Uzayda Keşfedilen En Büyük Gök Cisimleri!

Şimdiye kadar keşfedilen en büyük gezegen, en büyük yıldız, en büyük kara delik ve en büyük galaksi; kısaca en büyük gök cisimleri hangileridir ve haklarında birkaç bilgi;
Keşfedilen en büyük gezegen hangisidir?
Keşfedilen en büyük gezegen “Süper Jüpiter” adı verilmiş bir gezegendir. Gerçi Süper Jüpiter ismi aslında genel bir isimdir. Jüpiter benzeri olan, yani gaz devi olarak nitelendirilen gezegenlerin çok büyük olanlarına genel olarak Süper Jüpiter adı verilmektedir.
Şu ana kadar bu kategoriye giren 180 adet gezegen vardır. Bunlar arasında en büyük olanı ise Jüpiter gezegeninden yaklaşık 12,3 katı daha büyüklükte olup, içine yaklaşık 17 bin adet dünya sığabilecek olan gezegendir. 170 ışık yılı uzaklıkta olan bu gaz devi Kappa Andromedae isimli bir yıldızın etrafında dönmektedir.

Keşfedilen en büyük yıldız hangisidir?
Keşfedilen en büyük yıldız UY Scuti‘dir ve dünyadan 9.500 ışık yılı uzaklık mesafesindedir. Güneşten 340 kat daha parlak olan bu yıldızın içine yaklaşık olarak 5.1 milyar adet güneş, yaklaşık olarak 7 trilyon adet dünya sığmaktadır. Tabii bu, şu ana kadar keşfedilmiş en büyük yıldızdır, evrende bu yıldızdan çok daha büyüklükte başka yıldızların olması da neredeyse kesindir.
Ek olarak VY Canis Majoris isimli yıldız için en büyük yıldız olduğu birçok kaynakta geçse de en büyük yıldız UY Scuti’dir.
VY Canis Majoris yarıçap: 987.890.000 km
UY Scuti yarıçap: 1,1883E9 km
Kaldı ki, VY Canis Majoris isimli yıldız, keşfedilen en büyük yıldızlar sıralamasında ilk 5’e bile girememektedir.
Mesela yarıçapı 1 milyar kilometreden daha büyük olan diğer birkaç yıldıza kısaca göz atarsak eğer;
NML Cyngi isimli yıldızın yarıçapı: 1,141E9 km
WOH G64 isimli yıldızın yarıçapı: 1,071E9 km
RW Cephei isimli yıldızın yarıçapı: 1,068E9 km

Keşfedilen en büyük kara delik hangisidir?
Şu ana kadar keşfedilen en büyük kara delik ”OJ287” isimli kara deliktir. Güneşin yaklaşık 18 milyar 350 milyon katı kütleye sahip ve bizden 3,5 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bu kara deliğin ne kadar büyük olduğu hakkında şöyle bir örnekleme yapalım;
Güneş ve en uzak cüce gezegenlerden biri olan Plüton’un arasındaki uzaklık ortalama 6 milyar kilometredir. 6 milyar kilometreyi şöyle tarif edelim; evrende en hızlı hareket eden ışık, bu mesafeyi 5,5 saatte kat ediyor. Yani güneş ışıkları Plüton’a 5,5 saat sonra varıyor. 6 milyar kilometrenin nasıl bir mesafe olduğunu hayal ettiyseniz eğer, sıkı durun. Bu kara deliğin çapı 210 milyar kilometreden daha fazla. Şimdi hayal gücünüzle sizi baş başa bırakıyorum.

Keşfedilen en büyük galaksi hangisidir?
Keşfedilen en büyük galaksi ”IC 1101” isimli galaksidir. 19 Haziran 1790 tarihinde İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Yine benzetme yaparak gidersek eğer, içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi yaklaşık 100 milyon yıldız, bu galaksi ise yaklaşık 100 trilyon yıldız barındırır.
Samanyolu galaksisinin bir ucundan diğer ucu 100 bin ışık yılı mesafede iken, bu galaksinin bir ucundan diğer ucu yaklaşık 4 – 6 milyon ışık yılı mesafededir.
Neden kesin bir sayı veremiyorum derseniz, büyüklüğü ile ilgili tartışmalar hala devam etmektedir.
