BiyografiGizemli Bilgiler

Yaşadığı Zamanın Ötesinde Bir Yazar: Jules Verne!

Yaşadığı Zamanın Ötesinde Bir Yazar: Jules Verne!

Romanları dünya çapında en çok satılan yazarlardan biri olan Jules Verne, tüm dünyaya katmış olduğu macera dolu eserleri ile arkasından gelen birçok yazara ilham olmuş ve yazdığı kitaplar onlarca film ile beyazperdeye taşınmıştır. İşte müthiş hayal gücü ile geleceğe yön veren Jules Verne hakkında birkaç bilgi;

Jules Verne’in gençliği;

Little Jules Verne (Animasyon Film Görseli)

8 Şubat 1828 tarihinde dünyaya gelen tam ismiyle Jules Gabriel Verne, Fransa’nın Nantes şehrinde dünyaya geldi. O zamanlar Nantes, gemi yapımcılarının ve tüccarların olduğu önemli bir liman kentiydi. Jules Verne çocukluğunu buradaki gemileri izleyerek ve hayaller kurarak geçirdi.

Jules Verne parlak edebiyat hayatına 12 yaşında şiirler yazarak başladı. Kendisinden bir yaş büyük kuzeni Caroline Tronson’a aşık olan Jules Verne, yazdığı şiirlere ve ona duyduğu büyük ilgisine rağmen bir karşılık alamamış, kuzeni Caroline 1847 yılında bir başkası ile evlenmişti.

Babası, Jules Verne’in kendisi gibi hukukçu olmasını istiyordu. Bu yüzden hukuk okumak için Paris’e giden Jules, bir yandan da hikayeler, kurgular yazmaya başladı. Hukuk fakültesini bitirmesine rağmen hayalperest bir kişiliğe sahip Jules, babasının itiraz etmesine rağmen mesleği bırakarak yazar olmaya karar verdi. Paris’te iken amcası sayesinde Fransız edebiyatından önemli insanlarla tanışma fırsatı oldu, bunlardan birisi de Victor Hugo’ydu.

1857 yılında iki kız çocuğuna sahip Honorine du Fraysne de Viane isimli dul bir kadınla evlendi. 1859 yılında arkadaşı Aristide Hignard ile birlikte Britanya adalarını gezdi. 1861 yılında aynı arkadaşı ile İskandinavya turuna çıkan Jules, bu geziyi eşinin doğum yapması ile yarım bırakmak zorunda kaldı.

Jules Verne’in ilk eserleri;

Balonla 5 Hafta

Jules Verne, edebiyatın yanı sıra astronomi, meteoroloji, fizyoloji alanında deneyleri ve keşifleri yakından takip ediyor, bir yandan da coğrafya ile ilgileniyordu. İlk kitabı için kolları sıvayan Jules Verne, o zamanlar gizemli bir yer olarak görülen Afrika kıtasına balonla seyahat konulu bir roman yazmayı düşündü.

Balonla ilgili teknik bilgileri öğrenen Jules, macera dolu romanına bilimsel buluşlar ile coğrafi gerçekleri bir araya getirerek 1963 yılında ”Balonla 5 Hafta” isimli kitabını yayımladı. Bu kitap bir anda büyük bir başarı yakaladı ve Jules hızla tanınmaya başlandı.

Hemen ertesi sene ”Dünyanın Merkezine Yolculuk (1964)” ve ”Ay’a Yolculuk (1965)” kitapları ile yazarlık kariyerinde hızlı bir yükseliş geçti. Jules Verne sürekli seyahat ediyor ve hayal gücü ile ortaya harika eserler çıkarıyordu. 1970 yılında piyasaya sürdüğü “Denizler Altında 20.000 Fersah” isimli kitabını ise Amerika gezisinde gördüğü Niagara şelalesinden ilham alarak yazmıştır.

Onlarca ülke dolaşan Jules Verne, 1883 yılında yayımladığı ”İnatçı Kereban” adlı kitabında hikayenin Osmanlı topraklarında geçmesi ve kitabında İstanbul‘u detaylıca anlatması nedeniyle, yazarın İstanbul ve Anadolu’ya da seyahat ettiği düşünülmektedir. Ancak hiçbir kaynakta bu seyahatin yer almaması, bu gezinin bazı kişilere bir söylentiden ibaret olduğunu da düşündürmüştür.

Jules Verne’in kehanetleri;

20. Yüzyılda Paris

Jules Verne’in yazdığı bu macera konulu romanlar günümüze kadar 150 farklı dile çevrildi. Jules Verne bu alanda birçok önemli yazarı geride bırakmış ve Agatha Christie’den sonra dünyada 2. sırada yer alan yazar konumuna geçmiştir.

