünya (Earth) ve Uranüs hariç tüm gezegenler isimlerini Roma Tanrılarından almıştır. Gezegenler içinde sadece Mars ve Venüs’ün uyduları yoktur. Kendi etrafında en hızlı dönen gezegen Jüpiter’dir, yaklaşık olarak 10 saatte kendi etrafında bir tur atar.

8. Gök ada nedir?

Gök ada, galaksinin diğer adıdır. İçinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi gibi, uzayda bir çok gök ada bulunmaktadır. Bize en yakın büyük gök ada Andromeda’dır. Andromeda galaksisi, Samanyolu galaksisinden daha büyüktür. Bizim galaksimiz Samanyolu’nun bir ucundan diğer ucuna olan mesafe ise yaklaşık 100 bin ışık yılıdır.

9. Evren ve Uzay arasındaki fark nedir?

Uzay; Dünya’nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir.
Evren; Sonsuz uzay ve uzay içindeki gök varlıklarının tümüne verilen isimdir.

10. Son olarak Güneş sistemimizdeki gezegenler, güneş etrafındaki turunu ne kadar sürede tamamlarlar?

1 Merkür yılı = 88 dünya günü
1 Venüs yılı = 224 dünya günü
1 Dünya yılı = 365 gün
1 Mars yılı = 686 dünya günü
1 Jüpiter yılı = 12 dünya yılı
1 Satürn yılı = 30 dünya yılı
1 Uranüs yılı = 85 dünya yılı
1 Neptün yılı = 165 dünya yılı

Bütün gezegenlerin aynı doğru üzerine gelme süresi ise:
5 milyon yılda 1.

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

Yorumlar