Uzay Hakkında Yanlış Bilinen Birkaç Bilgi!

Uzay hakkında insanların en fazla karıştırdığı konular, en fazla yanlış bilinen bilgiler ve yeni yeni uzaya merak duyanların öğrenmesi gereken 9 bilgi ve kısaca açıklamaları;
1. Yıldızlar kayar mı?
Kime, nereye kayıyor? Yıldızlara en güzel ve en yakın örnek; güneşimiz. Şimdi güneş kaysa olur mu? Olmaz. Yıldız kayması olarak adlandırılmış görüntü aslında dünyaya müthiş bir hızla çarpan küçük kaya parçaları, atmosfere girdiğinde yanar ve o güzel görüntüyü oluştururlar.
2. Uzayda su var mı?
Küçücük gezegenimizin yüzeyinin 3’te 2’si su, koca evrende su yok, bu mümkün mü? Bazı gezegenlerde su yok doğru, ancak dünya dışında akla gelecek her saf madde mevcut hem de bol miktarda, özellikle de su. Kim bilir, belki içinde de bir şeyler yüzüyor olabilir.
3. Işık yılı nedir?
Kafa karıştırıcı biraz desem de değil, basit. Koca evrende kilometreler ile hesap yapmaya kalksak sıfırlardan başımız dönerdi. Bu yüzden ışık yılı denilen ”uzaklık birimi” en hızlı hareket eden ışığın uzay boşluğunda bir yılda kat ettiği mesafeye denir. Işığın saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla hareket ettiğini de hatırlatalım.
4. Çoban yıldızı nedir?
Çoban yıldızı veya diğer isimleriyle zühre, sabah yıldızı, tan yıldızı, akşam yıldızı aslında bir yıldız değildir. Bu isimlerin hepsi Venüs gezegenine verilen isimlerdir. Geceleri gökyüzünde Ay’dan sonra en parlak olan gök cisimlerinden biri olan çoban yıldızı aslında Venüs gezegeninin ta kendisidir.
5. Güneş yanar mı?
Güneş, alev şeklinde bir top ya da top şeklinde yanan bir alev değildir. Güneşte tam olarak olan şeyin adı nükleer tepkime. Bunlar atomların birleşme ve parçalanma tepkimelerine verilen isimdir. Yanma olayında ise oksijen gereklidir.
6. Sadece Satürn’ün mü halkaları var?
Güneş sistemimizde Satürn kadar büyük ve göz alıcı olmadığı için pek fazla bilinmese de aslında Jüpiter, Uranüs ve Neptün’ün de halkaları vardır. Sadece bu gezegenlerin çevrelerinde Satürn’e göre daha ince bir halka bulunmaktadır.
7. Dünya Güneşe biraz yaklaşırsa yanar, uzaklaşırsa donar mı?
Dünya ve Güneş arasındaki mesafe ortalama 150 milyon kilometredir. Fakat bu mesafe sürekli aynı değildir. Dünya Ocak ayının ilk günlerinde Güneşe en yakın konumunda iken, Temmuz ayında en uzak konumundadır. Burada şöyle bir soru çıkabilir; Tam tersi olması gerekmiyor mu? Evet bize göre öyle gözüküyor ama yaz ve kış mevsimleri güneşe yakın olmamız ile alakalı değil, dünyanın eğimi ile alakalıdır.
Eğer sorumuza cevap verirsek dünya en uzak konumunda iken güneşe 152 milyon kilometre uzaklıktadır, en yakın konumunda iken 147 milyon kilometre uzaklıktadır. Yani her sene birkaç milim değil milyonlarca kilometre fark ediyor.
8. Gezegenler çıplak gözle görülür mü?
Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle görülebilen gezegenlerdir. Fakat onlarca yıldız arasından hangisi olduğunu bulmak bir hayli zor, fakat bu konu hakkında az çok bilgisi olanlar hangi gezegen olduklarını da bilirler.
9. Dünya her yıl aynı noktadan mı geçer?
Dünya, Güneş etrafında dönerken, Güneş ve Güneş sistemimizde Samanyolu etrafında döner. Samanyolu ve diğer milyonlarca galaksi ise sürekli hareket halinde olup sabit bir şekilde durmaz.
Yani arkadaşlar uzayda olan her şey hareket halindedir ve bir noktadan geçen dünya aynı noktadan bir daha geçmez.
Dünya, Güneş ve Samanyolu galaksisinin hızlarını merak ediyorsanız buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.