Jules Verne’i en ilginç kılan şeylerden biri de eserlerini 1800’lü yıllarda kaleme almasına rağmen gelecek üzerine yaptığı doğru tahminlerdi. Denizler Altında 20.000 Fersah isimli kitabında elektrikli denizaltıyı detaylıca anlatmış ve benzer tasarımdaki denizaltılar yıllar sonra üretilmeye başlanmıştı.

Ayrıca 20. Yüzyılda Paris isimli romanında gökdelenler, trenler, parlak şehir ışıkları, asansörler, motorlu arabalar, banliyöler gibi geleceğe dair birçok şeyden doğru bahsetmişti. Üstelik kitabında internete benzer şekilde bir ağ üzerinden iletişim kurabilen hesap makinelerini dahi yazmıştı.

Jules Verne ayrıca gelecek için şu sözleri de söylemiştir; ”Gelecekte insanlar akıllara hayret verecek buluşlarla tanışacaklar. Kutuplardaki buz yığınlar atom gücü ile eritilecek, milyonlarca dönüm verimli araziler dünyaya katılacak, mevsimler değişecek ve çöller birer bahçe haline gelecek. İnsanlar göklere tamamen hakim olacak, Venüs ve Mars’a gitmek için çalışmalar başlayacak. Barışın sağlanması için merkezi Amerika’da olan bir devlet kurulacak.”

Her ne kadar barışı sağlamasa da Amerika’da olacağını iddia etmesi bile büyük bir tahmin, zira o zamanlarda Amerika koloniler halinde yaşayan bir devletti. Bunların dışında Jules Verne elektrikli idam sandalyesini, hologramı, uzay kapsülünü ve füzeleri, haber bültenlerini, karşılıklı görüntülü bir şekilde iletişim kurmayı, uçakları ve daha birçok şeyi icat edilmeden tahmin etmişti.

Jules Verne’in bu kadar icadı önceden biliyor olması ve gelecek üzerine yaptığı doğru tahminler nedeniyle insanlar tarafından Jules Verne’in bir kahin olduğu ya da bir zaman makinesine sahip olduğu gibi komplo teorileri ortaya çıkmıştır.

Sağlık sorunları ve ölümü;

Jules Verne

Jules Verne hayatı boyunca ciddi hastalık ve rahatsızlıklarla mücadele etti. 20’li yaşlarından itibaren mide krampları yaşadı ve doktorlar tarafından doğru teşhisi hiçbir zaman alamadı. Ayrıca hayatı boyunca 5 kez yüz felci geçirdi. Yüksek tansiyon ve diyabet ile mücadele etti. 1886 yılında 58 yaşında iken ise zihinsel engelli yeğeni tarafından vurulan Jules Verne topal kaldı ve ölene kadar yani yaklaşık 20 yıl boyunca baston kullanarak yaşadı.

1888 yılında siyasete atılan Jules, Fransa’nın Amiens şehrinde belediye meclisinde görev aldı. Tiyatrolar, okullar ve şehircilik gibi kültürel sorunlarla ilgilendi. 1900 yılında meclis üyeliğine seçildi. 1902 yılında şeker hastalığı ilerledi ve görme yeteneğini kısmen kaybetti.
24 Mart 1905 tarihinde ise yaşadığı şehir Amiens’te hayatını kaybeden Jules Verne, Amiens’te bulunan La Madeleine Mezarlığı’na defnedildi.

Jules Verne’in Mezarı

Ölümünden iki yıl sonra mezarının başına bir heykeli dikildi. Heykelde Jules Verne, mezarında doğrulmuş, bir elini yıldızlara uzatır bir biçimde betimlenmiştir. Heykeltıraş Albert Roze, heykelin yüzünü Jules Verne’in ölümünden sonra yüzünden alınan kalıp maskeyi baz alarak oluşturmuştur. Yani bir anlamda heykelin yüzü Jules Verne’in yüzünün birebir kopyasıdır.

Filme uyarlanan kitapları;

Dünyanın Merkezine Yolculuk

Jules Verne’in neredeyse tüm kitapları sinemaya taşınmış, bu filmlerin çoğu 1950-1970 yılları arasında çekilmiştir. Dünyaca meşhur filmleri ise; Dünyanın Merkezine YolculukGizemli Adaya Yolculuk ve 80 Günde Devri Alem adlı filmlerdir. Günümüzde Jules Verne’in en az bir filmini izlemeyen veya en az bir kitabını okumayan insan sayısı çok azdır.

Ray Bradbury’nin sözü ile bu yazımızı da sonlandıralım; ”Hepimiz bir şekilde Jules Verne’in çocuklarıyız.”

