Uzayda Bile Yaşama Tutunan Tardigrad (Su Ayıları)

Neredeyse hiçbir canlının yaşamını devam ettiremediği koşullarda hayatta kalabilmeyi başaran bu mucize hayvanları gelin hep birlikte yakından tanıyalım;
Yakından tanıyalım dediysem, bayağı bir yakından bakmak lazım çünkü bu yaratığın boyları en fazla 1.5 milimetreye kadar uzayabiliyor. Tardigrad, yeni doğduğunda boyu sadece 0.5 milimetre kadardır.
Ne Zaman Keşfedildi;
Tardigradlar mikroskopik canlı olup omurgasız hayvan şubesindendir. Dört çift bacağa, beyine, sindirim sistemine ve iki göze sahiptir. İlk olarak Alman Zoolog Johann August Goeze tarafından 1773 yılında keşfedildi ve 3 yıl sonra İtalyan Biyolog Lazzaro Spallanzani tarafından Tardigrade (yavaş adım) ismi verildi. Küçük olmalarına rağmen olağanüstü ortam koşullarına dayanıklı bu hayvanın bir diğer adı ise Su Ayısı’dır.
Ne Kadar Dayanıklı;

Bu çok küçük ayılar çok yüksek sıcaklıklara, dondurucu soğuklara, doğal afetlere, hatta radyasyona ve hatta hatta uzay boşluğuna bile dayanıklıdırlar. Milyonlarca yıldır dünyanın gördüğü en büyük felaketlerin hepsinden sağ salim çıkabilmiştir.
Bitki hücreleri, algler ve omurgasız hayvanların üzerinde beslenen bu hayvanların solunum organları yoktur. -272 santigrat derece soğukluktan, 150 santigrat derece sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Uzay boşluğunda ve yüksek radyasyona maruz kaldığında bile hayatına devam edebildiği gözlemlenmiştir.
Tardigrad Türleri;

Yaklaşık olarak 1150 Tardigrad türü olduğu bilinmektedir. Bazı türlerinin ortalama ömrü 3-4 ay iken bazı türlerinin ortalama ömürleri 2 yıla kadar çıkmaktadır. İstisnai durumlarda 5 yıla kadar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Dünyanın birçok yerinde yaşamını sürdüren bu hayvanlar yaşam için ılıman bölgeleri tercih ederler.
Yaşam ve Ölüm Arasında;
Tardigradlar metabolizmalarını yavaşlatabilen ender canlılardan biridir. Eğer ki normalin dışında bir şey ile karşılaşırsa metabolizmalarını yüzde 0,01’in altına, su ihtiyacı oranını yüzde 1’in altına düşürerek bir nevi kendilerini dondurma evresine geçerler. Böylece normal hayat şartlarına dönene kadar 30 yıldan uzun bir süre böyle kalmaya devam edebilirler.
Uzay Boşluğunda Yaşam;

Tardigradlar uzayda yaşamını sürdürebilen ilk ve tek (bilinen) hayvandır. Bilim insanları bu çok dayanıklı hayvanların uzay boşluğuna nasıl tepki vereceklerini test etmek istediler ve Tardigradlar 2007 yılının Eylül ayında uzayda vakum ortama ve güneşin ultraviyole radyasyonuna 10 gün boyunca maruz bırakıldılar. Deneyin sonunda hayvanların yüzde 68’i yarım saat geçtikten sonra tekrar hareket etmeye başladı.
En Güçlü Kim;
Hani hep bahsediyoruz ya dünyanın en büyük hayvanı Mavi Balina’dır, yaşamış en büyük dinozorlar kadar büyük, işte Tardigrad’larda dünyanın en küçük hayvanı olma özelliğini taşıyor. Günümüzde yaşayan en büyük ve en küçük iki hayvan.
Şimdi siz cevap verin; Mavi Balina mı yoksa Tardigrad mı?