Referanslar; 1 , 2

Instagram | Uygulama | YouTube | Destek Ol

Bu Yazıyı Paylaş veya Bir Arkadaşına Gönder;

79 Yorumlar

  1. увеличение губ 4 Şubat, 2023 at 14:22 Cevapla

    Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see
    if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be
    a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has
    83 views. I know this is completely off topic but I had to share it
    with someone!

  2. гостиничные чеки москва 14 Şubat, 2023 at 16:14 Cevapla

    Hello! This is kind of off topic but I need some help from
    an established blog. Is it very hard to set up your
    own blog? I’m not very techincal but I can figure things
    out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.

    Do you have any points or suggestions? Appreciate it

  3. binding tape 22 Şubat, 2023 at 21:27 Cevapla

    I am not sure where you are getting your info, but great topic.

    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  4. breast tape lift 22 Şubat, 2023 at 21:44 Cevapla

    You actually make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be actually one thing that I think I would never understand.
    It kind of feels too complex and very large for me. I am having a look ahead on your subsequent post, I’ll
    attempt to get the hang of it!

  5. http://nastroyke-info.ru/ 23 Şubat, 2023 at 06:52 Cevapla

    Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering
    which blog platform are you using for this site?
    I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.

    I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  6. https://artisaninfo.ru/ 23 Şubat, 2023 at 15:21 Cevapla

    Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of.

    I say to you, I definitely get irked while people think about
    worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as
    well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.

    Will likely be back to get more. Thanks

  7. sadovnikinfo.ru 25 Şubat, 2023 at 20:54 Cevapla

    I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your site.
    It looks like some of the written text within your posts are
    running off the screen. Can someone else please comment and let
    me know if this is happening to them too?
    This might be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
    Appreciate it

  8. http://infocars24.ru/ 27 Şubat, 2023 at 17:06 Cevapla

    My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be
    exactly what I’m looking for. Do you offer guest
    writers to write content for you personally? I wouldn’t
    mind creating a post or elaborating on most of the subjects you write
    related to here. Again, awesome blog!

  9. http://cb23.ru/ 28 Şubat, 2023 at 10:49 Cevapla

    Just wish to say your article is as surprising.
    The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission allow me to grab your
    feed to keep updated with forthcoming post. Thanks
    a million and please carry on the enjoyable work.

  10. http://yes-cars.ru/ 1 Mart, 2023 at 07:10 Cevapla

    Simply want to say your article is as astonishing.

    The clarity in your post is just spectacular
    and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow
    me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the gratifying work.

  11. хранение личных вещей в минске 24 Mart, 2023 at 07:56 Cevapla

    Hi there, I discovered your site via Google at the same time as searching
    for a comparable subject, your site came up, it appears
    to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, simply changed into aware of your weblog through Google, and located that it’s really informative.
    I am gonna be careful for brussels. I will appreciate in the event you proceed
    this in future. Many other people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  12. http://mydwg.ru/ 28 Mart, 2023 at 05:39 Cevapla

    Can I just say what a relief to find an individual who really understands what they’re talking about on the internet.
    You definitely realize how to bring a problem to light and
    make it important. A lot more people must look at this and
    understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular given that you surely have the gift.

  13. удалить тату минск 29 Mart, 2023 at 18:18 Cevapla

    This design is spectacular! You most certainly know how
    to keep a reader entertained. Between your wit
    and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
    almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what
    you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  14. http://tut-proremont.ru/ 19 Nisan, 2023 at 11:42 Cevapla

    Hi there! This is kind of off topic but I need some
    help from an established blog. Is it tough to set up your own blog?

    I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
    Do you have any tips or suggestions? Thank you

  15. выводим из запоя на дому 24 Nisan, 2023 at 20:13 Cevapla

    Magnificent items from you, man. I have understand your stuff previous to and
    you are just extremely wonderful. I really like what you have received right here, really
    like what you are saying and the way in which during which you are
    saying it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
    I cant wait to read far more from you. That is really a terrific website.

  16. nemasterok.ru 5 Mayıs, 2023 at 10:41 Cevapla

    Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  17. mirsadovnikov.ru 6 Mayıs, 2023 at 17:38 Cevapla

    Hi, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, might check this? IE still is the marketplace leader and a good section of folks will omit your wonderful writing due to this problem.

  18. infoda4nik.ru 9 Mayıs, 2023 at 12:59 Cevapla

    Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  19. хранение вещей минск 12 Mayıs, 2023 at 15:26 Cevapla

    With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  20. купить пуговицы Минск 22 Mayıs, 2023 at 07:42 Cevapla

    Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thank you

  21. Трансфер в Шерегеш 7 Haziran, 2023 at 16:55 Cevapla

    Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
    My blog looks weird when browsing from my iphone4.
    I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue.
    If you have any recommendations, please share. Thanks!

Yorumlar